logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP PRO SP1 - Błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas instalacji

11111olo 03 Kwi 2009 15:19 5507 28
REKLAMA
  • #1 6370023
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Witam.

Mam problem z zainstalowaniem systemu operacyjnego podanego w temacie.
    Problem polega na tym że, po pierwszym restarcie komputera i Instalowania urządzeń pojawia się blue screen w momencie, jak pasek postępu znajduje się w okolicach wyróżnionego tekstu.

Komunikat błędu to IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.

Potrzebuję zainstalować ten system operacyjny.

Konfiguracja mojego komputera to:
    Płyta główna - EP45-DS3L
    RAM - 2x1GB OCZ DDR2 PC2-8500 Reaper HPC Edition
    Karta graficzna - Zotac GF 9800GT
    Procesor - Intel Core 2 Duo E8400 3GHz.

Próbowałem instalować z Windowsa i poprzez bootowanie z CD. W obydwu przypadkach jest ta sama sytuacja.
    Windows XP z SP3 instaluje się bez problemu.
    Płyta nie jest uszkodzona, gdyż korzystałem z tego systemu na wcześniejszym komputerze z P4 3GHz, 2GB RAM, EVGA GF 7800GS i płycie głównej GA-8IPE7775-G.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6370041
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Jak - i czym - masz podzielony dysk (o ile PATA)? - To tak kontrolnie.
    Skoro SP3 się instaluje to - pytanie wyżej pomijając - zostaje chyba tylko możliwość, że SP1 głupieje z tą konfiguracją, ale czy to pamięć mu przeszkadza, czy grafika to już zgadywanka.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 6370054
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Witam! Proponuję Nlite i integrację przynajmniej sterowników płyty głównej i grafiki. :D
  • #4 6370075
    11111olo
    Poziom 42  
    Mam następujące dyski:
    1 i 2 jest na ATA a 3 na SATA.
    Pierwszy ma 10 partycji, 2 i 3 po 2.
    Windows próbuję instalować na 5GB pustej partycji FAT32 tego 1-szego dysku.

KGS próbowałem już tego wcześniej zanim założyłem temat, niestety to też nie pomaga.
  • #5 6370451
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Dziwne jeżeli Sp3 chodzi...
    A spróbuj wyjąć pamięć przeczyścić jej styki gumką (myszką) i dokładnie włożyć.
    Z reguły ten błąd dotyczy pamięci lub przerwania.
    Może konfiguracja w biosie - ustaw przerwania na auto. Wyłącz niepotrzebne rzeczy (nawet na chwilę np. port drukarki - zawsze o jedno przerwanie więcej). Ewentualnie ustawienia biosu na default. Tylko wcześniej zapamiętaj konfigurację aby jeżeli to nic nie da (lub całkiem "rozwali" system) wrócić do niej.
  • #6 6370582
    abigail
    Poziom 12  
    problemem może być również niewystarczające zasilanie, zwłaszcza jak dochodzi do instalacji sterowników grafiki, wtedy sama grafika lubi ładnie pociągnąć.
    proponuję odpiąć na czas instalacji nieużywane dyski by zmniejszyć pobór
    jaki zasilacz jest w tej konfiguracji, czy było coś zmieniane, wyjmowane kości itp
  • REKLAMA
  • #7 6370627
    11111olo
    Poziom 42  
    Czyściłem pamięci - nic się nie zmieniło. Zasilacz mam markowy, Chieftec 450W bez problemów wystarcza, zwłaszcza że na SP3 wszystko jest ok.

Może jakaś poprawka pomoże?
  • REKLAMA
  • #8 6370961
    abigail
    Poziom 12  
    nie powinno to mieć znaczenia jeśli xp sp3 instaluje się bezproblemowo, ale jak możesz to sprawdź pamięci (może spróbuj instalować na jednej kości)
    xp sp3 instalowałeś na tej samej partycji na jakiej stawiasz xp sp1? dobrze by było sprawdzić samą sprawność dysku czy nie ma jakichś badów.

jeśli mogę coś zasugerować to postawienie systemu na dysku sata, dużo większa przepustowość interfejsu sata w porównaniu z pata.
    dla pewności i w formie testów pozostaw tylko dysk na którym instalujesz system
    zasilacz rzeczywiście nie powinien sprawiać problemów
  • #9 6371031
    11111olo
    Poziom 42  
    Już wiem co stanowi problem.
    W BIOSie dałem na DISABLE CPU EIST Function.
    Wtedy SP1 bez problemu się zainstalował. Po instalacji dałem na ENABLE i oczywiście blue screen, ale w trybie awaryjnym SP1 się włączył.
    O co w ogóle chodzi z CPU EIST?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 6371049
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    System z SP1 podejrzewam pada przez obsługę ACPI przy włączeniu EIST. Nowszy SP jakim jest SP3 ma poprawioną obsługę nowszych standardów ACPI i dlatego nie ma problemów.
  • #12 6371156
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6371195
    11111olo
    Poziom 42  
    Ari2k5 napisał:
    Spróbuj dodać sterowniki do dysku i płyty nLitem. Przy okazji wstaw dokładny kod blue screen'a.

Pisałem że już dodawałem sterowniki nLite i nic to nie dało. Do dysku NIE POTRZEBA żadnych dodatkowych sterowników bo normalnie działa. A kod blue screen'a jak mam niby dać? Przepisać na kartkę?
  • #14 6372226
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Trochę się tu gubię. Twoje działanie jest delikatnie mówiąc nielogiczne.

Czemu nie zainstalujesz SP3 na XP po jego instalacji? Czy w tedy wywala ci też bluescreen gdy przywrócisz ustwienia BIOSu? Albo czemu nie zintegrujesz SP3 z Win SP1 za pomocą nLite?

Dodano po 1 [minuty]:

Kod bluescreen można nawet sfotografować za pomocą "cyfrówki" lub aparatu na komórce - jeśli jest wszystko widoczne.
  • #15 6373337
    11111olo
    Poziom 42  
    Potrzebuje SP1 i tyle. SP3 też mam zainstalowane ale na innej partycji.
    Czy jest jakaś poprawka dzięki której działa EIST w SP1?
  • Pomocny post
    #16 6373384
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    http://www.intel.com/cd/channel/reseller/asmo-na/eng/203838.htm

Cytat:
    Operating System: An OS that supports Enhanced Intel SpeedStep technology is required. Current supporting OSs include:, Microsoft* Windows* Vista*, Microsoft* Windows* XP SP2 includes native support for Enhanced Intel SpeedStep® technology. Linux* support is also available. Contact your OS vendor for more information.
  • Pomocny post
    #17 6373520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6373537
    11111olo
    Poziom 42  
    Ale jeśli SP1 z włączonym EISTem w trybie awaryjnym się włącza tzn. że problem stanowi jakiś sterownik. Tylko jaki?
  • #19 6373568
    Matuzalem

Poziom 43  
    Pewnie ten właśnie (nie usiłuje być ładowany), jak wiele innych w tym trybie jest pomijanych.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #20 6373609
    11111olo
    Poziom 42  
    Ten czyli? Ma chyba jakąś nazwę?
  • Pomocny post
    #21 6373632
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    W trybie awaryjnym Windows pomija z tego co mi wiadomo obsługę ACPI więc w trybie awaryjnym traktuje sprzęt jakby w biosie było wyłączone EIST.
    Uruchom w trybie awaryjnym CPU-Z i obciąż procesor np. SuperPI czy Orthosem i zobaczysz czy zmienia się taktowanie choć na moje oko w trybie awaryjnym będzie pracował z pełnym taktowaniem.
  • #22 6373650
    Matuzalem

Poziom 43  
    11111olo napisał:
    Ten czyli? Ma chyba jakąś nazwę?

Pewnie ma tyle, że to Ty dysponujesz "potencjałem" by go znaleźć w jakimś trybie debugowania (wskazane posiadanie drugiego, połączonego, komputera) czy rejestrowanym - możesz, po wywaleniu ,w pliku ntbtlog.txt zobaczyć na czym, a w konsekwencji nazwę znaleźć.
    Pewnie, bez większego trudu można i inne możliwości podsunąć, ale to już by chyba było "karmienie postawy roszczeniowej".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #23 6373977
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    11111olo napisał:
    Potrzebuje SP1 i tyle. SP3 też mam zainstalowane ale na innej partycji.

Wskazane by było abyś wyjaśnił co Ci przeszkadza w SP3 - coś gorzej działa / nie działa ? Może łatwiej to będzie wyleczyć niż walka z 0xA

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - ktoś wcześniej pisał o przerwaniach a to ma mało z tym wspólnego, akurat jedna z porad odnośnie tego błędu dotyczy SP więc...
    (wiem, że to troche inny przypadek - instalacja ale przy obecnych narzędziach i programach to mały problem)

Cytat:
    To resolve an error caused by an incompatible device driver, system service, virus scanner, or backup tool
    1. Check the System Log in Event Viewer for error messages that might identify the device or driver that caused the error.
    2. Try disabling memory caching of the BIOS.
    3. Run the hardware diagnostics supplied by the system manufacturer, especially the memory scanner. For details on these procedures, see the owner's manual for your computer.
    4. Make sure the latest Service Pack is installed.
    5. If your system has small computer system interface (SCSI) adapters, contact the adapter manufacturer to obtain updated Windows drivers. Try disabling sync negotiation in the SCSI BIOS, checking the cabling and the SCSI IDs of each device, and confirming proper termination.
    6. For integrated device electronics (IDE) devices, define the onboard IDE port as Primary only. Also, check each IDE device for the proper master/subordinate/stand-alone setting. Try removing all IDE devices except for hard disks.

11111olo napisał:
    Czy jest jakaś poprawka dzięki której działa EIST w SP1?

Tak, SP2, SP3 :wink: i kółko się zamyka

Co do poszukiwania sterownika:
    Jak zdebugować system po wystąpieniu błędu zatrzymania IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0xA)
  • #24 6374236
    11111olo
    Poziom 42  
    Opis z linku jest dla mnie czarną magią :/
    Nie da się prościej?

Moderowany przez marek216:

Nie, nie da się.

• #25 6374254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #26 6374261
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Jaki jest powód tego, że nie chcesz zainstalować SP3 lub SP2 skoro bez nich oficjalnie nikt nie wspiera tej funkcji? Jeśli nie ma żadnego powodu to po co się męczyć.
  • #27 6374281
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Widząc niechęć do zastosowania porad kolegów temat zamykam.
    Rozwiązanie zostało podane - proszę się zastosować do porad, a problem ustąpi.
    Aktualizacje systemu to konieczność dla prawidłowej pracy systemu.
  • Pomocny post
    #28 6380789
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Otworzone na prośbę autora w celu podania innego rozwiązania. Po dopisaniu proszę zamknąć temat - kłódka pod postem
  • #29 6380890
    11111olo
    Poziom 42  
    2 dni temu stwierdziłem, że problem stanowi jakiś sterownik.

Skopiowałem wszystkie pliki z rozszerzeniem sys znajdujące się w Windows\system32\drivers z SP3 do Windows-a z SP1 w to samo miejsce.
    Ku mojemu zdziwieniu pojawił się inny komunikat (Autochk not found ...).

Więc dzisiaj zainstalowałem jeszcze raz Windows z SP1 przy wyłączonym EIST i po jego instalacji włączyłem go.
    Następnie zacząłem zamieniać po kilkanaście plików z folderu drivers (1 lub 2 litery).
    W końcu doszedłem, że problemem jest plik processr.sys.
    Po zamianie go z SP3 system się włącza.

Teraz wystarczyło go tylko zamienić w instalacji.

Należy go podmienić z archiwum sp3.cab do archiwum sp1.cab.
    Plik sp1.cab należy rozpakować, zamienić plik i spakować.

Obrazek przedstawia zamieniony plik processr.sys w pliku sp2.cab.

Tutaj są 4 screeny potwierdzające wersję systemu operacyjnego oraz prawidłowe działanie Cpu EIST Function.
    Można to zauważyć w polu Core Speed oraz Multiplier.

Windows XP PRO SP1 - Błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas instalacjiWindows XP PRO SP1 - Błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas instalacjiWindows XP PRO SP1 - Błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas instalacjiWindows XP PRO SP1 - Błąd IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas instalacji

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP PRO SP1 na komputerze z płytą główną EP45-DS3L, procesorem Intel Core 2 Duo E8400 oraz kartą graficzną Zotac GF 9800GT. Po pierwszym restarcie podczas instalacji sterowników pojawiał się blue screen z błędem IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, zwłaszcza przy włączonej funkcji CPU EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology) w BIOS-ie. Windows XP SP3 instalował się bez problemu na tej samej konfiguracji sprzętowej. Wyłączenie EIST w BIOS-ie umożliwiało instalację SP1, jednak po ponownym włączeniu EIST system ulegał awarii, choć w trybie awaryjnym działał poprawnie. Problem wynikał z niekompatybilności obsługi ACPI i sterownika processr.sys w SP1 z funkcją EIST. Rozwiązaniem było podmiana pliku processr.sys z wersji SP3 do instalacji SP1 poprzez modyfikację archiwum sp1.cab, co pozwoliło na poprawne działanie systemu z włączonym EIST. Dyskusja obejmowała także sugestie dotyczące testów pamięci RAM, ustawień BIOS, zasilania oraz integracji sterowników za pomocą narzędzia nLite, jednak kluczowa była modyfikacja sterownika procesora w instalatorze SP1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA