logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pistolety do malowania, zwykły i markowy - różnice ?

piotrek power 05 Lut 2013 20:47 8997 5
REKLAMA
  • #1 11893530
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam.

Mam takie pytania, raczej do bardziej doświadczonych lakierników albo mających dotyczenia z pistoletami za 60 zł i 2000 zł.

Chodzi mi o to, jaka jest różnica.
    Albo inaczej, czy mając pistolet SATA za 1600zł farba mi się lepiej rozpłynie na błotniku niż malując pistoletem załóżmy za 150zł ??

Jeszcze na płaskiej powierzchni to tani pistolet w miarę sobie radzi z akrylem, ale na pionowym to już nie najlepiej.
    Chodzi mi o to czy mając czy aby pomalować samochód w jakości zbliżonej do fabrycznej bez polerowania muszę mieć dobry pistolet ? Czy w ogóle da się tak pomalować bez polerki, na płaskim się da, bo malowałem kilka razy.

Zatrudniłem się w firmie samochodowej jako lakiernik, pracuje co prawda dopiero 3 dni, mają tam pistolet taki za 100zł SAICO, wiadomo ręka mi nie pracuje tak jak bym tego chciał, wiadomo jak się dojdzie do wprawy i wyczucia ile nanieść farby aby struktura "baranka" była jak najmneijsza, to i takim tanim pistoletem da się jakoś tam pomalować, ale czy mając np. SATE ten lakier rozkładał by się lepiej, bardziej równomiernie ?

Jak robię wpyłkę to wychodzi taki łaciaty efekt, czy na SACIE też on występuję, czy jest mniejszy ? Czy może taki sam ?

Pozdrawiam
    Piotrek

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 11894910
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    Abyś jak najszybciej zaczął lakierować jak na leży , proponuje skontaktować z lakiernikiem , który ma kilkuletni staż i chce się podzielić wiedzą . Jest wiele czynników które wpływają na jakość , a mianowicie : czystość powietrza , przygotowanie pomieszczenia , jak najmniejsza ilość ruchów lakiernika podczas malowania , najniższe z możliwych ciśnień natrysku , obieranie konkretnego kierunku natrysku , dokładność rozpylania pistoletu , właściwy stopień rozcieńczenia lakieru .dokładność przygotowania powierzchni i odtłuszczenia elementów lakierowanych , dokładnego oklejania elementów ,kombinezonu ,stanu technicznego kompresora , stanu filtrów odstojników ,zanieczyszczenia przewodów ciśnieniowych wodą i olejem z kompresora ,użytych materiałów. Technikę wypracowuje się przez długie lata .

Więc tak jak napisałem - czytaj od początku .

Dobry lakiernik polakieruje najgorszym pistoletem idealnie , pod warunkiem , że ma na lakierowanie nieograniczony czas i materiały .
  • REKLAMA
  • #3 11904060
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    _Megamax_ napisał:
    Abyś jak najszybciej zaczął lakierować jak na leży , proponuje skontaktować z lakiernikiem , który ma kilkuletni staż i chce się podzielić wiedzą . Jest wiele czynników które wpływają na jakość , a mianowicie : czystość powietrza , przygotowanie pomieszczenia , jak najmniejsza ilość ruchów lakiernika podczas malowania , najniższe z możliwych ciśnień natrysku , obieranie konkretnego kierunku natrysku , dokładność rozpylania pistoletu , właściwy stopień rozcieńczenia lakieru .dokładność przygotowania powierzchni i odtłuszczenia elementów lakierowanych , dokładnego oklejania elementów ,kombinezonu ,stanu technicznego kompresora , stanu filtrów odstojników ,zanieczyszczenia przewodów ciśnieniowych wodą i olejem z kompresora ,użytych materiałów. Technikę wypracowuje się przez długie lata .

Więc tak jak napisałem - czytaj od początku .

Dobry lakiernik polakieruje najgorszym pistoletem idealnie , pod warunkiem , że ma na lakierowanie nieograniczony czas i materiały .

W firmie w której się zatrudniłem jest lakiernik z 10 letnim stażem ale dużo zlewek robi :), ma mi pokazać przez 2 tygodnie co i jak, i potem mam już sam malować, bo wyjeżdża za granicę, chyba że się coś zmieni jeszcze.

W lakierni której pracuje łapie się dość dużo patroszków na lakierowanych elementach, można powiedzieć że to jest coś ala lakiernia.
    Podkład wiem jak przygotować pod bazę, nie wiem jak wyprowadzić element idealnie po szpachlowaniu, czy się dowiem to nie wiem, wątpię.

Technika techniką, ale wytrenowanie ręki aby równo prowadzić pistolet to inna bajka.

Odnośnie pistoletu, malowałem rok czasu elementy do samolotów lekkich (rurki, kratownice, ramy) stosując podkład epoksydowy (żółty) i akryl, poli-akryl w warunkach garażowych na umowę zlecenie.
    Też malowałem pistoletami po 50zł, dysza 0,8 ale wyraźnie pistolet mi gorzej malował po 2 miesiącach użytkowania, owszem dawałem sobie radę, bo malowałem dzień w dzień, ale potem jak zakupiłem nowy ten sam pistolet za 50zł to wydawało się że ten on sam maluję, szło mi mniej farby i uzyskiwałem lepszy efekt, po miesiącu jednak już było gorzej, pistolet mniej "pylił" a bardziej "pluł".
  • REKLAMA
  • #4 11904082
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Przy malowaniu zywicami, pistolet musi byc calkiem rozbierany do mycia po kazdym lakierowaniu.
    Przy tanich pistoletach uszczelniacze nie wytrzymuja mycia acetonem, ktorego powinno sie uzywac do mycia pistoletu, zwlaszcza gdy uzywa sie zywic czy innych chemoutwardzalnych.
  • REKLAMA
  • #5 11907433
    michal19885
    Poziom 18  
    Ocena: 287
    Różnica jest w efekcie końcowym, ergonomii pracy, zużyciu materiału i powietrza.
  • #6 12550384
    rafciox20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam dzisiaj przychodze z pytaniem jaki kupic pistolet do malowania...posiadam sprezarke aspa 3 tłokowa butla 180l wydajnosc 400l/min no i oczywiscie całą instalacje do malowania a teraz przyszedł czas na pistolet i tu sie zaczyna problem chcialbym abyscie doradzili mi cos czym bede mógł komfortowo malowac przy tej sprezarce kwota jaka chce wydac to 300zł lecz jezeli bedzie cos lepszego a drozszego powiedzmy o sto zł to moge tą stowke dołozyc malowac bede czysty metal i drewno czekam na propozycje
REKLAMA