logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odtwarzacz DVD PAL odtworzy płytę NTSC z Japonii?

Fatality 24 Kwi 2004 19:10 1128 4
REKLAMA
  • #1 610674
    Fatality
    Poziom 11  
    Ehhh zapewne to jest głupie pytanie ale...
    Czy na odtwarzaczu DVD, który ma wyraźnie napisane w instrukcji, iż obsługuje tylko płyty w systemie PAL da się odtwarzać płyty w systemie NTSC?
    Chodzi o to, że chciałbym zamówić sobie pewną płytkę z Japonii (tak samo jak Polska strefa 2) tyle, że tam obowiązuje standard NTSC i nie wiem czy będę potem w stanie odtworzyć tą płytkę ale zapewne nie skoro w instrukcji napisali... :( :( :(
    Gdzieś wyczytałem, że znaczna większość player'ów obsługujących system PAL (podobno ponad 90%!!!) obsługuje też system NTSC. (mój TV obsługuje oba systemy).
  • REKLAMA
  • #2 610954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 613604
    Fatality
    Poziom 11  
    Heh chyba będę musiał tak zrobić. Jednak zamiast DVD nagram jakies VCD albo SVCD w systmie NTSC i zobaczę co z tego wyjdzie - THX za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 613934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 616508
    Fatality
    Poziom 11  
    No i już po teście :D
    Nagrałem SVCD w systemie NTSC (wcześniej zrobiłem konwersje pliku avi na tenże system) i odtwarzacz odczytał ją bez rzadnych problemów - nawet "przycinek" nie było :) więc chyba mogę teraz spokojnie kupić DVD w systemie NTSC :D
    Ale wciąż nie rozumiem dlaczego w instrukcji napisali, iż czyta tylko płyty w systemie PAL. Może dlatego, że chyba nie istnieją "standardowe" płyty DVD drugiego regionu w tymże systemie? (mam blokadę regionów ale z tym da się coś zrobić...ale jest mi to niepotrzebne :p).
    Ewentualnie mogłem coś spaprać i płyta nagrała się w systemie PAL ale...zarówno przy konwersji jak i nagrywaniu zaznaczyłem NTSC więc...

Jeszcze raz dzięki za pomysł i ewentualne wnioski mile widziane :)
REKLAMA