logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy komputer nie uruchamia się ponownie po wyłączeniu - czarny ekran, reset BIOS

gemmini75 07 Lip 2007 21:01 1089 9
REKLAMA
  • #1 4060220
    gemmini75
    Poziom 11  
    Witam wszystkich przejdę do sedna sprawy złożyłem nowy komputer sytuacja wygląda mniej więcej tak: załączam komputer wszystko jest w najlepszym porządku wyłączam i niestety nie chce się uruchomić ponownie. Ekran pozostaje czarny widać jak startują wiatraki i w sumie to wszystko. Resetuje bios zworką ... komputer znowu uruchamia się bez problemu , wyłączam i sytuacja sie powtarza -czarny ekran reset biosu i startuje bez problemu.Wszystkie funkcje w biosie ustawione są domyślnie.Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam serdecznie. P.S. tak odbiegając od tematu poprzedni mój post został usunięty przez moderatora ze względu na pisownie i słusznie lecz jeżeli mamy dbać o nasz kochany język aż w takim stopniu, to proszę nie wysyłać następnym razem powiadomienia że piszemy na forum cytuje "po polsku" tylko w języku polskim panie moderatorze-to też jest zaniżanie poziomu elektrody i to przez kogo ! jeszcze raz pozdrawiam i proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 4060310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4060453
    gemmini75
    Poziom 11  
    Konfiguracja to :płyta główna-ABIT KN9 ULTRA na nf-570 , pamięci-2x1Gb PATRIOT 800mhz dual channel,procesor-AMD 3800+windsdor 64x2 EE,karta grafiki- X1950PRO,zasilacz MODECOM 350watt 2 linie 12V(stary z poprzedniego kompa),dysk twardy seagate 320Gb,nagrywarka dvd,mysz,klawiatura :) wszystko .Tak myślałem czy zasilacz nie jest zbyt słaby ale poprzedni komputer miał większe zapotrzebowanie na energię i radził sobie nieżle. Napięcia stabilne nie widzę żadnych niedociągnięć.Dziwi mnie to, że przy każdym wyłączeniu trzeba resetować cmosa żeby ponownie uruchomić komputer chociaż żadnych zmian nie wprowadzam do biosu.Części raczej markowe są -żadnych "dziwnych" producentów. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 4060906
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    gemmini75 napisał:
    piszemy na forum cytuje "po polsku" tylko w języku polskim

Jakoś nie bardzo dostosowałeś się do apelu moderatora. W dalszym ciągu kaleczysz język ojczysty. Przed pouczaniem innych, warto przedtem samemu pobrać nauki.
  • #5 4061464
    m.marcinkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

Jakiś miesiąc temu miałem podony problem, Wystarczy wgrać nowy Bios do płyty głównej. Zadziała na 100%

Pozdrawiam
  • #6 4061618
    gemmini75
    Poziom 11  
    Witam ponownie o to jest to o co chodziło dziękuje bardzo za podpowiedź koledze m.marcinkowski .W sumie obejrzałem cały komputer od dołu do góry wszystko poprawiłem i nic to nie dało także teraz wezmę się za bios. Jak na błędy w sprzęcie to zbyt duża powtarzalność była ale jak na bios to nawet może pasować .Zaraz wgrywam nowy bios wielkie dzięki :) .Co do kolegi Remeknapr hmmm... trochę mnie rozśmieszyłeś prośba do podobnych ludzi żeby nabijali sobie posty w innym topicu pytanie czy twoja odpowiedź dotyczy się mnie czy... resztę sobie dopowiedz sam :) Pozatym wysil się więcej na drugi raz hehehe popatrz na składnie drugiego zdania śmiech na sali :) Przyszedłem na forum z prośbą o pomoc a nie zastanawiać się czy napisałem w dobrym miejscu przecinek :) Popełniam błędy jak każdy z was i wcale się tego nie wstydzę :) Jeszcze raz wielkie dzięki koledze m.marcinkowski nareszcie ruszam do przodu (nie wiem czy za to dzięki nie wylece z forum hahaha przecież to nie polski język hahaha) nc....
  • REKLAMA
  • #7 4061705
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Uprzedzam wszystkich biorących udział w dyskusji: kontynuowanie dyskusji nie związanych merytorycznie z tematem i przeorientowywanie jej na pyskówkę spowoduje usunięcie tematu z Forum.
  • #8 4061749
    m.marcinkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli masz jeszcze starą kartę graficzną to postaraj się wgrać biosa na starej. Teoretycznie nie powinna się nic stać, ale po wgraniu biosa komputer potrzebuje resetu, a na nowej karcie ta czynność nie nastąpi, wiec nigdy nie wiadomo.

PS Ludzie spokojnie jesteśmy tu po to by pomagać a nie się klucić. Co do pana "Remeknapr" to z całym szacunkiem ale do poprawiania innych są moderatorzy. Jestem tu nowy ale na każdym forum są te same zasady.

Pozdrawiam
  • #9 4061780
    vqzer
    Poziom 11  
    Wgranie Biosa pomogło? Jeśli nie to może zasilacz. Jak na taki sprzęt tylko 350W to mało. Chociaż tyle, że to Modecom a nie jakis Noname.
  • #10 4062649
    gemmini75
    Poziom 11  
    Witam ponownie powiem tak : huraaaaa!!! A teraz szczegóły .Najpierw tak jak mówiłem wgrałem nowy bios hmm w sumie miałem tą sama wersje biosu co i na stronie producenta (abit) ale coś musiałem robić :) No i nic to nie dało więc zacząłem sprawdzać wszystkie elementy jeszcze raz.Przejrzałem bios i to co przykuło moją uwagę to napięcie zasilania ddr2 .Płyta odczytała moje pamięci jako patriot 5-5-5-15 z napięciem zasilania 1.8V. Sprawdziłem na pamięciach i opakowaniu no było 4-4-4-12 i napięcie 2.2V .Więc zmieniłem w biosie no i jak ręką odjąć :) komputer uruchamia się pięknie.Ciekawe to jest ale dało skutek na 10 uruchomień komputera ani razu nic się nie stało złego .Co do karty grafiki i reszty komponentów powiedzmy szczerze zmieniłem całą platformę praktycznie oprócz zasilacza i dysku nie miałem nawet jednej części do wymiany: slocket A na AM2,AGP na PCI-E ,DDR na DDR2 :).Co do zasilacza również miałem obawy przejrzałem dużo stron internetowych o tej tematyce i nie ma się co oszukiwać zasilacz 350 watowy normalnej firmy z dwoma liniami 12V spokojnie wystarcza na moją konfigurację nawet mniej pobiera mocy od mojego starego komputera także spokojnie może sobie zostać do następnej wymiany potem to już będzie konieczna patrząc na moc pobierana przez najnowsze karty grafiki normalnie mała elektrownia będzie potrzebna :)Dziękuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem jak dla mnie to całkiem ciekawy był pozdrawiam wszystkich Robert

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nowo złożony komputer z płytą główną ABIT KN9 ULTRA (NF-570), procesorem AMD 3800+ Windsor 64x2 EE, pamięciami Patriot DDR2 2x1GB 800MHz oraz kartą graficzną X1950PRO nie uruchamia się ponownie po wyłączeniu – ekran pozostaje czarny, a wentylatory działają. Problem rozwiązywał reset BIOS-u zworką, co pozwalało na ponowne uruchomienie. Po aktualizacji BIOS-u problem nie ustąpił. Ostatecznie przyczyną okazały się nieprawidłowe ustawienia napięcia zasilania pamięci DDR2 w BIOS-ie – płyta wykrywała pamięci jako 1.8V, podczas gdy ich nominalne napięcie to 2.2V. Po ręcznej korekcie napięcia w BIOS-ie komputer zaczął działać stabilnie bez konieczności resetu CMOS. Zasilacz Modecom 350W, choć na granicy mocy dla tej konfiguracji, nie był przyczyną problemu. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące kultury wypowiedzi na forum, jednak głównym rozwiązaniem było dostosowanie napięcia pamięci w BIOS-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA