logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 506 - szybkie odtwarzanie i problem z przewijaniem w kieszeni 1

_Zero 28 Kwi 2004 17:30 3116 14
REKLAMA
  • #1 617028
    _Zero
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zawsze jak zaczynam temat to chodzi o problem wybaczcie :D

dostałem od znajomego magnetofon diory MDS 506 niestety jest z nim problem.

kieszeń 1. po naciśnięciu play zaczyna dotwarzać ją w hiperszybkim tempie :? przewijanie w lewo działa poprawnie po naciśnięciu przycisku przewijania w prawo stara się ją włączyć ale od razu wyłancza i tak w kółko 3 razy i gaśnie cały magnetofon (nie pali się nawet stand by i brak reakcji)

kieszeń 2. przewijanie w obydwie strony działa poprawnie. po naciśnięciu play zapala się kontrolka od przewijania w prawo i zaczyna przewijać

na przycisk standby reaguje (da się go włączyć i wyłączyć)

kieszeń 1. raz na ok. 10 nasiśnięć play odpala się poprawnie

czy do przeszczepu można użyć MDS 502 :?:
  • REKLAMA
  • #2 617183
    _Zero
    Poziom 12  
    kieszeń 1 już naprawiłem (wypadła jedna spręzynka) ale niestety z kieszenią 2 nie moge dać sobie rady :?
  • #3 617185
    SEBI.I
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Najprawdopodobniej jest to wina przekładni.
    W jaki stanie są paski napędowe?
    Jeśli o części z 502 to mechanika pasuje.
  • REKLAMA
  • #4 617291
    _Zero
    Poziom 12  
    zrobiłem tak :

podłączyłem cały mechanizm kieszeni 2 z 502 do 504 bez rezultatu :(

kolejnym krokiem było wmontowanie płytki z procesorem do 502 w miejsce takiej samej płytki w 504 też nie dało efektu :?

sprawdzam tera płytki w poszukiwaniu zimnego lutu ale narazie nie ma poprawy :(

w kieszeni 2 nie działa tylko "play" zamiast niego jest przewijanie w prawo
  • REKLAMA
  • #5 617330
    SEBI.I
    Poziom 12  
    A sprawdzałeś przedni panel może tam pod przyciskami jest coś zwarte ?
  • #6 617341
    _Zero
    Poziom 12  
    podłączyłem przyciski odwrotnie tzn te pod kieszenią 1 sterują kieszenią 2 a te pod kieszenią 2 sterują kieszenią 1 i nic :?
  • REKLAMA
  • #7 617469
    _Zero
    Poziom 12  
    tom mi wygląda tak jak by nie miał funkcji play :? sprawdziłem wszystkie możliwości i nic :?
  • #8 617665
    SEBI.I
    Poziom 12  
    Musisz sprawdzić całe połączenie między (PLAY)a układem (UCY74148) na płycie za machanizmem i sam układ też.Przy okazji sprawdz czy działa nagrywanie.
  • #9 617737
    _Zero
    Poziom 12  
    co ciekawe play włączał się jak nacisnąłem "normal lub high copy"
    wtedy głowyca jest dociskana do taśmy ale też włanczało się przewijanie

troche się wściekłem i zaczołem włanczać i wyłanczać tę funkcję aż zapaliła się tylko kontrolka od play (bez tek od przewijania)

od tego momentu magnetofon jakby się odwiesił i działają poprawnie obydwie kieszenie :P ale nadal nie wiem co było przyczyną takiego stanu

zresztą kieszeń 2 nadaje sie do wymiany (502 będzie dawcą)
  • #10 622333
    _Zero
    Poziom 12  
    jak narazie deck działa ale jest w nim jeszcze jedna anomalia mianowićie po przebudzeniu ze stand by jest ok ale jak wcisne play (obojętnie która kieszeń) to czasami przez ułamek sekundy słychać dośc głośny pisk z głośników i zaczyna grać normalnie :?
  • #11 622750
    _Zero
    Poziom 12  
    jeśli po odpaleniu ze stand by poczekam 3s i dopiero wtedy nacisnę play wszystko stertuje bez tego pisku

czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ??
  • #12 623215
    Boro53
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Problem pisku wynika prawdopodobnie z tego, ze musisz właśnie po przebudzeniu ze stand by dać magnetofonowi te 3-5 sek na ustabilizowanie sie wszystkich jego obwodów elektronicznych (naładowanie kondensatorów itp.). U mnie z kolei od razu po włączeniu rusza lewy kanał a później prawy i słychać trzask. Daj mu chwolkę i bedzie ok. Ten typ tak ma i już.
    Pozdr.
  • #13 624259
    _Zero
    Poziom 12  
    to ok bo już się bałem :)

znalazłem jednak kolejne dwie "usterki"

1. W kieszeni nr 1 podczas przewijania nie wykrywa przerw pomiędzy nagraniami (w kieszeni 2 nie ma tego problemu) czy to moze byc złe ustawienie głowicy ??

2. Podczas nagrywania czego kolwiek z CD/Tunera/lub dekodera działa (nagrywa) tylko przwy kanał (ze wzmaka wychodzi lewy i prawy poprawnie). Podczas przegrywania z kasety na kasetę jest ok

jakieś pomysły ??
  • #14 2004147
    wojstel
    Poziom 12  
    Te Decki musza po wlaczeniu odczekac pare sekund. Tak pisali w instrukcji. Normalna sprawa. Moj od nowosci po wlaczeniu wydawal taki pisk. A co do nagrywania. Czy na wyswietlaczy migaja oba wskazniki wysterowania? Moze masz przyciszony jeden kanal na panelu czolowym albo uszkodzony potencjometr?
    Pozdrawiam.
  • #15 2446172
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    co do wykrywania przerw problem może tkwić w nieprawidłowej prędkości śilnika (chyba za szybko)

Podsumowanie tematu

✨ Diora MDS 506 wykazuje problemy z odtwarzaniem i przewijaniem w dwóch kieszeniach. W kieszeni 1 po naciśnięciu play taśma odtwarzana jest w nadmiernie szybkim tempie, a przewijanie w prawo powoduje wielokrotne wyłączanie magnetofonu. Po naprawie mechanicznej (wymiana sprężynki) kieszeń 1 działa poprawniej, choć sporadycznie nadal występują błędy. Kieszeń 2 ma problem z funkcją play, która zamiast odtwarzania uruchamia przewijanie w prawo. Próby wymiany mechanizmu i płytek z modelu MDS 502 nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie przekładni, pasków napędowych, połączeń przycisków oraz układu UCY74148. Po manipulacji funkcją "normal lub high copy" udało się uzyskać poprawne działanie obu kieszeni, choć kieszeń 2 wymaga wymiany na model 502. Po wybudzeniu ze stand by pojawia się krótki pisk w głośnikach, który znika po kilku sekundach, co jest normalne dla tego typu urządzenia. Dodatkowo w kieszeni 1 nie wykrywa przerw między nagraniami podczas przewijania, co może wynikać z nieprawidłowego ustawienia głowicy lub zbyt szybkiej prędkości silnika. Podczas nagrywania z zewnętrznych źródeł działa tylko jeden kanał, co może być spowodowane uszkodzonym potencjometrem lub przyciszonym kanałem na panelu przednim. Zaleca się odczekanie kilku sekund po włączeniu urządzenia, aby ustabilizowały się obwody elektroniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA