logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie uruchamia się - bluescreen i restart po ładowaniu systemu

Spoonman 18 Paź 2012 17:58 2064 13
REKLAMA
  • #1 11425223
    Spoonman
    Poziom 11  
    Witam,
    Mój komputer uległ najdziwniejszej, jaką dotąd widziałem awarii.
    Otóż któregoś razu podczas ładowania Windows XP (kiedy biegają te niebieskie paski) pojawił się bluescreen i komputer nie chciał się uruchomić.
    Odpaliłem zatem na tym samym sprzęcie ale z innego dysku Windows 7, który z miejsca oznajmił mi, że na dysku w WinXP uszkodzony jest kosz. Opróżniłem, po czym zrobiłem skandisk tego dysku, ponaprawiał jakieś tam błędy.
    Po tym zabiegu spróbowałem ponownie uruchomić XP. Niebieskie paski sobie biegały, skończyły, już zaczynał kręcić CD-ROMem i nagle wyłączył dyski i restart.

Podjąłem zatem dalsze próby naprawy:

1. Podejrzenie padło na pliki znajdujące się na dysku z XP. Włożyłem zatem płytę instalacyjną w celu odświeżenie instalacji XP. Załadowały się sterowniki, po czym wystąpił błąd i dalsza instalacja nie była możliwa.

2. Podejrzenie zatem padło na sam dysk, jednak po odłączeniu go i puszczeniu instalatora wyskakiwał dokładnie ten sam błąd.

3. Wobec tego podejrzenie padło na RAM. Uruchomiłem zatem MemTest86+, który po dwóch blisko 2 godzinnych testach nie stwierdził żadnego problemu z pamięcią.

Na tym kończą mi się pomysły, co może powodować, iż zarówno instalator Windows XP jak i sam system nie chcą działać poprawnie, dlatego zwracam się o pomoc expertów.
    Co jest najdziwniejsze, Windows 7 na tym samym komputerze działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11425335
    Spoonman
    Poziom 11  
    [/img]
  • REKLAMA
  • #4 11425629
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Błąd wskazuje na uszkodzenie taśmy sygnałowej (podmień na inną),bądź samego kontrolera.
  • REKLAMA
  • #5 11425635
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Do tego temperatura dysku jest strasznie wysoka.
  • #6 11427701
    Spoonman
    Poziom 11  
    Po zamianie dysków miejscami oraz taśmami nic się nie zmieniło.
    Temperatura nadal jest wysoka pomimo niby lepszego odprowadzania ciepła (okazuje się, że wcale nie jest lepsze) a także kabel sygnałowy jest sprawny, ponieważ po zamianie dysk z Windows 7 nadal nie wykazuje błędów, a ten z XP tyle samo co poprzednio.

Poza tym, jak już pisałem wcześniej, fakt, iż XP nie działa nie jest na pewno kwestią dysku, ponieważ instalator XP wyrzuca błąd dokładnie w tym samym miejscu nawet po całkowitym odłączeniu rzekomo wadliwego dysku.
  • #7 11427711
    Kasek21
    Poziom 43  
    Daj zdjęcie ekranu z tym bluescreenem.

Jeżeli komputer się restartuje to podczas włączania komputera klawisz F8 i wybierz:
    Wyłącz ponowne automatyczne uruchamianie komputera po awarii systemu.
  • #9 11428453
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Podaj jeszcze zdjęcie błędu, który wyrzuca instalator XP i nazwę płyty głównej. Bios resetowałeś do ustawień domyślnych?
  • #10 11434336
    Spoonman
    Poziom 11  

A po naciśnięciu klawisza

I dalej już nic się nie dzieje i nic się nie da zrobić.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Płyta główna: Gigabyte EP35-DS3
    Nie resetowałem biosu.
  • #11 11435737
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Płyta z Windowsem oryginalna? Jeśli tak to wszystko wskazuje na uszkodzoną pamięć RAM mimo że nie wykazuje błędów w MemTest. Jeśli masz więcej niż jedną kość to sprawdź każdą z osobna i w różnych slotach albo podstaw inną pamięć.
  • #12 11435820
    Longi2005
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem podobny problem. Winna była pamięć RAM. W czasie instalacji dane adresowane były pod określony adres i... koniec. A wydawała się OK.
  • #13 11435824
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ściągnij stąd:
    http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer. Możesz także ściągnąć wersję na pendrive.
    (dwa przejścia programu).
  • #14 11438021
    Spoonman
    Poziom 11  
    Nie wydaje mi się, żeby to była wina pamięci.
    Wsadziłem jedną kość RAM z innego komputera i objawy były dokładnie takie same.

Dodano po 2 [minuty]:

Tzn. MemTest86+ nie wykrywał żadnych problemów, a Windows XP, zarówno system jak i instalator nie działał, podczas gdy Windows 7 nadal działa bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem systemu Windows XP, który kończy się bluescreenem i restartem po załadowaniu. Po przeprowadzeniu skanowania dysku z Windows 7, zidentyfikowano uszkodzenia, które zostały naprawione, jednak problem z XP pozostał. Próby naprawy obejmowały odświeżenie instalacji XP, jednak instalator również wyświetlał błędy. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie dysku, ale po odłączeniu go błąd nadal występował. Wskazano na możliwość uszkodzenia taśmy sygnałowej lub kontrolera, a także na wysoką temperaturę dysku. Użytkownik nie resetował BIOS-u, a płyta główna to Gigabyte EP35-DS3. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, mimo że MemTest nie wykazuje błędów. Użytkownik próbował również zamienić kości RAM, ale problem nie ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA