logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze programy do rozmów przez internet jak przez telefon

komputerekk 29 Kwi 2004 21:23 1808 19
REKLAMA
  • #1 619097
    komputerekk
    Poziom 11  
    chodzi o rozmowe jak przez telefon!!! tylko przez neta jakimi programammi?
  • REKLAMA
  • #3 619119
    komputerekk
    Poziom 11  
    a jak z transferami jakich transterów trzeba zeby niezarywało?
  • REKLAMA
  • #4 619164
    Maxxio
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jesli chcesz polski program to polecam Tlen!!!
  • REKLAMA
  • #5 619299
    kacperbo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    co so Skype to ja mialem z nim jakis problem - polaczenie sie tworzylo ale dzwieku nie bylo slychac ani po jednej ani po drugiej stronie :/ probowalem rozne polaczenia miedzy 4 komputerami i tylko raz udalo sie ze jedna osoba slyszala druga (ale juz odwrotnie nie :/ ) nie wiem w sumie czemu tak sie dzialo ale po spedzeniu kilkunastu godzin na probach odechcialo mi sie rozmow przez internet :P w sumie to nawet w GG da sie porozmawiac ale jakosc nie jest rewelacyjna i czesto rozlacza, polecalbym Skype bo nie ma problemow z polaczeniem (nawet za NAT'em) no ale u mnei nei chcialo dzialac :/
  • #6 619301
    komputerekk
    Poziom 11  
    wina dziekówki na starych nie działa
  • #7 619313
    kacperbo
    Poziom 13  
    Witam,
    a jednak mysle ze to nie wina dzwiekowki bo probowalem na komputerach z kartami w standardzie AC'97 (zintegrowane) a mysle ze to nie jest mimo wszystko "stary" sprzet... no ale moze sie myle albo do dzialania tego programu wymagane sa karty Creative'a - co byloby dosc dziwne
  • #8 619339
    komputerekk
    Poziom 11  
    nic dziwnego na zintegrowanych skype nie działa
  • #9 619357
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam!

Bawiłem się rozmowami głosowymi przez Skype i TeamSpeak2. Wersja 0.97 Skype umożliwia rozmowy konferencyjne. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi i nie było większych problemów, jeśli nic w czasie rozmowy nie ściągałem (mam łącze 64kbps). Przez TeamSpeak2 rozmawiałem w sieci lokalnej (lepszy do tego niż Skype). Ktoś instalował serva, a pozostali się do niego łączyli. Ma więcej możliwości konfiguracji niż Skype, m.in. wybór kodeków dźwięku. Jeśli łączyłem się do zagranicznych servów były problemy z jakością rozmów (prawdopodobnie wina mojego łacza).

Mam Duron 1600 na K7S5APro ze 192MB RAM i zintegrowaną kartą dźwiękową.

Pozdrawiam!
  • #10 619366
    kacperbo
    Poziom 13  
    Witam,
    komputerekk
    a nie wiesz moze dlaczego tak sie dzieje ? w sumie moge wybrac jako "urzadzenie" direct sound a chyba praca "jako" direct sound wyglada tak samo w kazdej karcie muzycznej (ktora oczywiscie dziala w takim standardzie) a poza tym skad masz informacje ze nie dziala na zintegrowanych ( bo z tego co pamietam to nigdzie na stronie tworcow Skype nie bylo takiej informacji).
    Pozdrawiam
  • #11 619392
    komputerekk
    Poziom 11  
    informacje mam z nieoficjalnych zródeł !!!
    Sam testowałem skype na róznych kompach i konfiguracjach (własna firma)
    oni tego pisac niebedą !!!! Tracą przeciez w ten sposób popuralnosc.
    Testowałem skyte i na zadnej starej dziekuwce nie szedł i nie tylko mnie wielu znajomych miało to samo kupili nowy dziek i wszystko grało. To chyba jest jakis konflikt ale tego jeszcze nierozgryzłem ale pracuje nad tym Pozd!!!
  • #12 619663
    Mazzic
    Poziom 11  
    U mnie i u moich znajomych Skype chodzi bez problemów, bardzo sobie chwalę ten programik. Mam zintegrowaną kartę i nie było żadnych trudności przy skonfigurowaniu i działaniu.
  • #13 620321
    detox_org
    Poziom 11  
    to ze nie chodzi na zintegrowanych kartach to wierutna BZDURA !!!

mam AC '97 na Gigabyte K7 Triton i Skype dziala bez najmniejszych problemow....

pozdr.
    detox
  • #14 620730
    kacperbo
    Poziom 13  
    Witam,
    mi rowniez jakos nie chce sie wierzyc ze na zintegrowanych ma nie dzialac - w koncu wszystkie (nawet te troche starsze) karty dzialaja w directsound, no a jezeli cos obsluguje jakis stadarn to chyba powinno dzialac tak samo ... oki ale i tak wydaje mi sie ze temat zamkniety i nie ma co dyskutowac (no chyba ze ktos zna 100% recepte na to zeby dzialalo zawsze ;P ). Pozdrawiam wszystkich
  • #15 622406
    Olgierd
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam
    co do Skype zostal on napisany pzrez ludzi od kazzy ;( , i ludziom ktorym zalezy na bezpieczenstwie nie powinni z niego korzystac!!, polecam IaxPhone, FireFly, diax097a, ten ostatni miesci sie na dyskietce, uzywam go czasami po kafejkach jest ok
  • REKLAMA
  • #18 627879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 627914
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Gadu gadu jest dobry,ale poeksperymentować możesz z innymi,każdy działa inaczej w innej konfiguracji komputera oraz rodzaju łącza.
  • #20 628142
    komputerekk
    Poziom 11  
    ok dzieki za info:)
    Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru najlepszych programów do prowadzenia rozmów głosowych przez internet, które działają jak tradycyjny telefon. Najczęściej polecanym rozwiązaniem był Skype, ceniony za stabilność połączeń, możliwość rozmów konferencyjnych oraz działanie za NAT-em. Wspomniano także o polskim programie Tlen oraz o TeamSpeak2, który lepiej sprawdza się w sieciach lokalnych i oferuje zaawansowane opcje konfiguracji kodeków dźwięku. Poruszono kwestie kompatybilności zintegrowanych kart dźwiękowych, zwłaszcza standardu AC'97, gdzie opinie były podzielone – część użytkowników zgłaszała problemy z działaniem Skype na starszych lub zintegrowanych kartach, inni potwierdzali pełną funkcjonalność. Wskazano również alternatywy dla Skype, takie jak IaxPhone, FireFly, diax097a oraz Yahoo Messenger, które mogą być użyteczne w różnych konfiguracjach sprzętowych i sieciowych. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wymagań transferowych i jakości dźwięku, zależnych od łącza internetowego i konfiguracji sprzętowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA