logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB ONWA 2-6112-11 - Brak odbioru i nadawania, jak uruchomić radio?

Monter 19 Kwi 2009 20:14 2405 8
REKLAMA
  • #1 6434070
    Monter
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam onwe jak w temacie i chciałbym ją przywrócić do życia. Czytałem podobne tematy i zrobiłem to co w nich było napisane ale jakoś nie znalazłem rozwiązania. Problem polega na tym, że radio po podłączeniu i włożeniu około 2m grubego druta do anteny (ponieważ nie posiadam jeszcze prawdziwej anterny dlatego taka prowizorka) w radiu świeci wyświetlacz w głośniku słysze szum, po pokręceniu SQL szum znika, ale nie słysze nic żadnych rozmów (mieszkam dość blisko szybkiej drogi w mieście). gruszka sprawna podpięta. Napięcie na tranzystorze mocy i driverze ok. (13v na kolektorze). Po naciśnięciu nadawania nie dzieje się nic oprucz tego że zapala sie czerwona dioda TX i przestaje szumieć. . Proszę o jakieś informacje gdzie mam zacząć szukać bo CB jeszcze nie naprawiałem. Chciałbym narazie uruchomić radio aby mieć odbiór. za co się zabrać ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6434128
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Monter napisał:
    Czytałem podobne tematy i zrobiłem to co w nich było napisane ale jakoś nie znalazłem rozwiązania. ...

Cytat:
    gdzie mam zacząć szukać bo CB jeszcze nie naprawiałem.

To napisz co do tej pory zrobiłeś w tym radiu. ???

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6434198
    Monter
    Poziom 12  
    Sprawdziłem napięcia na diodach zenera D12 (9v) D13 (7.5V). Wylutowałem końcówke mocy i driwer - sprawdziłem miernikiem - zachowują się jak normalne tranzystory. Wylutowałem trafko zmierzyłem - przejście jest, ale nie mam na podmianke. Wylutowałem tranzystory Q2, Q3, Q4 - ale miernik przy pomiarze złącz pokazał nieskończoność - tu nie wiem czy te tranzystory tak mają czy wszystkie trzy padnięte ? TDA po odkręceniu głośności na prawie max dość solidnie się grzeje.
    Acha jeszcze jedno mam wrażenie że LC7185 nie przestraja obwodu przy zmianie kanałów na 27 nodze 0 V a na diodzie D14 cały czas 7V. czy to możliwe że LC padł ?
  • REKLAMA
  • #4 6434480
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Monter napisał:
    Sprawdziłem napięcia na diodach zenera D12 (9v) D13 (7.5V).

Prawidłowo.
    Cytat:
    Wylutowałem końcówke mocy i driwer - sprawdziłem miernikiem - zachowują się jak normalne tranzystory

Prawidłowo.
    Cytat:
    Wylutowałem trafko zmierzyłem - przejście jest, ale nie mam na podmianke.

Samo przejście jeszcze o niczym nie świadczy ale narazie OK.
    Cytat:
    Wylutowałem tranzystory Q2, Q3, Q4 - ale miernik przy pomiarze złącz pokazał nieskończoność - tu nie wiem czy te tranzystory tak mają czy wszystkie trzy padnięte ?

Powinny się zachowywać na przyrządzie jak w driverze i końcówce mocy.
    Cytat:
    TDA po odkręceniu głośności na prawie max dość solidnie się grzeje.

Tego nie rozumiem. Sprawdź go (jak jest wlutowany do układu) jakie napięcie ma na nóżce 4 (powinno być połowę napięcia zasilania) i na nóżce 5 (powinno być całe napięcie zasilania).
    Cytat:
    Acha jeszcze jedno mam wrażenie że LC7185 nie przestraja obwodu przy zmianie kanałów na 27 nodze 0 V

To nie jest prawidłowo. W momencie "synchronizacji" powinno być napięcie około od +1V do +4V. To nie oznacza , że LC7185 jest zepsuty. Może np. nie generować kwarc 10,240MHz.
    Cytat:
    a na diodzie D14 cały czas 7V. czy to możliwe że LC padł ?

To jest logiczne i prawidłowe napięcie na D14 , ponieważ na nóżce 27 nie masz napięcia odniesienia czyli 0V to na warikapie będzie +7V.

Sprawdź sondą w.cz. - czy oscyluje kwarc 10,240MHz . :!:
    Sprawdź napięcia na TDA2003 (n. 4 i n.5 )

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6434595
    Monter
    Poziom 12  
    Na TDA nodze 5 napięcie zasilania, a na 4 połowa napięcia zasilania. Niestety nie mam sondy, ale zmierzyłem napięcie na kwarcu 0.1V to chyba niedobrze wróży. Na nogach kwarca względem masy 3V i 2.9V. Niestety nie mam na podmiane kwarca. A no i musze podmienić tranzystory Q2 Q3 Q4. Czy jeśli nie ma napięcia na kwaru to oznacza że jednak LC trzeba wymienić ?
    Acha podczas zmiany kanałów zmieniają się tylko cyfry na wyświetlaczu, a w głośniku nie słychać zmian, czy to radio nie ma powinno wydawać "pikania" podczas naciskania przycisków ?
    Pozdrawiam
  • #6 6439370
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Monter widzę, że masz problemy o podstawową wiedzą dotyczącą działania tego radia i szukasz gdzie popadnie. Jest to jedna z najgorszych metot. Zacznij od porządnej anteny - może być nawet samochodowa. Potem eliminuj poszczególne układy, tak aż dojdziesz do sedna. Zacznij od stopnia m.cz, potem pośrednia a na końcu obwody wejściowe. Jednak jeśli nie masz podstawowych przyrządów takich jak sonda w.cz, sztuczne obciążenie, częstościomierz to Twoja naprawa nie doprowadzi do niczego dobrego. (Bez obrazy) oddaj to radio do jakiegoś serwisu, bo za chwilę naprawa może kosztować więcej niż ono jest warte.
    Pozdrawiam!
  • #7 6439408
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Monter napisał:
    Na TDA nodze 5 napięcie zasilania, a na 4 połowa napięcia zasilania.

To chociaż OK.
    Cytat:
    Niestety nie mam sondy, ale zmierzyłem napięcie na kwarcu 0.1V to chyba niedobrze wróży.

Piszesz , że zmierzyłeś napięcie 0,1V a dalej piszesz co innego. ???
    Cytat:
    Na nogach kwarca względem masy 3V i 2.9V. Niestety nie mam na podmiane kwarca.

Na nogach kwarcu (nie kwarca) - czyli nóżka 19 i 20 IC1 - masz prawidłowe napięcia a sam fakt , że możesz zmieniać kanały (na wyświetlaczu) i je odczytywać, świadczy o tym , że sam kwarc 10,240MHz oscyluje.

Cytat:
    Czy jeśli nie ma napięcia na kwaru to oznacza że jednak LC trzeba wymienić ?

To jest to napięcie około +3V czy go nie ma (+0,1V). :?:
    Cytat:
    Acha podczas zmiany kanałów zmieniają się tylko cyfry na wyświetlaczu, a w głośniku nie słychać zmian

Sugeruję jednak wymianę układu syntezera częstotliwości IC1 na nowy. :cry:
    Jest łatwy do kupienia i kosztuje około 5zł. do 8zł. .
    Cytat:
    czy to radio nie ma powinno wydawać "pikania" podczas naciskania przycisków ?

NIE.

Pozdrawiam
  • #8 6439595
    Monter
    Poziom 12  
    Przepraszam za moje dość chaotyczne wypowiedzi, ale chodziło mi o to, że napięcie mierzone zwykłym miernikiem na nogach kwarcu względem masy to około 3V. Wychodzi na to, że musze podmienić IC1.

Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

Podmieniłem IC1 no i efekt ten sam. Czyli w radiu szumi, można tylko zmieniać numery kanałów ale nie ma to wpływu na odbiór. Na 27 nodze IC1 0V. Co jeszcze mogę sprawdzić ?
    Pozdrawiam
  • #9 6448324
    Monter
    Poziom 12  
    Uszkodzone jest trafko T5. Czy bez tego trafka będzie możliwy odbiór ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem CB ONWA 2-6112-11, w którym brak odbioru i nadawania. Radio włącza się, wyświetla kanały, działa blokada szumów (SQL), słychać szum, ale brak odbioru sygnałów. Przy próbie nadawania zapala się dioda TX, szum ustaje, ale brak emisji. Sprawdzono podstawowe napięcia (na tranzystorze mocy, driverze, diodach Zenera D12 i D13, TDA2003). Podejrzewano problem z syntezerem częstotliwości LC7185, ponieważ na nodze 27 (napięcie odniesienia do warikapu D14) brak napięcia (0V), podczas gdy na D14 jest 7V. Pomiar napięć na kwarcu 10.240MHz (około 3V względem masy) sugerował jego oscylację. Wymiana układu LC7185 nie rozwiązała problemu braku napięcia na nodze 27 i braku odbioru. Zalecono użycie właściwej anteny oraz wskazano potrzebę specjalistycznych narzędzi diagnostycznych (sonda w.cz.). Ostatecznie użytkownik zidentyfikował uszkodzony transformator T5 i zapytał o jego wpływ na odbiór.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA