logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kod do radia VW MFD z nawigacją?

labik 25 Kwi 2004 20:06 9273 9
REKLAMA
  • #1 612313
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Mam pytanie. Gdzie siedzi kod w tym radyjku i czym go zczytac :?:
  • REKLAMA
  • #2 612420
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    morze by tak wiecej info na temat radia marka model itp...
    ste jak słysze navi to nie bedzie łatwo
  • #3 612464
    Marek Michalak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kod jest w eepromie procesora FIS. Procesor jest na najniższej płytce radia, to ten szary układ z napisem Blaupunkt.
  • REKLAMA
  • #4 612502
    labik
    Poziom 18  
    Moze jakieś info jak go odczytać. Wiem juz że trzeba monitorować szyne i2c ale jak i czym. Prosze o łopatologiczny opis
  • #5 612673
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    ho ho ho to nie jest takie łatwe jak sie mowi
    ja już to widze jak to bedzie wygladac
    lepiej żanies do dobrego serwisu Radio Code
    przynajmnie zrobia to fachowo i bedzie to radio działac
  • #6 612689
    labik
    Poziom 18  
    czemu nie dacie mozliwości samemu sie o tym przekonac. Wszystk sie wydaje trudne dopuki sie nie stanie proste. Chciałbym jednak spróbować
  • REKLAMA
  • #7 614004
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Od dołu na płycie radia wyprowadzone są sygnały które potrzebujesz: SDA,SCL,+5V,GND. Żeby je zlokalizować musisz rozebrać FIS-a i pomierzyć dokąd prowadzą nóżki z eepromu. Przy czytaniu mapy pamięci musisz zablokować procesor albo czytać przy obniżonym napięciu (tak aby proc. się nie uruchomił). Kod występuje w liniach które są trzykrotnie powtórzone - jest w postaci niejawnej. Algorytm przeliczania kodu zna może tylko parę osób na forum ( jest dosyć skomplikowany, połączony z licznikiem błędów) więc będziesz musiał skorzystać z ich pomocy albo coś podstawić ze znanym kodem. To wszystko o czym piszę było już przerabiane na forum wystarczyło tylko użyc "szukaj". Powodzenia.
  • #8 615166
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    Mała dygresja - do lokalizacji magistrali NIE POTRZEBA rozbierać FIS-a
  • REKLAMA
  • #9 616050
    adams
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Rozbieranie FISa to ryzykowne zajęcie . Żeby znaleźć SCL i SDA wystarczy oscyloskop i trochę cierpliwości.
  • #10 619270
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    W sprawie lokalizacji szyny I2C podałem tylko metodę którą osobiście zastosowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Kod do radia VW MFD z nawigacją znajduje się w pamięci EEPROM procesora FIS, który jest umieszczony na najniższej płytce radia i oznaczony jako układ Blaupunkt. Odczyt kodu wymaga monitorowania magistrali I2C (sygnały SDA i SCL), które są dostępne na płycie radia, jednak lokalizacja tych linii niekoniecznie wymaga rozbierania FIS-a. Do ich wykrycia można użyć oscyloskopu i pomiarów elektrycznych. Podczas odczytu pamięci konieczne jest zablokowanie procesora lub obniżenie napięcia zasilania, aby procesor się nie uruchomił. Kod jest powtarzany trzykrotnie i jest zapisany w formie niejawnej, a jego algorytm przeliczania jest skomplikowany i powiązany z licznikiem błędów, dlatego często konieczna jest pomoc specjalistów lub serwisu Radio Code. Dyskusja podkreśla, że samodzielne odczytanie kodu jest możliwe, ale wymaga zaawansowanej wiedzy i odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA