logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pistolet Lakierniczy i malowanie elementów nadwozia

Konrad_007 19 Kwi 2009 16:51 16460 6
REKLAMA
  • #1 6433237
    Konrad_007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Myślę o zakupieniu pistoletu lakierniczego gdyż zajmuje się handlem samochodami a wizyta u lakiernika czesto bywa kosztowna. Chciałbym we własnym zakresie dokonywac prostych napraw lakierniczych i tu rodzi się moje pytanie : co należy wiedzieć przy kupnie takiego pistoletu i ile moze kosztować ??? słyszałem ze juz "dobry" pistolet można nabyć za ok 200zł .... na allegro przeglądałem rózne oferty no i rozbierznośc cenowa jest ogromna, co byście mi doradzili ??? zaznaczam że ma to służyć do prostych napraw takich jak malowanie zderzaków czy błotników
  • REKLAMA
  • #2 6433325
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Dobry pistolet to kosztuje od 500 zł (i to pewnie używka) w górę, chociaż dla człowieka bez doświadczenia lakierniczego to raczej będzie miało marginalne znaczenie czy będzie lakierował takim za 150 zł czy za 1500 zł.

Współczuje twoim klientom, bo ja się już naoglądałem mnóstwo przypicowanych aut w ten sposób (jak również miałem do czynienia z handlarzami którzy przywożą auta lawetą hurtem do naprawy po kilka sztuk) i zawsze jest to tragedia dla takiego samochodu, nawet jak nie od razu to po pewnym czasie.

Zapewne myślisz że jeden pistolet i kompresor to wszystko co potrzebne, ale zapewniam cię że się grubo mylisz. I cena 300-350 za element u dobrego lakiernika naprawdę nie jest wygórowana.
  • REKLAMA
  • #3 6433367
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    Jak będziesz miał kiepski kompresor i instlację bez dobrych odwadniaczy to możesz sobie kupić nawet najlepszy na świecie pistolet a będzie malował gorzej niż ja wałkiem :) Do tego potrzena jest jakaś kabina żeby wszystko co unosi się w powietrzu nie przyklejało się do lakieru. Więc prawda jest taka że najgorszy pistolet w rękach mistrza będzie malował jak picasso, pod warunkiem że będzie miał ku temu warunki.
  • REKLAMA
  • #4 6433373
    Konrad_007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wolałym żebyś swoją złośliwa opinie zachował dla siebie bo nie mam zamiaru z wraków robić wypicowane auta na sprzedaż bo nie chciałbym pozniej mieć na sumieniu osobe która kupi taki samochod kiepsko zrobiony i sobie "coś" zrobi; poza tym nie kupuję aut rozbitych tylko czasem zdarzają się z lekką wgniotką na błotniku czy porysowanym zderzaku i chciałbym się nauczyć lakierowania na takich prostych naprawach;

Czym mam się kierować przy kupnie takiego pistoletu ??? (firma rozmiar dysz itp. )
  • REKLAMA
  • #5 6433403
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Przy lakierze nawierzchniowym (ew. bazowym) kup sobie pistolet HP (wysokociśnieniowy) z dyszą 1.3-1.4, z górnym zbiornikiem. Koniecznie musi mieć regulację powietrza (na dole), kształtu strumienia (na górze z boku) i ilości materiału lakierniczego (na górze od tyłu).

PS. Żeby mieć spokojne sumienie musiałem napisać poprzedniego posta, poza tym to co dla ciebie jest wrakiem niejednokrotnie dla niektórych jest dorobkiem życia.
  • #6 6433432
    tomaszko
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Jak by nie patrzeć to marek1977 trafił w sedno. Do nauki kup sobie pistolet z zestawu w hipermarkecie.
    Jak Ci podstawię elementy pomalowane takim pistoletem i DeVilbissem GTi (takiego używam) to różnicy nie poznasz. Przy czym tym drugim trochę łatwiej się maluje ale kosztuje trochę więcej.
    Chyba zaraz na nas moderator się zdenerwuje bo pytań o lakiernictwo w tym dziale się nie zadaje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o wybór pistoletu lakierniczego do prostych napraw elementów nadwozia samochodowego, takich jak zderzaki czy błotniki, przy budżecie około 200 zł. Dyskusja wskazuje, że "dobry" pistolet kosztuje powyżej 500 zł, ale dla początkującego różnica w jakości malowania może być niewielka. Podkreślono, że kluczowe dla uzyskania dobrych efektów są odpowiednie warunki, w tym wydajny kompresor z systemem uzdatniania powietrza (odwadniacze) oraz czyste środowisko (kabina lakiernicza). Umiejętności i doświadczenie lakiernika są ważniejsze niż sam koszt pistoletu. Do lakierów bazowych i nawierzchniowych zaleca się pistolet wysokociśnieniowy (HP) z dyszą 1.3-1.4 mm, wyposażony w regulacje powietrza, kształtu strumienia i ilości materiału. Sugerowano rozpoczęcie nauki na tańszym pistolecie. Zauważono również, że temat może być lepiej dopasowany do innego działu forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA