logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron GDM-200PS - zniekształcony obraz po wstrząsie, drgania w pionie

lcx 12 Lis 2004 16:21 1670 4
  • #1 980336
    lcx
    Poziom 2  
    witam wszystkich.
    bylem szczesliwym posiadaczem monitora (jak w temacie).
    Monitor przestal prawidlowo dzialac po lekkim uderzeniu w stolik na ktorym stal. (mysle ze to od tego wstrzasu cos sie popsulo). Obraz stal sie poszarpany z obu stron. Po uruchomieniu programu do testowania obrazu monitorow mozna zauwazyc, ze zamiast lini pionowych sa linie poszarpane (im bardziej oddalone od srodka, tym wieksze znieksztalcenie, ponadto te z prawej strony sa jak by odbiciem lustrzanym tych po lewej).
    okienka pochodzace z OSD takze sa znieksztalcone (po wlaczeniu menu, czy tez odlaczeniu monitora od karty graficznej, kiedy to pokazuje sie wiadomosc no input signal).
    ponadto obraz lekko drzy w pionie
    warto zauwazyc ze to stalo sie nagle, po 1h normalnej pracy
    TIA ;)
  • #2 980417
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    To nie od wstrząsu To uszkodzony CXA 2043Q i to jest zła wiadomość ponieważ koszt układu czyni naprawe nieopłacalną.Ale być może się myle.
  • #3 981950
    nikon1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja bym podmienił elektrolita na zasilaniu drivera, albo stopnia H, jam miałem taki defekt w monitorze 14" OPTIVIEW- wymieniłem 10uF/60 V.pozdrawiam
  • #4 986435
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Na wszelki wypadek sprawdz jeszce kartę graficzną w kompie, miałem taki objaw i okazało się , że karta graficzna się poluzowała
  • #5 986467
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    nikon1, lesniak: a ja bym podmienil jednak cxa2043...
    poza tym, jakbyscie sie tak troooche wczytal w ten post to zarowno jeden i drugi by wiedzial ze nalezy zaczac szukac w ukladach korekcji EW (vide cxa)
    rada na przyszlosc: nie wiesz - nie pisz glupot
REKLAMA