logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać soft i listę kanałów do tunera Philips 6010 przez RS-232?

atay 30 Kwi 2004 07:22 2087 8
REKLAMA
  • #1 619577
    atay
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    dopiero wczoraj zorientowałem się że posiadam taki Tuner i że można go programować :)
    Posiadam do niego także zielonkę, wczoraj dokupiłem kabel RS-232. Programatora do karty nie posiadam, teraz moje pytania
    1. z tego co wyczytałem to przez ten kabel i tuner moge wgrac nowy soft, skad sciagnac pewny soft z blokadą nieściągania nowego ?
    2. jeśli dobrze zrozumiałem to także w ten sam sposób jak soft mogę wgrac listę kanałów niekodowanych, nie na kartę, lecz na tuner, zgadza się ?
    3. po co w takim razie karta ?
    4. czy zielonka potrafi zastąpić FunCard ? jeśli nie to czym się różnią i co potrafią ?
    5. Czy warto kupować programator ?
    6. czy przy programowaniu kanałów jest możliwość podłączenia satelity i sprawdzania w czasie rzeczywistym czy dane kanały są osiągalne ?

Mam jeszcze kilka pytań, ale nie nadają się one na forum (regulamin :)), jeśli jest tu jakiś znawca tematu, który będzie miał chęć mi pomóc, proszę o kontakt na atay(_at_)tlen.pl
    z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 620208
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    najnowszy soft z blokada zasysania sciagniesz sobie np z : http://dvb-upload.com/

Jesli chodzi o jakies zabawy przy uzyciu karty fun to powaznie bym sie na Twoim miejscu zastanowil czy warto...
  • REKLAMA
  • #4 620428
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Wszystko związane z 6010 znajdziesz na forum DVHK.
  • REKLAMA
  • #5 628878
    fiszer
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    1.jeśli chodzi o pewny blok nieściągania nowego[starego] softu to tylko kabelek.
    2.tak zgadza się
    3.Po to że soft nie pozwala pracować bez karty
    4.Zielonka pracuje na jednym systemie kodowania[seca] fun na sześciu
    5.jeśli chcesz oglądać same FTA to się nie opłaca
    6.Nie
    7.Pozdrawiam
  • #6 635720
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Oto nowy soft z blokadą i programik do zaladowania
    pzdr
    Załączniki:
    • DSXFlash v.0.3.zip (372.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 635726
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    a to soft
    Załączniki:
    • DSX6010+920+ikony ostatnia edycja+fonty 2_Marek-poprawiona blokada zasysania przez Piasek do flasha 4MB.zip (921.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5785606
    ericsson8
    Poziom 12  
    a czy ma ktos schemat połączeń kabra rs 232
    ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania tunera Philips 6010 za pomocą interfejsu RS-232, w tym wgrywania nowego oprogramowania (softu) oraz listy kanałów. Potwierdzono, że soft z blokadą przed pobieraniem nowszych wersji można pobrać z serwisów takich jak dvb-upload.com. Wgrywanie listy kanałów niekodowanych odbywa się analogicznie do softu, bez konieczności użycia karty. Karta jest wymagana, ponieważ soft nie pozwala na pracę tunera bez niej. Zielonka (moduł dostępu) obsługuje jeden system kodowania, natomiast FunCard – sześć systemów, co czyni ją bardziej uniwersalną. Zakup programatora nie jest opłacalny, jeśli użytkownik chce oglądać tylko kanały FTA (Free To Air). Podczas programowania kanałów nie ma możliwości podłączenia satelity i sprawdzania dostępności kanałów w czasie rzeczywistym. Schematy połączeń kabla RS-232 oraz dodatkowe informacje można znaleźć na forach DVHK i stronach dedykowanych tunerom Philips 6010.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA