logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić telewizor LCD z dekoderem MPEG4 przy kablówce ASTER?

QBANIN 07 Kwi 2009 00:27 8651 8
REKLAMA
  • #1 6383290
    QBANIN
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Zamierzam kupić w najbliższym czasie nowy telewizor LCD i w związku z tym mam pytanie czy warto inwestować w drozszy telewizor z dekoderem MPEG4? Wiem że niedługo TV naziemna będzie tylko w tym standardzie, tyle że ja mieszkam w bloku (kablówka ASTER) i z TV "powietrznej" korzystać nie będę.
  • REKLAMA
  • #2 6383340
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Zależy co oznacza słowo "droższy". Jeśli masz za dekoder dopłacić kilkaset zł to lepiej sobie darować tą przyjemność i jeśli już się faktycznie tv cyfrowa pojawi to za te pieniądze kupić porządny dekoder zewnętrzny.
  • REKLAMA
  • #3 6383344
    QBANIN
    Poziom 11  
    Chodzi mi o to że TV z wbudowanymi tunerami MPEG4 są droższe a nie wiem czy mi się to do czegoś przyda skoro mam kablówkę.
  • #4 6383361
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Do kablówki ci się nie przyda, chyba, że jest to tuner DVB-C w co wątpię.
  • #5 6383394
    QBANIN
    Poziom 11  
    artur.lubin napisał:
    Do kablówki ci się nie przyda, chyba, że jest to tuner DVB-C w co wątpię.

I to właśnie chciałem usłyszeć :)
  • REKLAMA
  • #6 6431493
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Ja bym jeszcze poruszył sprawę jakości obrazu jeżeli używa się kablówki analogowej na lcd to obraz jest gorszy od naziemnej dvb-t .
  • #7 6448841
    caarloo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czyli żeby tv odbierał telewizję cyfrową to musi mieć wbudowany odpowiedni tuner?? Jeśli jest napisane ze jest tuner analogowy to w takim telewizorze w tym momencie telewizji cyfrowej nie podłączę?? Czy jest więc mozliwość późniejszego dostosowania takiego tv do odbioru "cyfrówki" ? Z góry dzięki za odp
  • REKLAMA
  • #8 6451183
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    caarloo@ Tak trzeba odpowiedni dekoder tylko tv naziemna będzie kodować sygnał w systemie mpeg4 a kablówka w innym i do tego go koduje dlatego kablówka daje swoje dekodery. Do zwykłego tv będzie można dokupić zewnętrzny dekoder. o cyfrowej tv można poczytać http://www.polskacyfrowa.org/
    jest też tam harmonogram zmian można zobaczyć kiedy trzeba liczyć na zmiany w własnej okolicy.
  • #9 6463139
    caarloo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    h jaworski napisał:
    caarloo@ Tak trzeba odpowiedni dekoder tylko tv naziemna będzie kodować sygnał w systemie mpeg4 a kablówka w innym i do tego go koduje dlatego kablówka daje swoje dekodery. Do zwykłego tv będzie można dokupić zewnętrzny dekoder. o cyfrowej tv można poczytać http://www.polskacyfrowa.org/
    jest też tam harmonogram zmian można zobaczyć kiedy trzeba liczyć na zmiany w własnej okolicy.

dzięki za info. Ja akurat mieszkam w bloku (kablówka) więc teoretycznie wystarczy mi - z tego co piszesz - "zwykły" tv (lcd) bez odpowiedniego dekodera, gdyz "dostane" go w odpowiednim momencie od kablówki.
    Ale chcialem jeszcze zapytać ja się ta sytuacja przedstawia jeśli chodzi o późniejsze ewentualne podłączenie tv z np. DVD HD czy tez komputerem (tzn. czy wszystkie video z kompa da sie obejrzec przy "zwykłym" (bez dekodera cyfrowego) tv?)? pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Kupując telewizor LCD z kablówką ASTER, nie ma potrzeby inwestowania w droższy model z wbudowanym tunerem MPEG4, ponieważ kablówka korzysta z własnych dekoderów, a standard MPEG4 dotyczy głównie naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T). Telewizory z tunerem MPEG4 są droższe, ale w przypadku kablówki, która zwykle używa innego standardu kodowania sygnału, wbudowany tuner MPEG4 nie będzie przydatny. W sytuacji korzystania z kablówki analogowej na LCD jakość obrazu może być gorsza niż przy odbiorze naziemnej telewizji cyfrowej. Telewizor musi mieć odpowiedni tuner, aby odbierać sygnał cyfrowy; jeśli posiada tylko tuner analogowy, konieczne jest użycie zewnętrznego dekodera. W przyszłości, aby odbierać cyfrową telewizję naziemną, można dokupić zewnętrzny dekoder MPEG4. Telewizor bez wbudowanego tunera cyfrowego nadal umożliwia podłączenie urządzeń zewnętrznych, takich jak odtwarzacz DVD HD czy komputer, i odtwarzanie ich sygnału wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA