logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV-6000 - niedziałające przyciski dotykowe

sp3ed 19 Kwi 2009 23:45 12101 16
REKLAMA
  • #1 6435094
    sp3ed
    Poziom 10  
    Witam wczoraj kupiłem sobie hp dv6000 i mam następujący problem nad przyciskami f1-f12 jest taki panel dotykowy z obsługą multimediów i na rożnych zdjęciach widziałem ze podświetla się na niebiesko jak reszta światełek w laptopie a u mnie się nic nie podświetla i te przyciski nie działają same ani z FN i nie wiem czy to jest uszkodzone czy trzeba jakiś sterownik zainstalować do tego czy co ?? nie znam się za bardzo na komputerach ale w menadżerze urządzeń jest wszytko ok i nie znajduje nowego sprzętu, a ja nie wiem czemu u mnie te przyciski dotykowe nie działają proszę o pomoc i jak znam życie to pewnie błachostka
  • REKLAMA
  • #2 6435471
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Proszę reklamować kupiony sprzęt. Zakładam, że sprzęt był wcześniej rozkręcany i nie podłączono lub uszkodzono taśmę łączącą płytę z tym panelem. Jeżeli w zestawie jest pilot zdalnego sterowania to można działanie panelu sprawdzić przekładając paski będące pod panelem. Aby zdjąć panel należy wykręcić śrubki będące w gnieździe baterii. Pasek do nabycia na giełdach lub w ramach usługi serwisowej .
  • #3 6435729
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    kodd napisał:
    Proszę reklamować kupiony sprzęt. Zakładam, że sprzęt był wcześniej rozkręcany i nie podłączono lub uszkodzono taśmę łączącą płytę z tym panelem. Jeżeli w zestawie jest pilot zdalnego sterowania to można działanie panelu sprawdzić przekładając paski będące pod panelem. Aby zdjąć panel należy wykręcić śrubki będące w gnieździe baterii. Pasek do nabycia na giełdach lub w ramach usługi serwisowej .

Nie polecaj naprawy na własną rękę bo wówczas traci się gwarancję.

Zainstaluj z CD aplikacje typu Hot Key Utility / Sunaptics które często mają wpływ na działanie dodatkowych klawiszy.

Przejrzyj instrukcję, może trzeba to uaktywnić.

Sprawdź w start-uruchom-msconfig-zakładka uruchamianie czy tam nie został program od klawiszy wyłączony.
  • REKLAMA
  • #4 6435871
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Kolego skaktus proszę mi podpowiedzieć jak uruchomić nagranie muzyczne z CD bez systemu. Gdzie należy zainstalować (wgrać) proponowane dane bez HDD w laptopie. Klawisze funkcyjne to nie moduł dotykowy, a o taki tu chodzi.
  • #6 6436592
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Żaden update BIOSU, żadne ustawienia... jedynie taśma... albo urwana albo źle wpięta...
  • REKLAMA
  • #7 6437115
    sp3ed
    Poziom 10  
    to tak na gwarancji już nie jest dzwoniłem na dział techniczny kazali zrobić update biosa a jeżeli to nie pomoże to serwis no i update biosa nie pomógł a ja się zastanawiam czy dałbym rade samemu to wymienic ?? jaki to może być koszt ?? gdzie mam to kupić na allegro?? i jak ta taśma się dokładnie może nazywać??? nie popsuje tego bardziej jak sam bede robił bo w sumie to mogę bez tego żyć to tylko klawisze multimedialne i to samo mogę zrobić myszka także nie wiem czy gra warta świeczki??
  • #8 6437138
    Kristoff10
    Taka taśma to koszt około 30+przesyłka na allegro. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę np. tasiemka sygnałowa dv6000 albo kabel do włącznika dv6000.
  • #9 6445623
    Marczeno
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A wgrywane były sterowniki Hp Smart Button Keys?
  • #10 6445872
    sircom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Skoro panel w ogóle się nie świeci to sterowniki raczej nic tu nie pomogą u mnie zapala się on od razu po wciśnięciu "power". Problemu zaczął bym szukać również od sprawdzenia taśmy.
  • #11 6447233
    sp3ed
    Poziom 10  
    A wiec tak dziękuje wszystkim za podpowiedzi ja taśmę będę miał w ciągu 5 dni ale nie wiem czy sobie poradzę patrzyłem pod baterie i są tam 3 śrubki wzdłuż na środku i dwie czarne przy boku odkręciłem je ale tam nic nie mogłem odchylić żadnego plastiku czyli co muszę rozkręcać całego laptopa dodaje zdjęcia żebyście zobaczyli i fajnie by było jakby ktoś narysował na zdjęciach co gdzie mam odkręcić co podnieść itp ?? aha i tak przy okazji jak tu się wymienia ram ? bo odkręciłem te listewkę co zakrywa ram i mam dwie kości i jedna chciałbym wymienić ale nie wiem jak ja wyjąć ?

• #12 6447261
    Kristoff10
    Ściągnij ze strony hp instrukcję serwisową, tam masz pokazane jak po kolei rozbierać tego laptopa, aby wymienić tę taśmę musisz zdjąć klawiaturę i ten panel nad klawiaturą z przyciskami, aby wymienić RAM zdejmujesz tę pokrywkę i te metalowe elementy odciągasz od kości i kość wyskakuje...
  • REKLAMA
  • #13 6447553
    sp3ed
    Poziom 10  
    No tak ale coś nie mogę znaleźć takiej instrukcji na stronie HP.
  • #15 6461031
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    A nie lepiej oddać na gwarancję ? Skoro laptop niedawno kupiony ?

W dodatku piszesz że nie znasz się na komputerach więc...kiepsko to widzę.
  • #16 6646125
    filipmoto2010
    Poziom 1  
    ma ktos moze namiar gdzie kupic ta tasme bo to tasma na 100 jak nie dzialaja
  • #17 6647167
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zamiast taśmy można zastosować pilota. Jedno i drugie kupisz okresowo na znanych giełdach internetowych lub serwisach laptopów np. we Wrocławiu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niedziałających i niepodświetlonych dotykowych przycisków multimedialnych w laptopie HP Pavilion DV-6000. Panel dotykowy nie reaguje, a diody nie świecą nawet po włączeniu zasilania. Użytkownik sprawdził Menadżer Urządzeń i wykonał aktualizację BIOS sugerowaną przez wsparcie techniczne HP, co nie rozwiązało problemu. Dyskusja wskazuje na fizyczne uszkodzenie lub rozłączenie taśmy sygnałowej łączącej panel z płytą główną jako najbardziej prawdopodobną przyczynę, ponieważ brak podświetlenia od razu po włączeniu sugeruje usterkę sprzętową, a nie problem ze sterownikami. Zaleca się sprawdzenie połączenia taśmy lub jej wymianę. W przypadku braku gwarancji lub doświadczenia w demontażu laptopa, sugerowane jest skorzystanie z serwisu. Dostęp do panelu dotykowego i taśmy wymaga demontażu klawiatury i górnej pokrywy, co jest szczegółowo opisane w instrukcji serwisowej dostępnej online. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie pilota zdalnego sterowania. Koszt nowej taśmy na rynku wtórnym wynosi około 30 zł plus przesyłka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA