logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak przerobic plyte od sony kv-2551d na kineskop 29 cali???

Łukasz tur 27 Kwi 2004 08:15 1161 4
REKLAMA
  • #1 614648
    Łukasz tur
    Poziom 12  
    mam tv sony kv 2552 i mam walniety kinol i chcialbym zalozyl kineskop 29 cali ale niewiem w jaki sposob przerobic plyte???czy ktos mi pomoze byl bym bardzo wdzieczny.z gory dziekuje :wink:
  • REKLAMA
  • #2 614650
    Łukasz tur
    Poziom 12  
    przepraszam za pomylke mam sony kv-2551d :wink: :wink:
  • REKLAMA
  • #3 615190
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Pomysł masz "taki sobie".
    Jak zmieścisz kineskop 29 cali zamiast 25, w dodatku o innej krzywiźnie.
    Czy ten 29" to też Trinitron ?
    W porównaniu do wszystkich innych typów kineskopów, Trinitrony mają inne napięcia przyspieszania i ogniskowania, dodatkowo elektrostatyczną regulację zbieżności statycznej - niespotykane w innych typach, inny oczywiście układ podstawki.
    Próby dopasowania układów odchylania i wysokiego napięcia do innych cewek odchylających mogą się skończyć albo efektami "światło, dźwięk i dym", a nawet gdy zadziała, to można przekroczyć normy szkodliwego promieniowania rentgenowskiego.
    Ze względu na bezpieczeństwo, producenci telewizorów zabraniają jakichkolwiek przeróbek.
    Jeśli sami stosują kineskopy od różnych dostawców, nawet bardzo zbliżone parametrami, to w serwisówce podają tabelki ze spisem elementów, zwykle oznaczonych wykrzyknikami.
    Bez wystarczającej wiedzy teoretycznej i praktycznej chyba lepiej ten kineskop, który masz, sprzedać - zamienić na oryginał.

Wmak
  • REKLAMA
  • #4 646708
    Łukasz tur
    Poziom 12  
    poprostu mam obudowe z kineskopem 29cali i chce tam wlozyc plyte od sony 25 cali "trynitrona" jestem pewien ze da sie przerobic bo slyszalem juz od wielu ludzi ze przerabiali i to nie powinno byc takie skomplikowane i bydzie chodzic!!!!tylko jak podniesc to napiecie i jak przerobic ta podstawke lub plytke kineskopu??
  • #5 646762
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Wez dwa schematy 25" i 29" porownaj a wniski nasuna ci sie same!
REKLAMA