logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do skręcania. Samochód zdalnie sterowany. Zaprogramowanie uC.

mosiek007 13 Kwi 2009 19:14 2178 6
  • #1 6410333
    mosiek007
    Poziom 10  
    Witam postanowiłem zbudować samochód zdalnie sterowany, już praktycznie wszystko jest gotowe poza jedną rzeczą a mianowicie układ skręcający jest zbudowany z serwomechanizmu no i oczywiście nie potrafię zaprogramować do niego mikroprocesora AT89C4051. Czy mógłby mi ktoś pomóc?? potrzebuje aby ktoś mi taki mikroprocesor zaprogramował. do skręcania służą 2 kable gdy skręci sie w prawo to na czerwonym pojawia się + a na zielonym - natomiast gdy w lewo dzieje się sytuacja odwrotna. napięcie zasilania wynosi 6 V a potrzebuje aby serwo obracało sie o około 30 stopni w prawo i 30 stopni w lewo. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #2 6415110
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    coś kolego pomieszałeś , na wstępie piszesz że układ skrętu masz na serwie
    Cytat:
    do skręcania służą 2 kable gdy skręci sie w prawo to na czerwonym pojawia się + a na zielonym - natomiast gdy w lewo dzieje się sytuacja odwrotna.

to albo serwo , albo przerobiony układ serwa pracujący jako silnik DC z przekładnią , jeżeli przerobiłeś serwo to zapytam po co ...... przecież o wiele łatwiej jest ustalić kąt obrotu w układzie z sterownikiem serwa , wystarczy odpowiednio dobrać czasy impulsów sterujących , w przerobionym układzie nie wiem jak chcesz to zrobić jedynie enkoder na silniku tylko nie wiem jak go tam umieścisz chyba że to co masz to jeszcze coś innego
    mikrokontrolery z literką C wymagają programatora równoległego masz taki , od razu Ci powiem że nie są to tak proste rozwiązania jak STK200 w jakim języku piszesz programy ?
  • #3 6416318
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    bogdan_p napisał:

mikrokontrolery z literką C wymagają programatora równoległego masz taki , od razu Ci powiem że nie są to tak proste rozwiązania jak STK200 w jakim języku piszesz programy ?

W tym wypadku jeszcze to jest proste (89c4051), choć trudniejsze niż ISP.
  • #4 6452451
    mosiek007
    Poziom 10  
    program pisze w bascomie a potrzebuje go aby sterować serwem gdyż serwo działa impulsowo z tego co ja wiem, a zastosowałem tamten mikroprocesor gdyż w szkole używamy takich
  • #5 6452583
    bogdan_p
    Poziom 39  
    teraz to już z tego nic nie rozumie ........
    Cytat:
    program pisze w bascomie a potrzebuje go aby sterować serwem

to przeczytaj sam siebie od kiedy serwo ma tylko dwa przewody , może w końcu napisz co tak naprawdę masz oryginalne serwo czy przerobione oraz przeczytaj to co napisałem wcześniej
    Cytat:
    serwo działa impulsowo z tego co ja wiem

z tego co ja wiem to steruje się je długością impulsu , ruch wykonywany jest dość szybko zależnie od modelu , jeżeli ma być wykonany płynnie to co za problem stopniowo zmieniać szerokość impulsów , co do Bascoma to wystarczy zerknąć do pomocy są gotowe instrukcje do sterowania serwem , jeżeli masz przerobione to mostek H tylko jestem ciekaw jak chcesz zrobić pozycjonowanie
  • #6 6452610
    mosiek007
    Poziom 10  
    chodzi o to iz odbiornik radiowy podaje 2 kablami napięcie zmieniając polaryzacje a ja potrzebuje aby to napęcie wchodziło na ww procesor który bedzie sterował oryginalnym serwem
  • #7 6452748
    bogdan_p
    Poziom 39  
    teraz wszystko jasne , tylko nie rozumie w czym problem na dwóch dowolnych pinach wykrywasz poziom L , w stanie spoczynkowym podajesz na serwo 1,5ms wykrycie stanu L na konkretnym pinie zmiana szerokości impulsu np ± 0,3 ms ( dobrać dla wymaganych 30°) to wszystko , jeżeli poziomy napięć są różne dzielnik napięcia lub transoptor oczywiście wszystko musi być na wspólnym potencjale masy (GND ) chyba że zastosujesz transoptory w tym, przypadku nie ma to znaczenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o pomoc w zaprogramowaniu mikrokontrolera AT89C4051 w BASCOM do sterowania serwomechanizmem w zdalnie sterowanym samochodzie. Problem polega na dostosowaniu sygnału sterującego z odbiornika radiowego, który podaje napięcie o zmiennej polaryzacji (lub poziomach logicznych) na dwóch przewodach, do sterowania standardowym serwem, które wymaga sygnału PWM (impulsów o zmiennej szerokości). Dyskusja potwierdza, że mikrokontroler jest potrzebny do translacji sygnału wejściowego z odbiornika na odpowiednią szerokość impulsu dla serwa. Sugerowane rozwiązanie polega na wykrywaniu stanów logicznych na dwóch pinach mikrokontrolera i generowaniu impulsów sterujących o długości odpowiedniej dla położenia neutralnego serwa (np. 1.5ms) oraz zmienionej (np. +/- 0.3ms) dla skrętu w lewo lub prawo. W przypadku różnic napięć lub konieczności izolacji galwanicznej, sugerowane jest zastosowanie dzielnika napięcia lub transoptorów na wejściu mikrokontrolera. Wspomniano również o trudności programowania mikrokontrolerów AT89C (wymagających programatora równoległego, w przeciwieństwie do programowania ISP) oraz o możliwości wykorzystania wbudowanych funkcji BASCOM do sterowania serwem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA