logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć MP3 do Alpine 9870R: transmiter FM czy kabel KCE-236B?

dimmock 30 Mar 2009 22:06 4710 7
REKLAMA
  • #1 6355517
    dimmock
    Poziom 10  
    Witam. Mam Alpine 9870R. Chciałbym podłączyć pod nie mp3. Są dwa sposoby: albo transmiter fm (czytałem na forum niezbyt dobre opinie), albo kabel KCE-236B. Zastanawiam się jak z jakościa dzwięku przesyłanego tym kablem? Znalazłem dwa rodzaje KCE-236B, z jack-iem i 2xRCA chinch. Ten z RCA jest połowę tańszy? Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 6355682
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Wysiadł Ci napęd CD, czy co? Skąd takie kombinacje jeśli "lepsza" CDRW kosztuje 5zł?

Jeśli jest o połowę tańszy, to w czym problem dać potem przejście z RCA na jacka za 2zł?
  • REKLAMA
  • #3 6355846
    dimmock
    Poziom 10  
    Napęd w porządku tylko znudziło mi się nagrywanie RW. Chciałem podłaczyć mp3 a wyjcie seryjne full speed jest pod iPoda i chodziło mi tylko o upewnienie się czy takie kombinacje: aux->chinch->jack jest odpowiednie.
  • #4 6364946
    danicofxxxx
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Pytanie do dimmock'a

"Znalazłem dwa rodzaje KCE-236B, z jack-iem i 2xRCA chinch"

Możesz mi napisać gdzie znalazleś ten drugi z 2RCA?
    Wysłać jakiegoś linka?

Z góry dziekuje
    Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

I czy działa wszystko jak należy?
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #5 6366568
    dimmock
    Poziom 10  
    Witam. Wpisz w wyszukiwarce "Kabel wtyk Jack 3,5 stereo-2x wtyk RCA " i na pewno znajdziesz. Jeszcze nie wiem jak to chodzi bo czekam na przesyłkę.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6637816
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Ja zakupiłem na allegro transmiter za ok 38zł z przesyłką. Jestem zadowolony, jakość dźwięku zadowalająca, nie różni się od tego z radia. Na plus jest to że mogę słuchać mojej muzyki w każdym samochodzie ze zwykłym radiem i gniazdem od zapalniczki-naprawdę polecam, nie wiem jak inne ale mój jest wart tych pieniędzy.
  • #7 6637906
    underground
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    BC313 napisał:
    jakość dźwięku zadowalająca, nie różni się od tego z radia

Niestety nie każdemu pasuje jakośc dźwięku jak z radia ;) Słyszałem kilka transmierów i nie polecam.
  • #8 6638106
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    underground a słyszałeś kiedyś Safari zamontowane w dawnej Syrenie, co za bas co za sopran i przenosi pewnie od 2Hz. Moje radio gra przyzwoicie, może powinieneś kupić sobie lepsze. Ja samochód traktuję jako narzędzie do jazdy i taka jakość dźwięku nie różniąca się od tego nadawanego na fm mi wystarcza. A audiofila to można udawać w domu i cichym pomieszczeniu gdzie nie ma hałasu. Druga sprawa ciekawe jaką jakość dźwięku mamy z plików mp3 i przenośnych odtwarzaczy-na wyjściu słuchawkowym. Co prawda ja też wolałbym podłączyć przez kabel ale słucham muzyki z karty SD i pendrive, a transmiter posiada wbudowane wejście SD i USB.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia odtwarzacza MP3 do radia samochodowego Alpine 9870R. Rozważane są dwie metody: transmisja przez transmiter FM oraz połączenie przewodowe za pomocą kabla KCE-236B. Transmiter FM jest wygodny i umożliwia słuchanie muzyki w różnych samochodach, jednak jakość dźwięku może być różna i nie zawsze satysfakcjonująca, zwłaszcza dla bardziej wymagających użytkowników. Kabel KCE-236B występuje w dwóch wariantach: z wtykiem jack 3,5 mm oraz z dwoma wtykami RCA (chinch), przy czym wersja z RCA jest tańsza. Możliwe jest zastosowanie przejściówki z RCA na jack, co pozwala na elastyczne podłączenie. Jakość dźwięku przesyłanego kablem jest generalnie lepsza niż przez transmiter FM, jednak ostateczna ocena zależy od jakości źródła dźwięku (np. pliki MP3) oraz oczekiwań użytkownika. Warto również zauważyć, że Alpine 9870R posiada wyjście seryjne full speed dedykowane iPodowi, co może wpływać na wybór metody podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA