logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 0x0000007E przy instalacji Windows XP - jak rozwiązać?

garincia 15 Kwi 2009 15:09 4627 4
REKLAMA
  • #1 6417227
    garincia
    Poziom 2  
    Mój problem polega na tym... Jestem zwyczajnym użytkownikiem komputera nie ponad przeciętny jak i nie laikiem (jak mniemam). Pojawił mi się problem z którym nie mogę sobie poradzić dlatego zgłaszam się tutaj w nadzieji uzyskania pomocy...

Komp działał normalnie pewnego razu poprostu go wyłączyłem a przy włączeniu wyskoczył mi krytyczny błąd... Nie mogąc uruchomić systemu postanowiłem go przeinstalować Jednak przy instalacjii (WinXP) również wyskakuje tak owy krytyczny bład po tym gdy ładują się sterowniki po uruchomieniu z CD instalatora systemu...

Błąd mianowicie jest taki (przepisze go całego żeby nie było że opuściłem coś ważnego):

Cytat:
    Pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty aby zapobiedz uszkodzeniu komputera.

Jeżeli po raz pierwszy...uruchom ponownie komputer...Jeżeli ten okran pojawi się ponownie wykonaj następujące kroki:

Upewnij się że na dysku znajduje się wystarcząco dużo miejsca. Jeżeli sterownik jest zidentyfikowany w komunikacie STOP, wyłącz go lub skontaktuj się z producentem w sprawie aktualizacji sterownika.Sprubuj zmienić karty wideo.

Skontaktuj się z dostawcą sprzętu w sprawie aktualizacji systemu bios. Wyłącz opcję pamięci systemu bios, takie jak buforowanie i przesyłanie. Jeżeli do usunuęcia lub wyłączenie składników musisz użyć trybu awaryjnego ponownie uruchom komputer , naciśnij klawisz F8, a następnie wybierz opcje tryb awaryjny.

Informacje techniczne:
    ***STOP: 0x0000007E (0x0000005, 0xF748E0BF, 0XF78DA208,0XF78D9F08)
    ***pci.sys- Address F748E0BF base at F7487000 Datastamp 3b7d855c

To wyskakuje na Blue Screen

Nadmienić musze jeszcze kroki które podjołem by wykryć co się popsuło. Podłączyłem inny dysku któru działa bez zarzutów zresztą swój podłączyłem do innego kompa i zainstalowałem na nim system bez problemu...

podłączyłem inną kartę graficzną co nie zmieniło niczego w tym samym momęcie ten sam błąd się pojawia...

Wacham sę teraz przed aktualizacją systemu BIOS ściągnołem tak owy ze strony producenta.
    Moja płyta to ECS P48MT890T-M Wiem że do jego uaktualnienia potrzebuje Programu AMIFLASH Bo tak owy bios posiadam problem pojawia się w utworzeniu botowalnej płyty nie wiem co na nią wrzucić gdyż plik z biosem ma rozszerzenie.ROM a nie bin choć słyszałem żę to nie ma różnicy... A ja również nie posiadam stacji dyskietek z tąd też potrzeba utworzenia CD a nie dyskietki....

Jeśli ktoś mógł by mi pomóc opisując jak zrobić ten CD któru odpali wiersz MS-DOS byłbym wdzięczny...

Może jest jakiś inny problem a nie ten bios jak mnie się wydaje...

A i pytanie natury technicznej jeszcze jak ściągnołem bios ze strony miał on kilka plików w sobie nie tylko ten z rozszerzeniem ROM nie wiem czy pozostałe są warzne jeśli chce aktualizacje za pomocą AMIFLASH zrobić... Czytałem że nie jednak chce się upewnić...

Z góry dziękuje za okazaną pomoc i chęci. (^^,)
  • REKLAMA
  • #2 6417233
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Bios to zostaw w spokoju póki co.
    Pamięć Memtestem przetestuj. Jeśli dwa moduły posiadasz, na czas instalacji zostaw jeden.
    Dodatkowo przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic444385.html

Nie ty pierwszy i pewnie nie ostatni masz taki problem, a wyszukiwarka na forum działa!

Cytat:
    Znaleziono 24 wyników: +0x0000007e +windows xp
  • REKLAMA
  • #3 6417815
    garincia
    Poziom 2  
    Może nie ejstem najbystrzejszy ale nie znalazłem nigdzie jak zrobić CD z tym testem bo tak owy nie chce mi się włączyć...

Ściągnołem ten program memtest86+

Rozpakowałem te pliki (te które można rozpakować) i nagrałem na płyte w biosie ustawiłem zeby najpierw z płyty czytało i nie włącza się. Nie wiem dlaczego.
  • REKLAMA
  • #4 6418059
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Ściągnij ISO i nagraj jako plik obrazu i z tej płyty uruchom komputer.
  • #5 6418445
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Kolego :arrow: garincia, udaj się do działu FAQ i przeczytaj artykuł kolegi K!lleR na temat nagrywania obrazu - opisał problem właśnie na przykładzie programu Memtest.
REKLAMA