logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować procesor 80A51? Szukam taniego programatora i schematu układu

Lech24 29 Kwi 2004 17:12 1470 6
REKLAMA
  • #1 618722
    Lech24
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    poszukuje jakiejś w miare taniej metody do nauki programowania chciał bym sobie złożyć jakiś układ mikroprocesorowy, myślałem o 8051 ale znalazłem w cennikach sklepów jedynie 80A51 i zastanawiam się czy to samo i pozatym niemam pojęcia jak skonstruować programator do tego czy dopinać dodatkową pamięć, i szukać programatora dop niej, pozatym niewiem z jakimi pamięciami ten procesor wspułpracuje, wiem że on ma 4kb pamięci w sobie i był bym najszczęśliwszy gdybym znalazł jakiś schemat programatora który jest w stanie zapisać coś do tej pamięci conieco pojecia o programowaniu mam ale niestety tylko ze szkoły, jakby mi mógł ktoś pomuc jaki system mikroprocesorowy najprościej zaprojektować i podać jaki schemat programatora najchętniej do 8051 był bym wdzięczny z góry dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 618985
    sferix
    Poziom 12  
    A może lepiej AT90S8535. Programowanie i programator bardzo proste.
    Chcę zrobić to co Ty ale narazie mam problemy techniczne. Programowanie w Bascomie jest bardzo proste. :)
  • REKLAMA
  • #4 619990
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Ja proponuje jakikolwiek z rodziny AVR są proste w programowaniu i posiadają wewnętrzną pamięć EEPROM. A do pisania programu polecam Bascoma.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #5 620803
    krzysztof_s
    Poziom 12  
    na początek proponuję mimo wszystko mikrokontroler z rodziny '51 i asembler ( w 51' bardzo prosty ) - pozwala dokładnie poznać sprzęt i różne jego niuanse. Jeśli chodzi o programator istnieją wersje mikrokontrolerów z programowane szeregowo 89s5x, a wówczas wystarczy wtyczka DB25 i kawałek kabla. Szczegóły różnych rozwiązań układowych : http://chaokhun.kmitl.ac.th/~kswichit/ . Polecam też książkę : http://www.btc.pl/index.php?id=mcs51
  • #6 621081
    vacek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Ja się podepnę pod temat, bo problem mam taki sam- byłbym wdzięczny za zamieszczenie linku do sprawdzonego schematy programatora 89C51. Chodzi o to, że czasu mam na zmontowanie układu nie za dużo i dobrze by było, żebym nie musiał się dodatkowo motać z programatorem.
    Pozdr!
    ~vacu

pees:wiem, że sporo tego na necie i nawet na elektrodzie ale widzę, że sporo z tymi układami problemów a wielu z was pewnie montowało programator samodzielnie i mogliby pomóc potrzebującemu :(
  • #7 621092
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Temat programatorów i wyborów procka jest wałkowany równolegle w kilku działach. Dlatego zamykam.
    Vacek ->programator do c51 jest troszkę bardziej skomplikowany niż Ci się wydaje i trzeba wpisaać w szukaj. Spróbuj wpisać avt518.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania procesora 80A51, który jest wariantem rodziny 8051 z wbudowaną pamięcią 4KB. Użytkownik poszukuje taniego programatora oraz schematu układu do nauki programowania mikrokontrolerów. W odpowiedziach polecono rozpoczęcie od mikrokontrolera 89C2051 – 10-nóżkowego układu z 2KB pamięci flash, dla którego dostępne są liczne programatory i oprogramowanie. Alternatywnie zasugerowano rodzinę AVR, np. AT90S8535, ze względu na prostotę programowania i wbudowaną pamięć EEPROM, a także użycie Bascoma jako środowiska programistycznego. Wskazano, że programatory do 8051 mogą być bardziej skomplikowane, ale istnieją wersje mikrokontrolerów programowanych szeregowo (np. 89S5x), które można programować za pomocą prostych interfejsów, np. DB25. Podano link do zasobów z różnymi rozwiązaniami układowymi oraz polecono literaturę dotyczącą MCS-51. Wspomniano o programatorze AVT518 jako przykładzie popularnego programatora do 8051.
REKLAMA