logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV J 35 - Kaseta nie odwija się i jest wyrzucana, napięcia w normie

ssr 27 Kwi 2004 21:40 1608 15
  • #1 615845
    ssr
    Poziom 14  
    Ocena: 54
    Posty przejrzałem ale ... być może nie zauważyłem podobnej usterki. Wpierw żadnych znamion napięć wyjściowych - co usunąłem. Obecnie zabiera kasetę lecz ją nie odwija, a wyrzuca. Może ktoś naprowadzi - napięcia są OK.
  • #2 615862
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Wyczyść switcha , który znajduje sie na prawym boku windy (widoczny po zdemontowaniu windy).
    Pozdrowienia Tomek.
  • #3 615895
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Proponuję Ci sprawdzić czujniki początku i końca taśmy.
  • #4 615996
    ssr
    Poziom 14  
    Czy konieczny jest demontaż windy? Na czym ma polegać sprawdzenie czujników? Dzięki za info.Pozdr.
  • #5 616287
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Możesz uniknąć demontażu windy , a mianowicie dostaniesz się do niego ,także po wyjęciu całego kompletnego mechanizmu .
  • #6 616593
    ssr
    Poziom 14  
    Dzięki. Jednakże oba rozwiązania,że tak powiem, są dość skomplikowane. A czy nie możnaby obejść switcha by mieć pewnosć,że jest on uszkodzony? Pozdr.
  • #7 616643
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ja nie znam metody żeby go obejść , ponieważ najprostszy dla mnie był jego demontaż tak jak opisywałem. "Powiadamia "on elektronikę o połozeniu windy i dlatego najbardziej odpowiada twojemu opisowi usterki.
    Poza tym sam spotkałem się z takim uszkodzeniem.
    Pewnie po analizie schematu coś byś wykombinował , ale czy to nie jest zbytnie komplikowanie tematu?
    Jeżeli masz dojście do śrub mocujących mechanikę wykręć je , podnieś lekko mechanikę i podeprzyj tak aby prawa strona była uniesiona , co da ci dostęp do switcha - oczywiście to tylko propozycja , ale być może do wykonania ( może warto spróbować?)
    Powodzenia Tomek.
  • #8 616681
    ssr
    Poziom 14  
    OK coś pokombinuje. Pozdr.
  • #9 617837
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    ssr - mode switch select w tym VCR wymontujesz bez rozbierania mechaniki.
    1.W pozycji Eject zaznacz położenie w/w switcha (cienkim pisakiem)
    2.Odlutuj jego końcówki od płytki - bardzo ostrożnie tak aby nie urwać ścieżek na tej płytce
    3.Wykręć srubkę która mocuje go do chassis.
    4.Wymontuj switch,rozbierz,wyczyść i zamontuj do VCR - pamiętając o znacznikach zrobionych przez Ciebie to bardzo ważne
  • #10 618024
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    ssr-ja nie mam na myśli tego switcha , który opisuje kolega marck1.
    W tym modelu są dwa przełączniki rodzaju pracy ,a wg. opisu uszkodzenia podanego przez ciebie , trzeba naprawić ten na windzie ( jest prostokątny i ma trzy wyprowadzenia lutowane do małej płytki , która się tam znajduje ).
  • #11 618255
    marck1
    Serwisant RTV
    To prawda co pisze kol. Tomek Włodarczyk,jeżeli dotyczy przełącznika na windzie,ale 80% złego działania mechaniki w tym VCR to wina MSS i od niego proponuje zacząć naprawę.
  • #12 618928
    ssr
    Poziom 14  
    Zrobię to i odpiszę po weekendzie. Narazie dzięki i pozdrawiam.
  • #13 641165
    ssr
    Poziom 14  
    Witam, po wylutowaniu MSS okazało się, że ścieżki są pęknięte. Oczywiście skrosowałem je - przedtem oznaczyłem ustawienie MSS - lecz prawdopodobnie zaznaczenie nie jest prawidłowe. Świdczy o tym brak ruchu zębatki w MSS. A jaka powinna być prawidłowa pozycja wyjściowa tego MSS ? Może marck1 wiesz? Pozdr.
  • #14 641238
    marck1
    Serwisant RTV
    Wiem,tyle tylko,że opisywanie ustawienia mechaniki w tym VCR bez podpierania się rysunkiem jest bezcelowe,tym bardziej jeżeli robi się to pierwszy raz.Na "Elektrodzie" jest opisana ta mechanika - GGII -.Ściągnij ją i próbuj ustawić wszystko według niej.Zwróć uwagę czy nie są uszkodzone mechanicznie podstawowe koła zębate w tym VCR.
  • #15 641297
    ssr
    Poziom 14  
    OK - może coś wyjdzie. Pozdr.
  • #16 656126
    ssr
    Poziom 14  
    Witam - walcze dalej. Na 100% MSS, ale niestety (co zasygnalizowałem prywatną wiadomością) nie mogę uruchomić ściągniętych dwukrotnie plików ze schematem elektroniki - mechanika no problem. Dlatego by nie tracić kolejnych pkt-ów może by ktoś przesłał mi pliki dot.tylko MSS, byłbym wdźięczny. Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV J 35, który pobiera kasetę, lecz nie odwija taśmy i ją wyrzuca, mimo że napięcia zasilające są w normie. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony switch (przełącznik) na mechanizmie windy, który informuje elektronikę o położeniu windy. Zalecane jest jego wyczyszczenie lub wymontowanie w celu kontroli i naprawy. W modelu tym występują dwa przełączniki rodzaju pracy, jednak problem dotyczy tego prostokątnego na windzie z trzema wyprowadzeniami lutowanymi do małej płytki. Wskazano również na MSS (mode switch select) jako główną przyczynę awarii mechaniki, gdzie po wylutowaniu stwierdzono pęknięte ścieżki, które zostały skrosowane. Użytkownik prosi o informacje dotyczące prawidłowego ustawienia MSS, gdyż brak ruchu zębatki wskazuje na nieprawidłową pozycję. Zalecane jest korzystanie ze schematów i rysunków mechaniki dostępnych na forum "Elektroda" (opis mechaniki GGII) do prawidłowego ustawienia i diagnozy. Problemy z uruchomieniem plików schematów elektronicznych zmuszają do prośby o przesłanie samych plików dotyczących MSS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA