Załączam zmywarkę włącznikiem. Zmywarka chwilę czeka, potem wypompowuje wodę, następnie ją pobiera. Woda leci z sieci, od dołu wpływa do płaszcza wodnego, płaszczem do góry i swobodnie spada do hydrostatu. Z hydrostatu przelewa się do zmywarki. W miarę napełniania się zmywarki hydrostat włącza górny mikroprzełącznik - woda płynie dalej. Następnie dość szybko napełnia się hydrostat, uruchamia się drugi mikroprzełącznik (aqua-stop), odcina dopływ wody, ale z płaszcza jeszcze spłynie jej na tyle dużo, że przelewa się przez hydrostat. Następnie woda spływa z hydrostatu odpuszcza mikroprzełącznik aqua-stop, puszcza wodę i historia się powtarza. Trzy razy przeleje wodę, zanim ostatecznie odetnie dopływ wody. Wylana woda zbiera się na dnie zmywarki, podnosząc pływak aqua-stop i zmywarka przestaje zmywać.
Po wylaniu wody z dna zmywarki, da się raz zmyć naczynia normalnie, następne pranie już nie wyjdzie. Na razie zakręciłem o połowę kranik doprowadzający wodę do zmywarki i mniej lub wcale się nie przelewa.
Hydrostat wyczyszczony, cewki dwóch zaworków przy płaszczu wodnym sprawdzone, mikroprzełączniki w hydrostacie sprawdzone.
Co może być, i jak to naprawić?
I jeszcze jedno, w środku zmywarki po zdjęciu filtrów znalazłem kawałeczek zbitego szkiełka - myślę, że z kieliszka, kawałeczek odłamanego plastiku i okrągłą ok 5 mm średnicy blaszkę - to mogło się wziąść z jakiegoś uszkodzonego urządzenia w zmywarce.
Dołączam poglądowe zdjęcia - żółta gumeczka uszczelniająca rurkę płaszcza wodnego od góry wchodzącą do hydrostatu jest nieorginalna.
Pozdrawiam.
Po wylaniu wody z dna zmywarki, da się raz zmyć naczynia normalnie, następne pranie już nie wyjdzie. Na razie zakręciłem o połowę kranik doprowadzający wodę do zmywarki i mniej lub wcale się nie przelewa.
Hydrostat wyczyszczony, cewki dwóch zaworków przy płaszczu wodnym sprawdzone, mikroprzełączniki w hydrostacie sprawdzone.
Co może być, i jak to naprawić?
I jeszcze jedno, w środku zmywarki po zdjęciu filtrów znalazłem kawałeczek zbitego szkiełka - myślę, że z kieliszka, kawałeczek odłamanego plastiku i okrągłą ok 5 mm średnicy blaszkę - to mogło się wziąść z jakiegoś uszkodzonego urządzenia w zmywarce.
Dołączam poglądowe zdjęcia - żółta gumeczka uszczelniająca rurkę płaszcza wodnego od góry wchodzącą do hydrostatu jest nieorginalna.
Pozdrawiam.