logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak za pomocą AVR'ka obsłużyć wyświetlacz z Nokii 3310

maly_elektronik 29 Mar 2008 23:29 5328 19
REKLAMA
  • #1 4971378
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam :!:
    Na samym początku oświadczam iż potrafię używać funkcji szukaj na tym forum a także wyszukiwarki google. Wiem ze było już wiele artykułów na ten temat ale proszę o pomoc :arrow: Chodzi mi o obsługę wyświetlacza z nokii 3310 :D Po prostu nie bardzo rozumie noty katalogowe w/w wyświetlacza. I proszę was doświadczonych elektroników o pomoc w obsłudze tego właśnie wyświetlacza na avr np atmega8 w języku C/C++ :D
    Pozdrawiam maly_elektronik
  • REKLAMA
  • #2 4971451
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    W Elektronice Praktycznej 5,6,7/2003 jest ciekawy kurs obsługi tego wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #3 4972610
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Wiem że jest taki kurs ale chodzi mi o obsługę tego wyświtlacza przez avr z risc typu tiny2313 itp. Preferuje język C\C++ gdyż nie znam nawet podstaw assemblera :cry:
  • REKLAMA
  • #4 4972661
    don diego
    Poziom 32  
    Masz tam opisane co trzeba wysyłać do wyświetlacza. Programowanie sprowadza się do obsługi SPI i generowania opóźnień kiedy trzeba.
    Czytałeś
    tutaj?
  • #5 4972700
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Tak czytałem :!: Czy mógłbyś wrzucić plik z manualem Philipsa tego wyświetlacza bo jakoś nie mogę go znaleźć :?:
  • #7 4972774
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Serdeczne dzięki właśnie o to mi chodziło :D
    Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe linki to bardzo chętnie je przejrze
  • #9 4973953
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    W wyżej podanym linku pisze że funkcje w tej tabelce są również dal CV AVR - czy chodzi o code vision avr :?: Jeżeli tak to które z nich są dla ww programu :?:
  • #10 4974488
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Wydaje mi się że podane funkcje powinny współpracować z obydwoma programami ale nie wiem dokładnie ponieważ nie wykonałem tego sterownika, podany adres znalazłem na forum.
  • #11 4974562
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    W takim razie jak już wiem co i jak :D Czy znajdzie się jakaś osoba która wytłumaczy mi zasadę działania 1 wire i SPI :?: Czytałem już wiele not katalogowych ale niestety( wiem jak go obsługiwać ale nie wiem jak to działa) chodzi mi o to że wiem o ustawieniach rejestrów ale nie bardzo łapie jak to wogóle działa :cry: Więc czy może mi ktoś to wyjaśnić :?:
  • #13 4975367
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Wielkie dzięki don diego za pomoc. W chwili obecnej zamykam temat chyba że ma ktoś coś do dodania. Proszę o powiadomienie o ewentualnych pomysłach na priva :D
    Pozdrawiam maly_elektronik
  • #14 4975734
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Cześć
    Mam coś ważnego do dodania, walczyłem z wyświetlaczem jak w temacie dość długo, ale nic mi nie działało, miałem sobie odpuścić i wysłałem układ od znajomego, okazało się że u niego działa ( czytaj na jego wyświetlaczu ), pomimo że w sieci jest pełno fotek wyświetlacza podlutowanego kabelkami do układu, mnie tak nie chciał działać, są serie wyświetlaczy które wymagają dociśnięcia wyświetlacza do płytki.
    Piotr
  • #15 4977230
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Dobrze że mi o tym powiedziałeś bo właśnie miałem wyżucić mój wyświetlacz do kosza :D A wystarczy jak go docisnę do miedzianej płytki poprzez jego ramkę czy masz może jakiś inny sposób na to :?:
  • REKLAMA
  • #16 4977273
    don diego
    Poziom 32  
    Można zastosować pleksi przykręconą do laminatu. W Elektronice Praktycznej niedawno były opisywane sposoby na zamocowanie tego wyświetlacza.
  • #17 4977279
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Niestety don diego prenumeruje EDW więc czy mógłbyć umiescić skany tych artykułów :?:
  • #18 4977334
    don diego
    Poziom 32  
    Nie posiadam niestety. Czytałem na uczelni.
  • #20 4977662
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Co do pytania o mocowanie wyświetlacza.
    Wyświetlacz zostawiłem w oryginalnym plastiku, część od klawiatury odciąłem, w miejscach oryginalnych śrubek wstawiłem malutkie blachowkręty chyba Φ2 lub coś lekko mniejszego i dokręciłem na styk do płytki, druga strona łapnięta Patexem na gorąco.
    Tak to wygląda w mierniku modelarskim
    http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4894&start=144
    płytka jak płytka lutowałem w mocnych okularach, ale najbardziej mi się udał bocznik, nie widać go a miernik mierzy do 50A.
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi wyświetlacza z telefonu Nokia 3310 za pomocą mikrokontrolera AVR, np. Atmega8 lub Tiny2313, w języku C/C++. Poruszono kwestie interpretacji not katalogowych wyświetlacza oraz implementacji komunikacji SPI i generowania opóźnień. Użytkownicy wskazali na dostępne kursy i biblioteki, m.in. z Elektroniki Praktycznej (numery 5,6,7/2003) oraz strony http://www.myplace.nu/mp3/nokialcd.htm i http://www.microsyl.com/. Omówiono również problem mechanicznego mocowania wyświetlacza do płytki, gdyż niektóre serie wymagają dociskania do podłoża, co można rozwiązać np. przez przykręcenie pleksi lub użycie blachowkrętów i kleju na gorąco. Poruszono także prośbę o wyjaśnienie zasad działania magistral 1-wire i SPI, z podaniem linku do instrukcji mikrokontrolera AVR. Wskazano, że funkcje dostępne w bibliotekach mogą współpracować z różnymi środowiskami programistycznymi, np. CodeVisionAVR. Podsumowano, że kluczowe jest zrozumienie protokołu SPI oraz prawidłowe mocowanie wyświetlacza, aby zapewnić stabilną komunikację i poprawne działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA