logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie odkleić mocno przyklejony radiator od procesora?

umys 19 Kwi 2009 19:28 3038 4
REKLAMA
  • #1 6433094
    umys
    Poziom 1  
    Czy ma ktos jakies doswiadczenie z odklejaniem procesora od radiatora? Aby po rozkreceniu chlodzenia ponownie je przykrecic trzeba odczepic prcesor od radiatora by wlozyc go najpierw w slota. Niestety klej trzyma bardzo mocno i zastanawiam sie czy jest na to jakis sposob, ktory pozwoililby w sposob bezbolesny(bez uszkodzenia procesora) taka operacje wykonac. Kazda rada bylaby bardzo pomocna. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6433891
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Suszarka do włosów i po problemie.
  • REKLAMA
  • #3 6433922
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6434217
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Standardowe pasty termoprzewodzące np w asusach starszego typu są w temp pokojowej bardzo twarde i często przy wyciąganiu radiatora można wyrwać procesor z podstawki.

Sposób jest prosty - rozbierasz lapa,włączasz go, wcześniej odłączając wentylator, lub zasłaniając wlot wentylatora, tak by radiator dość mocno się nagrzał. Wówczas na szybko wyłączasz i odklejasz powoli. W asusie A6 kolega wyrwał radiator z procesorem a ten dalej ostro siedział na radiatorze. Założyliśmy go z powrotem, włączyliśmy kompa, poczekało się do ok 60 st na radiatorze, potem wyłączenie poprzez trzymacie klawisza power i radiator zszedł bez najmniejszego problemu.
  • #5 6437057
    psemeq
    Poziom 2  
    Miałem taki problem jak staktus. Wyciągnąłem procesor z podstawki. Więc nożyk tapicerski i jazda. Położyłem Arctin Silver - Ceramique. temperatura spadla o 10*. Pozdrawiam i powodzenia
REKLAMA