logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka na Diesla Mercedes 190 2,0 gaz + benzyna 1985

kolodziej_prezes 18 Kwi 2009 16:26 4446 3
REKLAMA
  • #1 6429286
    kolodziej_prezes
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam mam pytanie czy dużo rzeczy trzeba zmienić w Mercedesie 190 2,0 Benzyna żeby wsadzić do niego silnik 2,0D? Bardzo bym prosił o sugestie co można i jak zrobić i jakim kosztem, czy na przykład trzeba zmienić zawieszenie, skrzynie i co z układem elektrycznym? Prosze o podanie orientacyjnych kosztów. Silnik i skrzynie mam z rozbiórki innego Merca z przebiegiem 220tys.
  • REKLAMA
  • #2 6429447
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Moim zdaniem nieopłacalne, chyba że
    - ma się szrot z wszystkimi częściami (nie tylko silnik + skrzynia ale milion różnych duperelków)
    - jest się mechanikiem/elektrykiem i ma się szrot z wszystkimi częściami
    - to co powyższe + lubi się pociętą instalację i wieczne problemy.

Jeśli żadne z powyższych to propnuję odłożyć kasę przeznaczoną na wymianę silnika, sprzedać złom tej 190-tki i kupić nowsze bardziej ekonomiczne i tańsze w eksploatacji auto.

PS. Skrzynia na 100% do wymiany, prawdopodobnie tylny most też (tego nie wiem na pewno trzeba by obejrzeć przełożenia) , zawieszenie niekoniecznie, instalacja do pocięcia i przerobienia (a to nic dobrego nie wróży - chyba że jest się specjalistą i robi to dla siebie)
  • REKLAMA
  • #3 6430540
    kolodziej_prezes
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    to było tylko pytanie teoretyczne, moja 190 nie jest złomem i świetnie sie sprawuje tylko znajomy podsunął mi pomysł i po prostu sie zastanawiam czy taka przekładka miała by sens, ale z tego co widze to raczej nie chociaż musze jeszcze pomyśleć nad tym ale dzięki za sugestie,pozdrawiam
  • #4 6449993
    lukper
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    hej,

jak sie znasz na mechanice i masz odpowiedni garaz to nie ma zadnego problemu.

przerobek nie wiele: skrzynia razem z silnikiem spokojnie wychodzi i wchodzi,

zawieszenie zostaje bez zmian,

elektryka wymaga tylko jednej dodatkowej wiazki do kupienia u kazdego kto handluje czesciami do merca (ew. mozesz wymienic zegary na dieslowskie, ale nie jest to konieczne)

tylny most do wymiany

robilem to juz kilka razy w 190 jak i w 124, jak masz czym i kogos do pomocy to da rade w trzy dni

da sie nawet do 124 coupe wsadzic diesla mimo iz nie byly nigdy produkowane

na szczescie merce, zwlaszcza stare, sa zbudowane bardzo "modulowo" co ulatwia takie kombinacje

pozdro
REKLAMA