logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować wyświetlaczem Nokia 3310 LCD przez SPI z ATMega32?

RMB13 11 Kwi 2009 21:42 3730 11
REKLAMA
  • #1 6403534
    RMB13
    Poziom 10  
    Witam!

Z góry przepraszam moderatorów za odkopywanie starych tematów i w ogóle za to że nie wiedziałem w jakim dziale umieścić ten temat.
    Dobra do rzeczy: Wiem że tym wyświetlaczem steruje się poprzez SPI, najpierw trzeba zainicjować transmisje w trybie Master no i co dalej?
    Jak stawiać piksele na wyświetlaczu? Czy są do tego jakieś komandy binarne które trzeba przesłać przez SPI do wyświetlacza? Jeśli istnieją jakieś komendy czy coś takiego typu ustaw piksel, czyść piksel, czyść ekran itd. to może ktoś wrzuci je tu na forum, bardzo bym o to prosił.
    I proszę nic nie wspominać o bascomie, preferuje Assembler.

No z góry wielkie dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 6403795
    Gibol
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    No to ja będę cham, ale myślę, że przy świętach mi wybaczysz, i poproszę o to samo tylko dla bascoma :P
  • REKLAMA
  • #4 6403969
    RMB13
    Poziom 10  
    Tyle że ten link to bascom, a ja go nie znam.

Dodano po 1 [minuty]:

Może ma ktoś jakomś dokumentacje tego wyświetlacza?
  • #5 6404138
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    widze ze google nie dziala

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.myplace.nu/mp3/files/pcd8544.pdf

Dodano po 58 [sekundy]:

jak widzisz zajelo mi to minute na google bo po minucie to dodalem
    po 2 masz w c, bascomie i asm kody na ten wyswietlacz
  • #6 6405705
    RMB13
    Poziom 10  
    Sorry za głupie pytania ale to jest jakiś układ pośredni (między uC a LCD) czy wbudowany w wyświetlacz sterownik?
  • REKLAMA
  • #7 6405721
    wader_669
    Poziom 28  
    nie rozumiem o co ci chodzi
  • REKLAMA
  • #8 6405789
    RMB13
    Poziom 10  
    Poprawcie mój tok myślenia:
    PCD8544 to tak jakby "układ scalony (sterownik) wbudowany w wyświetlacz który poprzez odpowiednie komendy z uC steruje wyświetlaniem odpowiednich pikseli na wyświetlaczu" czy to mniej-więcej tak?

Dodano po 3 [minuty]:

Wiem, wiem aż mi wstyd za takie pytania, no ale każdy jakoś zaczyna swoją przygodę z elektroniką i wydaje mi się że jak na mój wiek (13 lat) to i tak nie jest najgorzej.
  • Pomocny post
    #9 6405811
    wader_669
    Poziom 28  
    No masz racje. Teraz jeszcze zrozum wszystkie komendy i masz go opanowanego. Radze ci zaczac od zrozumienia jak dziala bitmapa monochromatyczna.
  • #10 6405863
    RMB13
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki Wader_669.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania wyświetlaczem LCD z telefonu Nokia 3310 poprzez interfejs SPI za pomocą mikrokontrolera ATMega32, z preferencją programowania w Assemblerze. Użytkownik pyta o zasadę działania sterowania, w tym o sposób stawiania pikseli i istnienie binarnych komend do sterowania wyświetlaniem (np. stawianie/kasowanie piksela, czyszczenie ekranu). W odpowiedziach wyjaśniono, że wyświetlacz Nokia 3310 wykorzystuje wbudowany sterownik PCD8544. Komunikacja odbywa się poprzez wysyłanie odpowiednich komend do tego sterownika przez SPI. Podano link do dokumentacji (datasheet) sterownika PCD8544 jako kluczowego źródła informacji o jego działaniu i zestawie komend. Zaznaczono, że dla zrozumienia sterowania wyświetlaczem ważne jest opanowanie koncepcji monochromatycznej bitmapy. Potwierdzono, że PCD8544 działa jako układ scalony/sterownik wbudowany w wyświetlacz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA