logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony GDM 1961 - Przewijający się obraz w pionie, lokalizacja kondensatorów

Andrew^ 29 Kwi 2004 17:35 1476 12
  • #1 618759
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam
    Posiadam monitor Sony gdm 1961 jest to wielki 20 calowy monitor uniscan :(
    Ostatnio cos mu odbilo i obraz jest caly czas przewijany w pionie, uwazam ze to wyschniete elki od orientacji w pionie,
    Czy wie ktos moze gdzie one znajduja sie w tym monitorze ??
    Pozdr
  • #2 618775
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Na początek sprawdz kabel czy Ci nie pękł albo się nie zwarł jeśli masz BNC. Druga sprawa że te monitory są b czułe na częstotliwość odch pionowego. Mój HP dobrze działa przy 75Hz i 76 ale jesli minimalnie przekroczę 77 gubi synchro. Ważna jest też polaryzacja tych impulsów, może tam coś Ci się pozmieniało (może zainstalowałeś inne stery do grafy albo powerstripa itp)
  • #3 618813
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    tych monitorach nie ma regulacji czestotliwosci dla pionu i nie spotkalem sie z przypadkiem, kiedy sie takowa odstroila - jedyne co moze byc to problem po stronie pc
    poziom to inna sprawa
  • #4 618843
    Andrew^
    Poziom 15  
    A wiec tak stare stery wgrane dalej ten sam problem. odlaczam bnc od synchro tez skacze czyli elki ??
  • #6 618953
    olo128
    Poziom 12  
    hmmm nie wiem co chciales osiagnac pokazujac ta strone tak naprawde to ten monitor jest moj a ja prosilem kolege by cos z tym zrobil fakt monitor od 3 dni ma problemy z obrazem a myslisz ze podajac stronke cos zmienisz :) hmmm chyba kazdy umnie w googlach wpisac nazwe. A ja wcale nie potrzebuje nowej karty specjalnie programowanej pod ten monitor za 120 dolcow lub skrzyneczki za 50 zielonych wiec specu od monitorow zastanow sie co moze byc bo monitorek dzialal z gforcem na a teraz juz nie chce a objawy takie jakie napisal kolega Pozdro
  • #7 619729
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Andrew^ napisał:
    odlaczam bnc od synchro tez skacze czyli elki ??

Jak to robisz? Bo ten monitor ma sync on green więc jakbyś odłączył to powinien sie wyłączyć.
  • #8 619810
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    jesli nawet nie potrafisz wyciagnac wnioskow z tego co widzisz to nie ludz sie ze ktos ci pomoze
    chyba ze przyjedzie i zrobi za ciebie
    ja ci tylko delikatnie sugeruje ze monitor zepsuty nie jest
    szkoda mojego czasu
  • #9 620201
    Andrew^
    Poziom 15  
    Cytat:
    jesli nawet nie potrafisz wyciagnac wnioskow z tego co widzisz to nie ludz się ze ktos ci pomoze
    chyba ze przyjedzie i zrobi za ciebie
    ja ci tylko delikatnie sugeruje ze monitor zepsuty nie jest
    szkoda mojego czasu

Kolego widze ze uwazasz sie za wielkiego madrale, wiec nie pisz mi tutaj jaki kozak z ciebie.
    Nie chcesz pomoc nie zasmiecaj forum niepotrzebnym tekstem.
    Wlasnie wiem ze w specyfikacji cos pisze ze ten monitor jest sync on green.
    Kolega mnie prosil zeby zrobic ten montor, i on mi powiedzial ze jak odlacza bnc to obraz dalej skacze wiec trudno mi co jest nie tak.
    Ja potrafie tylko wylutowac element i wlutowac nowy :D
    Wiec jeslii ktos moze prosze o jakas pomoc
    -------------------------EDIT--------------------------------------------

Zapomnialem napisac ze ten monitor jest profesionalnie przerobiony przez fachure, z 3 BNC (czylli synce on green) na 5 BNC (normal)
    Dlatego tez nie wylacza sie po odlaczeniu synchro w pionie
  • #10 620688
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Skoro tak stawiasz sprawę to rozwiązanie jest jedno. Idź do tego fachury, który go przerabiał i niech go naprawi :) . BTW to nic nie wiesz o budowie i zasadzie działania monitrów, a szkoda.
  • #11 620983
    Andrew^
    Poziom 15  
    Gdyby ten czlowiek mial czas to by go zrobil. On jest bardzo zapracowany i nie ma czasu na takie rzeczy.
    Wiec jak ktos powie co mam zrobic ??
  • #12 621082
    olo128
    Poziom 12  
    kolego jak niby jestes taki madry i znasz sie wielce na monitorach to zamias wymadrzac sie na forum co to ty nie jestes to bys pomogl a swoja droga gdyby ten fachura mial czas to by go zrobil a wiec nie zasmiecaj forum zbednymi kometarzami bo nic oprocz cwaniactwa nie wniosles do sprawy pozdrawiam
  • #13 621132
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    No ale o co wam chodzi? Mamy wiedzieć co jakiś fachura tam włożył? Może i działało ale teraz nie działa (prawdopodobnie utrata synchronizacji) Zresztą przyczyną może być sterowanie => patrz źle ustawiona grafika.

:arrow: olo128 zamknij jape bo jak narazie to napisałeś aż 2 posty-śmieci

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada monitor Sony GDM 1961, który wykazuje problem z przewijaniem obrazu w pionie. Podejrzewa uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych odpowiedzialnych za synchronizację pionową. Dyskusja wskazuje, że monitor jest przerobiony z oryginalnego trybu sync on green na 5 BNC, co wpływa na zachowanie sygnału synchronizacji. Poruszono kwestie sprawdzenia kabla BNC pod kątem uszkodzeń oraz wpływu ustawień częstotliwości pionowej i sterowników karty graficznej na stabilność obrazu. Użytkownik potwierdził, że problem występuje niezależnie od podłączenia sygnału synchronizacji, co może wskazywać na uszkodzenie elementów elektronicznych w monitorze, prawdopodobnie kondensatorów elektrolitycznych. Wskazano, że w monitorach tego typu nie ma regulacji częstotliwości pionowej, a problem może leżeć po stronie elektroniki monitora lub karty graficznej. Zalecane jest skontaktowanie się z fachowcem, który dokonał przeróbki monitora, jednak z powodu braku dostępności specjalisty użytkownik szuka pomocy w samodzielnej wymianie elementów. Dyskusja zawiera również uwagi dotyczące działania synchronizacji i wpływu przeróbki na funkcjonowanie monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA