logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować zacinającą się stacyjkę w OPEL ASTRA II (2002)? Schemat?

MarcinLorens 16 Kwi 2009 20:57 42756 12
REKLAMA
  • #1 6422677
    MarcinLorens
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam! Zacina mi sie stacyjka i mam problem z jej demontażem. Czy mógłbym prosić o jakiś schemat albo opis jak to zdemontować? To jedna z nielicznych częsci, z którymi nie moge sobie poradzić :) Próbowałem juz wszelakie sposoby na usuniecie tych usterek stacyjki, te z forum również i chce ją zdemontować, a to przysporzyło mi kłopot więc proszę o pomoc! :)
  • REKLAMA
  • #2 6423232
    mansky
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Od kiedy to unowocześnili i zrobili plastikową obudowę bębenka zaczęło się zacinać. Ale wyciągać toto się wyciąga, o ile dobrze pamiętam, tak samo jak w starych. Kluczykiem przekręcić na pierwszy stopień i włożyć pasowany stalowy drucik w otwór w obudowie pod puszką immo i ciągnąć. O ile nie można przekręcić stacyjki to lepiej ściągnij całą kolumnę, na stół z nią i ściągnąć całą kompletną stacyjkę i niestety musisz ją wymienić całą kompletną. Przerabiałem ten temat dwa razy na ulicy.
  • #3 6784652
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    A jak to się robi w Astrze I?
    Od dwóch godzin szukam tej zapadki i znaleźć nie mogę :(
    Od dołu, od góry?
    Postaram się zaraz wrzucić fotkę.
  • REKLAMA
  • #4 6784805
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    szukaj dziurki na górze:D
  • #5 11080837
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witam.
    Temat stary ale żeby nie zakładać nowego podepnę się bo problem dokładnie ten sam. Astra G, 2008r, kluczyk już ten taki płaski, nie z ząbkami jak te stare. Wczoraj samochód stał pod firmą, na słońcu. Chcę wrócić do domu, stacyjka się nie przekręca, nic. Wróciłem taksówką, po godzinie zaopatrzony w sprzęt wróciłem na miejsce. Trochę WD - 40, później sprężonym powietrzem w sprayu, już kapitulowałem ale stacyjka puściła. Czym prędzej, nawet nie składając niczego do kupy, wróciłem do domu. Teraz muszę to jakoś rozebrać bo jak znam życie, jeśli tego nie zrobię i nie przesmaruję to w poniedziałek czeka mnie powtórka z rozrywki. W internecie jest sporo informacji jak to zrobić. Pisze że trzeba wsadzić jakiś drucik w dziurkę. Sęk w tym że u mnie przy stacyjce, na samym jej początku założony jest jakiś sterownik i nie mam dostępu do żadnej dziurki. Owszem, jest jakaś na samej górze ale tam żaden drucik nie chce wejść. Może za gruby wkładam (1mm średnicy). Bardzo Was proszę o radę jak to rozebrać.
  • #6 11081575
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 471
    mansky napisał:
    Kluczykiem przekręcić na pierwszy stopień i włożyć pasowany stalowy drucik w otwór w obudowie

1mm nie powinien być zbyt gruby.
    Przeczytaj temat,do którego się dopinasz.

Dodano po 1 [minuty]:

Ten otworek na górze ,to jest ten właściwy.
  • #7 11081604
    lukpio3
    Poziom 21  
    Dzięki za odpowiedź. Temat jak najbardziej czytałem cały, nawet kilka różnych tematów na różnych forach. Sęk w tym że w ten otworek na górze ja za nic nie mogę niczego wsadzić. Nawet próbowałem wkładać tam cienką długą szpilkę (cieńszą niż 1mm), nie wchodzi w ogóle, nawet kawałek. Tak jakby coś tam blokowało. Poniżej zamieszczam zdjęcie jak to u mnie wygląda.

Jak zdemontować zacinającą się stacyjkę w OPEL ASTRA II (2002)? Schemat?
  • REKLAMA
  • #8 11081635
    rob4028
    Poziom 25  
    Ten otworek jest zaraz przy kolumnie.
    Sorry za obrazek.

Dodano po 56 [sekundy]:

Obrazek nie wyszedł?!
  • #9 11081643
    lukpio3
    Poziom 21  
    I jest do niego dostęp od góry rozumiem? Tylko że ja tam mam wszystko obudowane przez ten hmm, sterownik? On jest tam przyczepiony i za nic nie mogę go zdjąć a nie chcę nic połamać. Zresztą zaraz pójdę jeszcze i sprawdzę.
  • #10 11081656
    rob4028
    Poziom 25  
    Nie od przodu!
    Po wymontowaniu przełącznika wycieraczek,zauważysz otworek zaraz przy kolumnie kierowniczej.Przekręć kluczyk do pozycji 1 iw ten otworek wciśnij twardy drut.Wkład stacyjki powinien wyskoczyć na zewnątrz.

Dodano po 3 [minuty]:

Sterownik immo nie przeszkadza w dostępie do otworu.
    Sterownik jest od strony klucza,a otwór od strony kolumny.
    Jak wyjmiesz ,to daj znać,bo smarowanie nic nie da!.
  • REKLAMA
  • #11 11081716
    lukpio3
    Poziom 21  
    Miałeś rację. Ja po prostu wciskałem nie w ten otwór co trzeba. Wkład wyskoczył. Oczywiście go przesmaruję, miejsca gdzie mam to zrobić znam, nasmaruję smarem grafitowym, czytałem że się do tego nadaje. A powiedz mi taką rzecz, może się orientujesz w temacie, co mogło być powodem że kluczyk nie chciał się przekręcić po 8h stania samochodu na słońcu? Będzie coś jeszcze z tej stacyjki czy już zupełny złom? On u mnie słuchaj nawet nie chciał się wcisnąć w sensie że jak się wkłada kluczyk, stacyjka trochę się wciska do środka po czym można przekręcić. U mnie nawet wcisnąć się nie dało. Jedyne co mogłem zrobić to włożyć i wyjąć kluczyk, nic poza tym. W końcu po około godzinie prób i chłodzenia tego powietrzem w sprayu, gdy już miałem kapitulować i brać lawetę, kluczyk się przekręcił.
  • #12 11081722
    rob4028
    Poziom 25  
    Masz tu obrazek. Jak zdemontować zacinającą się stacyjkę w OPEL ASTRA II (2002)? Schemat?

Dodano po 14 [minuty]:

problem polega na tym ,że trzpień,który wciąga wkład stacyjki podczas przekręcania,wybił sobie miejsce w obudowie . Ja ten trzpień piłuję na półokrągło i wyrównuję obudowę.
    Musisz przyjrzeć się dokładnie , i wyrównać zapadki,które wystają z bębenka.
    Ten trzpień jest od przeciwnej strony niż kluczyk.
    Przemyj wszystko benzyną ekstrakcyjną i nasmaruj twardym smarem.
    Pod żadnym pozorem nie używaj WD40,ani gafitowego.

Dodano po 3 [minuty]:

Blokowanie stacyjki ,ogólnie rzecz biorąc ,spowodowane jest przez zastosowanie materiałów o różnej rozszerzalności cieplnej i stopniem zużycia.

Dodano po 4 [minuty]:

Podczas ponownego montażu nie zapomnij o odblokowaniu zapadki blokady kierownicy.
    (dwa rysunki na dole).
  • #13 11081935
    rob4028
    Poziom 25  
    Zamawiając stacyjkę w ASO ,podaj im numer mechaniczny klucza,który jest zapisany w "Car Pass". Dostaniesz stacyjkę pod ten sam klucz ,który masz,czyli nadal masz jeden i ten sam klucz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zacinającej się stacyjki w samochodach Opel Astra II/G, szczególnie po ekspozycji na słońce. Początkowo problem objawiał się trudnościami z przekręceniem kluczyka, a nawet wciśnięciem bębenka. Użytkownik szukał sposobu na demontaż stacyjki w celu jej naprawy. Metoda demontażu polega na przekręceniu kluczyka do pozycji 1 i wciśnięciu twardego drutu (ok. 1mm) w specjalny otwór znajdujący się przy kolumnie kierowniczej (dostępny po demontażu przełącznika wycieraczek), co powoduje wysunięcie bębenka stacyjki. Sterownik immobilizera umieszczony od strony klucza nie blokuje dostępu do tego otworu. Jako przyczynę zacinania wskazano wytarcie (wybicie miejsca) w obudowie stacyjki przez trzpień wkładu bębenka. Sugerowane rozwiązanie naprawcze obejmuje przemycie elementów benzyną ekstrakcyjną, wyrównanie zapadek i trzpienia bębenka (np. piłowanie) oraz smarowanie twardym smarem. Odradzane jest stosowanie WD-40 i smaru grafitowego. W przypadku braku możliwości naprawy, zaleca się wymianę całej stacyjki, którą można zamówić w ASO podając numer mechaniczny klucza z Car Pass. Ważne jest pamiętanie o odblokowaniu zapadki blokady kierownicy podczas montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA