logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie `51. Budowa programatora. Program do ładowania programów.

franc5 19 Gru 2006 15:02 1419 6
REKLAMA
  • #1 3348460
    franc5
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.
    Mam prośbę o udzielenie mi informacji.
    Chciałbym zbudować programator do rodziny atmela `51, jaki byście polecili w miarę tani i prosty; oraz program do ładowania programów.

Czy za pomocą programatora da się odczytać program z mikrokontrolera i czy jest to skomplikowana procedura. Zaznaczam że nigdy nie programowałem i chcę tylko ładować gotowe programy.
    Za odpowiedzi dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3348490
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    A do jakich?
    Do tych które da się programować szeregowo ISP (baaaaardzo prosty programator) czy do tych programowanych równolegle? Czy do obydwu rodzajów.?
    Żeby odczytać program z uP to:
    - potrzebny programator;
    - potrzebny program który go obsługuje;
    - uP nie może być zablokowany przed odczytem :)
  • REKLAMA
  • #3 3348602
    franc5
    Poziom 10  
    A czy są różne typy mikrokontrolerów czy sposoby programowani (jeżeli sposoby to który pewniejszy). Czy nieznając zawartości układu ( w czym był program napisany ) można odczytać program jakimś uniwersalnym programem
  • REKLAMA
  • #4 3348690
    markosik20
    Poziom 33  
    uP Atmela ze znakiem S mają mozliwośc programowania przez ISP (szeregowo) np: AT89S8252, ze znakiem C tylko równolegle np: AT89C2051, ale np: AT89C51RC2 można programować szeregowo (przez RS232) bo posiadają fabrycznego bootloadera. Wszystko zależy jaki to jest uP (jedną regułą jest że wszystkie można programować równolegle ale trzeba je wymontować wtedy z układu pracującego).
    Jeżeli uP nie jest zablokowany przed odczytem to i tak trzeba wiedzieć jaki to jest uP i wtedy jest mozliwość odczytania pamięci Flash (chyba że uP pracuje na zewnętrznej). Są uniwersalne programatory ale dosyć drogie. Gdybyś napisał o jaki uP Ci konkretnie chodzi to możnaby pomysleć nad najbardziej optymalnym programatorem.
  • REKLAMA
  • #5 3349184
    franc5
    Poziom 10  
    chodzi mi właśnie o AT89C2051 i optymalne rozwiązanie do niego (cenowo).
    Jeżeli można prosić to jakiś przykład programatora albo gdzie szukać oraz program.
    Z góry dzięki
  • Pomocny post
    #6 3349583
    markosik20
    Poziom 33  
    programator:
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=46717
    http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/prog89cx051.html
    i chyba najbardziej optymalny bo nie wy,aga do sterowania już zaprogramowanego uP
    http://programator.elektroda.net/PFP_01.htm.
    A przykładowych programów jest dużo dla '51. Wystarczy poszukać jednak są to przeważnie kody źródłowe które trzeba dopiero skompilować i wgrać do uP. Ty chcesz wgrywać gotowe programy? To musisz mieć gotowy projekt (schemat układu, płytkę) pod konkretny program gdyż to nie jest tak samo jak z PC'tami :).
  • #7 3350022
    franc5
    Poziom 10  
    zgadza się chcę ładować program do µP (płytkę z elementami gotową posiadam). Przejże narazie te strony i jak by co to się odezwę.
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego i taniego programatora do mikrokontrolerów rodziny Atmel 8051, ze szczególnym uwzględnieniem modelu AT89C2051. Omówiono różnice w sposobach programowania mikrokontrolerów Atmel: programowanie szeregowe ISP (np. AT89S8252) oraz programowanie równoległe (np. AT89C2051). Wskazano, że do odczytu programu z mikrokontrolera potrzebny jest odpowiedni programator oraz oprogramowanie obsługujące ten programator, a także że mikrokontroler nie może być zabezpieczony przed odczytem pamięci. Podkreślono, że programatory uniwersalne istnieją, ale są droższe. Zaproponowano konkretne przykłady programatorów dostępnych w sieci, m.in. programator PFP-01, który nie wymaga sterowania zaprogramowanym mikrokontrolerem. Wskazano również, że do ładowania gotowych programów konieczne jest posiadanie odpowiedniego projektu sprzętowego (schematu i płytki) dedykowanego dla danego mikrokontrolera. Podano linki do stron z przykładami programatorów i oprogramowania dla rodziny 8051.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA