logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak podświetlenia w Nokia N95 po wymianie wyświetlacza - co sprawdzić?

chudymarian 04 Kwi 2009 12:51 3994 3
REKLAMA
  • #1 6373011
    chudymarian
    Poziom 1  
    hej mam problem z wyswietlaczem a mianowicie telefon mi dziala tylko nie mam podswietlenia wymienilem wyswietlacz ale to nie jest przyczyna co bedzie wtedy przyczyna tego mam nowa tasme kupiona znaczy sie pomaranczowa tylko nie jak ja wymienie to bedzie ok a szkoda mi jej otwierrac bo tak zawsze moge ja oddac dodam ze kupilem ja na ebayu
  • REKLAMA
  • #2 6373069
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    jak nie wsadzisz taśmy to się nie przekonasz to raz.. a jak nie pomoże to pomoc poniżej..
    Załączniki:
    • Brak podświetlenia w Nokia N95 po wymianie wyświetlacza - co sprawdzić? N95 light lcd.JPG (122.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 6489413
    zeusik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Sprawdź podłączając taśmę - flex (ale nie zaginaj jej jeśli to możliwe) z LCD. Jeśli na nowym LCD i flex'ie nie będzie działać to możesz sprawdzić rezystancję na kondensatorze C1150, jeśli wartość zbliżona będzie do około kilku ohmów, wymień go lub na początek wylutuj, po tym zabiegu podświetlenie powinno wrócić ale nie będzie tak mocne jak poprzednio (chyba, że wlutujesz sprawny kondensator), Jeśli rezystancja nie będzie zbliżona do wspomnianej, wymień cewkę L 2150 ( sprawdzenie jej przewodności bądź nie przewodności miernikiem nic Ci nie da..) trzeba ją wymienić. jeśli po wymianie nadal podświetlenia nie będzie jest jeszcze mały układ N1150 lub 1151 ( nie pamiętam) wygląda jak mała kostka - jak filtr ale czarna, jeśli po wymianie, nadal nie zadziała to już układ Betty.... (nie mam w tej chwili serwisówki i wszystkie oznaczenia podaje z pamięci, wiec proszę o wyrozumiałość..
    (zakładam, ze wszystkie piny w złączu do flexa i lcd są ok)

pozdrawiam
  • #4 7047227
    arekplaneta
    Poziom 10  
    ja tez mam ten problem tylko byla nowa tasma i wyswietlacz i soft nic więc co glasy??
REKLAMA