logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 - brak kontrolki po włączeniu świateł pozycyjnych, co może być przyczyną?

yaro_71 24 Kwi 2004 22:39 3462 9
REKLAMA
  • #1 611048
    yaro_71
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mam takie male pytanko posiadam peugeot 306 i po zapaleniu swiatel pozycyjnych nie zapala sie kontrolka w czym tkwi problem ?? dzieki za pomoc z gory
  • REKLAMA
  • #2 611054
    EGON_TAXI
    Poziom 12  
    Przyczyn może być kilka. Najbardziej banalna to spalona żarówka w kontrolce.
  • REKLAMA
  • #3 611066
    yaro_71
    Poziom 13  
    a jak mozna dojsc do takiej spalonej zaroweczki czy czeba rozkrecac pol samochodu czy jst jakis prostszy sposob ??
  • #4 611947
    EGON_TAXI
    Poziom 12  
    yaro_71 napisał:
    a jak mozna dojsc do takiej spalonej zaroweczki czy czeba rozkrecac pol samochodu czy jst jakis prostszy sposob ??

No niestety trzeba rozebrać deske z licznikami. Do tego jest potrzebny klucz typu TORX (chyba 20). Najpierw trzeba zdjąć obudowe stacyjki i przełączników kierunkowskazów i wycieraczek. Ona jest na 3 śrubach. Potem ramke zegarów. 2 śruby u góry na mniejszy TORX (chyba 10), potem dwie na dole T-20. Po zdjęciu ramki masz jeszcze chyba 4 śruby w zestawie zegarów. Wyciągasz zegary odpinając od nich 2 wtyczki i już masz dostęp do kontrolek.

Ale jeśli chodzi o światła pozycyjne to one wogóle nie mają kontrolki tylko zapala się podświetlanie zegarów. Kontrolki są od świateł mijania i drogowych.
  • REKLAMA
  • #5 612122
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Popieram przedmówcę. Dodam tylko że odpięcie wtyków z deski (bez odpięcia wcześniej akumulatora) spowoduje błąd poduszek (jeśli oczywiście są w tym aucie). Pozdrawiam
  • #6 612236
    yaro_71
    Poziom 13  
    O dzienkuje za odpowiedz tak sa poduszki zrobie tak jak mowicei dzienki z gory i rowneiz pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 613963
    EGON_TAXI
    Poziom 12  
    kajetanCES napisał:
    Dodam tylko że odpięcie wtyków z deski (bez odpięcia wcześniej akumulatora) spowoduje błąd poduszek (jeśli oczywiście są w tym aucie). Pozdrawiam

Ja to u siebie odpinałem już kilka razy i jakoś nie pojawił się żaden błąd poduszek. A byłem już po tym w serwisie i robili odczyt błędów...
  • #8 614112
    kajetanCES
    Poziom 16  
    No to masz farta. Nie napisałem że tak sie dzieje zawsze. TAK MOŻE SIĘ ZDAŻYĆ. Kontrolka "jaśka" na desce to jeden z obwodów sterownika itd......
  • #9 614125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 614737
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Choć to nie miejsce na udawadnianie swoich racji to wiem z autopsji że i w "pażokach" (fajne określenie) to sie zdarza. Z mojej strony to była tylko przestroga (licho nie śpi, krasnoludki też) a nie przyczynek do dyskusji na temat co jak i gdzie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 306 brak zapalania się kontrolki po włączeniu świateł pozycyjnych jest normalny, ponieważ te światła nie mają dedykowanej kontrolki, a jedynie podświetlenie zegarów. Możliwą przyczyną braku kontrolki mogłaby być spalona żarówka, jednak w tym modelu kontrolka świateł pozycyjnych nie występuje. Aby sprawdzić żarówki kontrolek, konieczne jest rozebranie deski rozdzielczej z użyciem kluczy TORX (rozmiary około 10 i 20), co wymaga zdjęcia obudowy stacyjki i ramki zegarów oraz odpięcia wtyczek. Odłączanie wtyczek bez odłączenia akumulatora może spowodować błędy systemu poduszek powietrznych, choć nie zawsze się to zdarza. W Peugeot 306 kontrolka poduszek nie zawsze rejestruje błędy, co różni ten model od marek takich jak VW, Opel, BMW czy Mercedes.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA