logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palladium 284be - jak naprawić zwarcie siatki G1 i przesunięcie obrazu?

Gilbert250 14 Kwi 2009 12:12 1569 12
REKLAMA
  • #1 6412567
    Gilbert250
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam mój problem tkwi w kineskopie a konkretnie ma on zwarcie siatki g1 do masy czy dało by się to jakoś wyeliminować czy można dać sobie spokój???drugi problem to przesuniecie obrazu do góry.odchylanie pionowe realizowane jest na układzie TDA8350 wokół tego układu sprawdziłem wszystkie rezystory nawet podmieniałem układ lecz bez większych rezultatów.napięcia zasilania ok .Jeśli jest jakaś możliwość naprawy tego odbiornika proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6413875
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    Witam, rezystory to nie wszystko powymieniaj wszystkie elektrolity,w aplikacji układu odchylania pionowego,odnosnie kineskopu niewiem czy siatka g1 ma zwarcie do masy u ciebie bez pk? Mieżyłeś to na cokole?pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6415596
    Rosomak3
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Adik C napisał:
    czy siatka g1 ma zwarcie do masy u ciebie bez pk?

A gdzie wg Ciebie masz masę na cokole po zdjęciu pk?? Dziwne pytanie.
    Siatka ta zwykle jest na potencjale masy i stąd pewno to niby zwarcie.
  • #4 6415716
    Gilbert250
    Poziom 11  
    Siatka ma zwarcie do "masy" dlatego tak napisałem ponieważ mierząc na cokole siatka G1 ma zwarcie do jednego z pinów co na płytce pk odpowiada masie żarnika jeśli źle się wyraziłem to sorki.myślę ze na razie zajmę się kineskopem bo chyba nie ma sensu wymieniać elek jeśli z kineskopu nic nie będzie. Aha jeszcze pytanie mam miernik pojemności i mierząc elki wydaja się dobre czy jest możliwość ze te same elki w układzie mogą wariować , czy miał ktoś taki przypadek????
  • #5 6415726
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przede wszystkim - nic nie napisałeś o objawach dotyczących kineskopu, wyłącznie o powyższonym obrazie.
    O co chodzi z tym kineskopem?
    Kondensatorów się nie mierzy tylko podstawia. Miernik pojemności nie mierzy innych parametrów, również ważnych.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do regulacji obrazu (wymiarów) - sprawdź tryb serwisowy Orion chassis 7000 - znajdziesz na forum.
  • #6 6415734
    Gilbert250
    Poziom 11  
    Ok już pisze więc jak napisałem wyżej obraz przesunięty do góry, bardzo jasno świeci na kolor biały wyrzutnie ok, padnięty wzmacniacz wizji .
  • REKLAMA
  • #7 6415740
    Mirek Z.
    To napraw to jedno (zmierz napięcia zasilające, czy nie za wysokie), potem doreguluj.
  • REKLAMA
  • #8 6415752
    Gilbert250
    Poziom 11  
    Wszystkie napięcia ok spróbuje w najbliższym czasie przesunąć ten obraz i dam znać jakie rezultaty.Tylko czy da się coś zrobić z ta siatka :cry:
  • #9 6415841
    Mirek Z.
    Jeżeli dobrze mierzyłeś i jest to zwarcie do żarzenia (w sumie do obu końcówek) to możesz mieć problem z brakiem wygaszania plamki po wyłączeniu TV. Jeśli jednak po wyłączeniu nie zauważasz tego zjawiska, to się nie przejmuj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic23511.html#348587
  • #10 6425672
    Gilbert250
    Poziom 11  
    Elki wymienione ale nic dalej to samo.W tryb serwisowy nie mogę wejść ponieważ nie mam oryginalnego pilota.czy jest możliwość wejścia w tryb bez pilota oryginalnego??
  • #12 6427444
    Mirek Z.
    Zapytam z innej perspektywy - obraz już masz w miarę normalny, wzmacniacze na PK naprawiłeś?
    Dlaczego nie odpowiadasz wprost na wcześniejsze posty?
  • #13 6427591
    Gilbert250
    Poziom 11  
    obraz dalej przesunięty.wzmacniacz wizji zamówiony.proszę o poradę czy można wejść w tryb serwisowy bez oryginalnego pilota ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Palladium 284be, objawiający się przesunięciem obrazu w górę oraz podejrzeniem zwarcia siatki G1 kineskopu do masy żarzenia. Problem przesunięcia obrazu, związanego z układem odchylania pionowego TDA8350, pozostał po wymianie układu i sprawdzeniu rezystorów; zasugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych w aplikacji układu. Podejrzenie zwarcia siatki G1 było dyskutowane, z sugestią, że pomiar do masy żarzenia na cokole PK może być mylący, gdyż G1 często jest na potencjale masy, a problem jest istotny tylko jeśli powoduje nieprawidłowe wygaszanie plamki po wyłączeniu telewizora. Stwierdzono też problem z bardzo jasnym białym obrazem, co sugeruje uszkodzenie wzmacniacza wizji, który użytkownik zamówił. Użytkownik dopytuje o możliwość wejścia w tryb serwisowy bez oryginalnego pilota w celu regulacji obrazu, mimo nierozwiązanych wcześniejszych problemów. Zasugerowano sprawdzenie trybu serwisowego dla chassis Orion 7000.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA