logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV JVC AV-28XD3EG. Pozioma kreska na środku ekranu.

janmir22 27 Lut 2007 17:52 1612 6
REKLAMA
  • #1 3624300
    janmir22
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    TV JVC AV-28XD3EG.
    Witam telewizor j/w trafił do mnie z objawami uszkodzenia pionu
    (kreska pozioma przez środek ekranu).
    Po podstawieniu scalaczka i przekopaniu okolic dalej to samo.
    Napięcia przetwornicy ok.
    Podejrzewam uszkodzenie pamięci.niestety poszukiwania wsadu w necie nic nie dały.Ta pamięć jest dość nietypowa bo na scalaczku CAT35C104P.
    Każda pomoc lub sugestia co zrobić z tym fantem mile widziana.
    Pozdrawiam i za pomoc z góry wielkie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3625580
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jest to chassis MX , napięcia na TDA3654 prawidłowe?, sterowanie V-drive prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #3 3628172
    janmir22
    Poziom 11  
    Napięcia prawidłowe,sterowanie też.
    Dodatkowo nie działa korekcja ew.
    Wygląda to tak,tv startuje normalnie ale po wejściu wysokiego napięcia pokazuje poziomą zieloną kreche i nie jest ona przez cały ekran tylko obcięta po pięć centymetrów z każdej strony,poczym protekt go wyłancza.
  • REKLAMA
  • #5 3628689
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    No to jak sterowanie jest / jaki impuls V -drive / ile ma / zasilanie OK , cewki OK. i reszta tesz jak piszesz ,,,,, To może podstaw inny scalak .ll bo coś tu nie pasuje
  • #6 3628916
    janmir22
    Poziom 11  
    Jutro podstawię drugi tda bo chyba o ten ci chodzi.jednak ja dalej stawiał bym na pomięć choć różnie to bywa a malowanek wszędzie pełno.
  • REKLAMA
  • #7 3633311
    janmir22
    Poziom 11  
    Dzisiaj podstawiłem pion i to było to.
    tv działa.Poprawiłem jeszcze luty w korekcji i jest ok.Niestety nowe nie znaczy dobre.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor JVC AV-28XD3EG zgłaszał problem z poziomą zieloną kreską na środku ekranu, pojawiającą się po załączeniu wysokiego napięcia, co skutkowało wyłączeniem przez protekt. Pomimo prawidłowych napięć i sterowania V-drive na układzie TDA3654 oraz sprawdzenia cewek i kondensatorów, problem nie ustępował. Podejrzewano uszkodzenie pamięci CAT35C104P, jednak ostatecznie wymiana układu TDA3654 (pion) rozwiązała usterkę. Dodatkowo poprawiono lutowania w obwodzie korekcji, co przywróciło pełną funkcjonalność telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA