logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC mod. AV28BH7E chassis. 11AK41 strzępi obraz na dole.

rafalbecht 03 Kwi 2009 13:42 2175 10
REKLAMA
  • #1 6369705
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam tv jw. trafił do mnie z usterką że się nie włącza paliła się tylko zielona dioda i nic więcej okazało się że były przerwy w sterowaniu hot-em po ich poprawieniu tv się włącza lecz na jaśniejszych scenach strzępi obraz na dole tj. od połowy obrazu w dół strzępi obraz. Po obniżeniu napięcia B+ strzępi minimalnie, ale to nie jest wyjście. Podstawiłem elektrolity w zasilaniu B+ i przy sterowaniu hot-em, ale bez rezultatu. Proszę o jakieś sugestie co można jeszcze sprawdzić na forum z tym chassis nie znalazłem podobnych tematów. Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 6371605
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Sprawdź układ korekcji- może tam się coś wzbudza. Czy to "strzępienie" zmienia się przy zmianie treści obrazu, lub przy zmianie kontrastu?
  • REKLAMA
  • #3 6372555
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Zmienia się z treścią obrazu jak jest jaśniejszy szarpie bardziej, ale regulacja jaskrawości na trafie czy pilotem nic nie zmienia. Nie pamiętam jak jest przy zmianie kontrastu sprawdzę po południu i dam znać.

JESZCZE raz sprawdziłem dokładnie i faktycznie na mniejszym kontraście prawie nie szarpie na dużym kontraście szarpie jak wściekły.
  • #4 6386891
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ma może ktoś jakieś sugestie co sprawdzić w tym tv?
  • #5 6389983
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Czy sprawdzałeś przewód WN? Może się poluzował. Popraw luty na trafie, nawet gdy wyglądają dobrze na oko, szczególnie uziemienie potencjometrów, ABL, pin 16. C216 wymieniłeś?
    Powodzenia
    bogred
  • REKLAMA
  • #6 6390519
    leonsio69
    Poziom 13  
    Witam.
    Jeśli poziom zakłóceń zmienia się wraz ze zmianą napięcia B+ , to prawdopodobnie usterka jest w końcówce odchylania poziomego. Sprawdź gniazdo cewek odchylania i posłuchaj czy nie świerszczy trafo przy większym kontraście. Może to trafo daje zakłócenia.
  • #7 6390568
    rafalbecht
    Poziom 28  
    C216 wymieniony trafo jak mi się wydaje nie świerszczy słychać tylko cewki odchylania, ale to jest raczej brzęczenie z pionu.
  • REKLAMA
  • #8 6390809
    leonsio69
    Poziom 13  
    Czy przy większych zakłóceniach wzrasta temperatura HOT-a?
  • #9 6390862
    rafalbecht
    Poziom 28  
    TAK przy większych zakłóceniach hot bardziej się grzeje.

I jeszcze co zauważyłem to jak z płytki kineskopu odłączę przewód oznaczony jako CI który idzie od modułu cyfrowego to obraz jest troczę przekontrastowany, ale nie strzępi jak zewrę go do masy to strzępi, ale tym razem górna polowa obrazu. Może to jednak uszkodzenie cyfrówki? Na tym pinie z płytki kineskopu oznaczonym CI jest 0,7V.
  • #10 6675258
    pawelgal
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie !
    Miałem podobny problem zamontowałem tranzystor BU 2527AX
    i tu zrobiłem błąd strzępienie było prawie na całym obrazie najwiecej od dołu po wymianie na oryginalny tranzystor 2SC 5302 problem sam sie rozwiązał obraz kryształ pozdrawiam moze komus przyda sie ta podpowiedz.
  • #11 6676087
    rafalbecht
    Poziom 28  
    No ja już zamykam ten temat szkoda że wcześniej pawelgal się nie odezwał, ale porada przyda się na przyszłość. Ja swój problem rozwiązałem zakupem drugiej płyty na allegro i z głowy.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor JVC model AV28BH7E z chassis 11AK41 miał problem z włączaniem – świeciła się tylko zielona dioda. Po naprawie przerw w sterowaniu tranzystorem HOT telewizor włącza się, ale na jaśniejszych scenach dolna połowa obrazu jest "strzępiona". Obniżenie napięcia B+ minimalnie poprawia obraz, wymieniono elektrolity w zasilaniu B+ i przy sterowaniu HOT, bez efektu. Zakłócenia nasilają się przy wyższym kontraście, a regulacja jasności nie wpływa na problem. Sugerowano sprawdzenie układu korekcji, przewodu wysokiego napięcia, lutów na transformatorze, szczególnie uziemienia potencjometrów, ABL i pinu 16, oraz kondensatora C216 (wymieniony). Podejrzewano zakłócenia od transformatora odchylania poziomego, jednak trafo nie wykazywało wyraźnego "świerszczenia". Przy większych zakłóceniach tranzystor HOT się nagrzewa. Odłączenie przewodu CI z płytki kineskopu powoduje przekontrastowanie obrazu bez strzępienia, zwarcie do masy powoduje strzępienie w górnej połowie obrazu, co może wskazywać na uszkodzenie modułu cyfrowego. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana tranzystora na oryginalny 2SC5302 zamiast zamiennika BU2527AX, co przywróciło krystaliczny obraz. Alternatywnie autor zakupił nową płytę główną, co również rozwiązało usterkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA