logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać schemat z układami U1A/U1B i U2A–U2D oraz połączeniami V-?

krzyss159 17 Kwi 2009 10:07 1947 5
REKLAMA
  • #1 6424210
    krzyss159
    Poziom 10  
    Witam, jak się zaraz przekonacie nie potrafię jeszcze "biegle czytać" schematów elektronicznych, wpadł mi w ręce jeden, jak dla mnie dość skomplikowany, a dla znających się na tym może i łatwy do odczytania. Mam względem niego (schematu) kilka pytań, oto ten schemat:

Jak odczytać schemat z układami U1A/U1B i U2A–U2D oraz połączeniami V-?

Pytania:

1. Na schemacie widać kilka "końcówek" ścieżek z oznaczeniami "V-" rozumiem,że mają one być połączone.

2. na schemacie widać dwa układy U1A i U1B oraz cztery U2A, U2B, U2C i U2D, wydaje mi się że są to dwa układu, U1 i U2 tylko dla wygody i przejrzystości zostały rozbite na U1A, U1B oraz U2A, U2B, U2C,U2D, czyli fizycznie istnieją tylko dwa układy a nie 6.

3. Ostatnie pytanie, na schemacie widać połączenie obydwóch układów U1A i U2A, ścieżka wchodzi do pinu 11 układu U2A, oraz rezystora nastawnego P1 ale nie wiem do którego pinu w układzie U1A, nie wiem czy to w jakiś sposób jest oczywiste, czy po prostu ktoś zapomniał oznaczyć numeru tego pinu.

Jeśli temat jest w złym dziale to przeprasza, ale proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6424229
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    1. Z masą,
    2. Dobrze, są tylko dwa układy.
    3. Do pinu nr 1 U1 - zobacz na kartę katalogową.
  • REKLAMA
  • #3 6424234
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Ad 1. Tak. W tym przypadku to jest masa. A generalnie to ujemny biegun zasilania (przy zasilaniu napięciem symetrycznym).

Ad 2. Tak

Ad 3. Dla U1A jest to wyprowadzenie nr 1. Sprawdź notę katalogową.
  • REKLAMA
  • #4 6424240
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    1. V+ i V- są oznaczeniami wyprowadzeń zasilania.
    2. Dokładnie tak jak napisałeś.
    3. Ktoś nie napisał, ale chyba wyprowadzenie 1.
  • REKLAMA
  • #5 6424255
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Pytania:

1. Na schemacie widać kilka "końcówek" ścieżek z oznaczeniami "V-" rozumiem,że mają one być połączone.

Tak, po prostu oznacza się w ten sposób prowadzenie masy lub zasilania, by nie zaciemniać schematu. Punkty te łączy się przy projektowaniu płytki.

2. na schemacie widać dwa układy U1A i U1B oraz cztery U2A, U2B, U2C i U2D, wydaje mi się że są to dwa układu, U1 i U2 tylko dla wygody i przejrzystości zostały rozbite na U1A, U1B oraz U2A, U2B, U2C,U2D, czyli fizycznie istnieją tylko dwa układy a nie 6.

Tak się zwykle oznacza schematowo układy zawierające po kilka identycznych bloków, tu:

TL082 zawiera dwa oddzielne wzmacniacze operacyjne (wspólne sa tylko końcówki zasilania)
    4066 zawiera 4 identyczne klucze analogowe.
    U2B, U2C pracują jako inwertery (z rezystorami R7 i R8) i tworzą generator sterujący bramką-modulatorem U2A, która "katuje" głos ludzki z mikrofonu ;))

3. Ostatnie pytanie, na schemacie widać połączenie obydwóch układów U1A i U2A, ścieżka wchodzi do pinu 11 układu U2A, oraz rezystora nastawnego P1 ale nie wiem do którego pinu w układzie U1A, nie wiem czy to w jakiś sposób jest oczywiste, czy po prostu ktoś zapomniał oznaczyć numeru tego pinu.

Tam się zbiły dwie jedynki w jedną jedenastkę :)

Wzmacniacze podwójne w obudowach 8 nóżkowych mają przeważnie numerację nóżek:

1 Wyjście. wzmacniacza A
    2 We (-) wzmacniacza A
    3 We (+) wzmacniacza A
    4 - zasilania
    5 We (+) wzmacniacza B
    6 We (-) wzmacniacza B
    7 Wyjście wzmacniacza B
    8 Plus zasilania

Tam powinna być końcówka 1 U1A, która idzie na końcówkę 1 U2A.
  • #6 6424282
    krzyss159
    Poziom 10  
    Ok, wielkie dzięki wszystkim za pomoc. :)
REKLAMA