logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze po włączeniu komputera z płytą Abit KV7 FastkLine

anntek 03 Kwi 2009 09:53 4965 11
REKLAMA
  • #1 6369112
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam. Mam problem z kompem, mianowicie po wciśnięciu przycisku POWER komp się włącza (słyszeć wentylator od procka, wentylator od grafy że działają) ale na monitorze nic się nie pokazuje, nawet bios. Jest tylko czarny ekran, na którym po chwili pokazuje się komunikat generowany z monitora że brak sygnału. Sprawdziłem procesor i kartę graficzną na innym komputerze , oraz pamięci RAM i działają. Więc wychodzi na to że padła płyta główna. Wyczyściłem ją dokładnie i zresetowałem bios ale nadal nic nie pomogło. Co jest przyczyna takiej sytuacji? Czy padł bios albo kość od biosu, czy też może elektronika padła? Jak by miał ktoś schemat od płyty żebym mógł ją pomierzyć to był bym bardzo wdzięczny za niego.

Mój komputer:
    Płyta główna: Abit KV7 FastkLine
    Procesor: AMD Athlon 2.8 Barton ++
    Karta Graficzna: HIS ATI Radeon 1650X 256bit/512MB
    Zasilacz: Tagan 350W
  • REKLAMA
  • #2 6369130
    smoq5
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Zakładam, że stan kondensatorów sprawdziłeś?
    Może spróbuj wyjąć płytę i na biurku podłącz płytkę + procek + grafikę + tylko jedną kość RAM i sprawdź czy coś się zmieni? W jaki sposób resetowałeś CMOS? Najlepiej jest zresetować poprzez wyjęcie baterii i odłączenie od zasilania nawet na ponad pół godziny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6369195
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Tak jak wyżej, sprawdź elektrolity.
    Jeśli natomiast okażą się w porządku, to proponuję zaprogramować BIOS - jeśli faktycznie procesor sprawny i na innej płycie działa.
    Zdjęcie poglądowe uszkodzonych elektrolitów:

Brak sygnału na monitorze po włączeniu komputera z płytą Abit KV7 FastkLine
  • REKLAMA
  • #4 6369220
    anntek
    Poziom 20  
    Bios restartowałem za mocą zworki i za pomocą wyjęcia baterii na 2 min. Co do kondensatorów to sprawdziłem je nie ma wybrzuszeń ani wycieków. Spróbuje jeszcze raz go zrestartować (chodzi o bios). A procek i karta na innej płycie działają. Dodam że komputer nie wydaje żadnych dźwięków.
  • #5 6369249
    mat_ed
    Poziom 43  
    Jeśli będzie uszkodzony bios to dźwięków nie będzie.
    Od tego zatem proponuję zacząć - zaprogramować bios na programatorze zewnętrznym.
  • REKLAMA
  • #6 6369302
    anntek
    Poziom 20  
    kurcze a wie ktoś gdzie mogę to zrobić w poznaniu bo nie mogę znaleźć serwisu który świadczy takie usługi? Lub opisać jak to zrobić samemu
  • #7 6369365
    mat_ed
    Poziom 43  
    Jeśli kość na płycie głównej nie jest wlutowana możesz spróbować wgrać bios metodą hotflash. Tutaj jednak musisz posiadać inną płytę główną.
    http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=347

Aby zaprogramować na programatorze musisz mieć programator.
    Zakup programatora na jednorazowy "zabieg" mija się z celem.

Poszukaj na Allegro. Ogłaszają się ludzie, którzy programują kości - duże szanse, że znajdziesz kogoś z Poznania.
  • #8 6370283
    anntek
    Poziom 20  
    Ale jak się panowie zapytać w wyszukiwarce na allegro
  • #10 6399048
    anntek
    Poziom 20  
    Dzisiaj odebrałem płytę od gościa który mi wgrał bios który był przy zakupie i płyta nadal nie ruszyła próbowałem ją podłączyć do innego zasilacza i nadal nic. Jedyne co zapomniałem ostatnio dopisać to że jak go uruchomię i nic się nie wyświetla to jedynie mogę go wyłączyć odcinając napięcie od zasilacza nie pomaga reset ani guzik power komputer w ogóle nie reaguje.
  • #11 9005561
    ARSENC
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    No szkoda kolego, ze nie odpisales jak rozwiazales swoj problem bo mam dokladnie taki sam na tej plycie glownej. Zaczelo sie od dziwnych graficznych efektow-zwiecha komputera na ekranie pelno kolorowych linii, w biosie czarne duze prostokatne plamy zamazujace wiekszosc napisow. Karte graficzna wykluczylem wymieniajac na inna. Teraz jest tylko to co dopisales i czarny ekran:
    "...jedynie mogę go wyłączyć odcinając napięcie od zasilacza nie pomaga reset ani guzik power komputer w ogóle nie reaguje." Pali sie kontrolka dysku (kontrolka dysku zazwyczaj pulsuje zgodnie z praca dysku tu swieci sie ciagle pomimo nie pracujacego dysku) i uruchamiaja wentylatory.
    Na plycie wizualnie wszystko ok, jedyne co zauwazylem to osmalony kontakt zoltego przewodu (gorny prawy bok kostki) na kostce zasilajacej plyte glowna i stopiona jego oslona - tu widocznie cos sie wydarzylo....
    No nic pozostaje wymiana plyty glownej bo chyba nikt juz pomyslow nie ma. Gdyby jednak udalo sie zdiagnozowac usterke to oczywiscie jak zwykle napisze co bylo.
  • #12 9382582
    ARSENC
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Przy okazji innego tematu, chcialbym odpowiedziec na ten. W moim wypadku powyzszej plyty nie udolo sie juz podniesc/naprawic, po wymianie na inną wszystko oczywiscie dzialalo...

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku sygnału na monitorze po włączeniu komputera z płytą główną Abit KV7 FastkLine. Po naciśnięciu przycisku POWER wentylatory procesora i karty graficznej działają, lecz ekran pozostaje czarny z komunikatem "brak sygnału". Procesor AMD Athlon 2.8 Barton ++, karta graficzna HIS ATI Radeon 1650X 256bit/512MB oraz pamięci RAM zostały przetestowane na innych komputerach i działają poprawnie, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne – brak widocznych uszkodzeń. Reset BIOS-u wykonywano przez zworkę i wyjęcie baterii, bez efektu. Brak dźwięków sygnalizujących POST sugeruje uszkodzenie BIOS-u lub kości BIOS. Proponowano programowanie BIOS-u zewnętrznym programatorem lub metodą hotflash, jeśli kość BIOS nie jest wlutowana. Autor szukał serwisu w Poznaniu do wgrania BIOS-u, jednak po reflashu problem pozostał. Dodatkowo komputer nie reaguje na reset ani przycisk POWER po uruchomieniu, jedynie odcięcie zasilania wyłącza system. Inny użytkownik opisał podobne objawy na tej samej płycie, z uszkodzeniem zasilania (stopiony przewód) i wizualnie dobrymi kondensatorami, co sugeruje uszkodzenie elektroniki płyty. Ostatecznie zalecana jest wymiana płyty głównej, gdyż naprawa okazała się nieskuteczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA