logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 506 / nieprawidłowe działanie kieszeni kasety

koljaiczek 09 Gru 2005 21:16 1560 5
REKLAMA
  • #1 2069386
    koljaiczek
    Poziom 11  
    Witam
    Problem z moim magnetofonem związany jest ze sterowaniem kasety A. Raz na jakiś czas wciśnięcie przycisku przewijania FF lub REW powoduje, że głowica podnosi się tak jakby wciśnięty został Play i magnetofon zaczyna obracać taśmę z prędkością 4,76m/s jeśli dobrze pamiętam:) Ciekawe jeszcze jest to, że przy takiej sytuacji nie zostają podświetlone żadne wskaźniki pracy urządzenia- na wyświetlaczu nie pojawia się ani play ani przewijanie. Nie ma też dzwięku na wyjściu. Paski już wymieniłem, podobnie zresztą jak procesor.
    Będę bardzo dźwięczny za jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2069770
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Sprawdź stabilność 5 volt- zasilanie procka,jeśli już go nie trafiło :(
  • REKLAMA
  • #3 2070645
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Sprawdź całe zasilanie. Chodzi mi o stablilizatory, może któryś z tranzystorów zasilających jest uszkodzony albo, króryś z rezystorów wchodzących w układ z nimi. (wszystkie te alementy są umocowane na radiatorze i w pobliżu jego na płytce)
  • REKLAMA
  • #4 2072357
    koljaiczek
    Poziom 11  
    OK. Dzięki za rady. Postaram się w poniedziałek sprawdzić zasilanie, szczególnie zwrócę uwagę na te 5V. Może przydałoby się jednak wymienić BD911(w układzie zasilania)na nowy, choć ten sprawdzałem i wygląda na dobry.
    Popatrzę jeszcze trochę na układ encodera 74148 może tu jest coś nie tak.
  • REKLAMA
  • #5 2076537
    koljaiczek
    Poziom 11  
    Okazało się, że to jednak sprawa mechaniczna. Trochę przytarty jest pierwszy ząbek na kole sterującym pracą mechanizmu(nie bardzo wiem jak to coś inaczej nazwać).
    Dzięki:)
    A może ktoś ma takakowe kółko, albo mechanizm?
    Pozdrawiam
  • #6 2446148
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    nowe mechanizmy kosztują 50 zeta z przesyłką - sporo
REKLAMA