logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Philips 6010 - alternatywne metody wgrania softu bez RS232

kotok 06 Lis 2004 08:28 2712 6
REKLAMA
  • #1 963945
    kotok
    Poziom 14  
    Mam taki problem.Tuner 6010 nie ma komunikacji z komputerem przez RS232
    i nie da się tego naprawić,gdyż uszkodzone są ścieżki od układów MAX232(SMD).Czy isnieje jakiś sposób załadowania nowego softu i listy kanałów w inny sposób niż przez złącze szeregowe komputera(poprzez Fan-kę,z satelity...).Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 964217
    eyu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mozesz sciagnąc z satki ale dostaniesz orginalny soft wysyłany przez c+ 5.02 i liste kanałów taką jaką nakłada operator, wpisz w ustawieniach tunera parametry kanału podstawowego 10892 i powinno ci zleciec soft i lista z nieba :)
  • REKLAMA
  • #3 964251
    kotok
    Poziom 14  
    eyu napisał:
    Mozesz sciagnąc z satki ale dostaniesz orginalny soft wysyłany przez c+ 5.02 i liste kanałów taką jaką nakłada operator, wpisz w ustawieniach tunera parametry kanału podstawowego 10892 i powinno ci zleciec soft i lista z nieba :)

Czy na tym sofcie c+ 5.02 będzie działała Fan-ka,czy tylko oryginalna karta C+?.
  • REKLAMA
  • #4 964368
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Soft org. tj. 5.02 jest dwu systemowy,czyli crypto i seca.
    Funka tutaj nic nie zdziała,pozostaje abo c+.
  • REKLAMA
  • #5 984974
    asek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli wczesniej miałes wgrany soft z blokadą to teraz nie sciągniesz softu z satelity.Wgra Ci się tylko lista. Ja to juz ćwiczyłem.Jak uwaliłeś MAXY232 to je wymiń (wystarczy tylko jeden do poprawnej pracy tunera), a jak masz ścieżki upalone to przylutuj maxy na kabelkach wprost do odpowiednich ścieżek i też musi działać.
  • #6 999645
    garfield17
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    proponuje rozejżeć się za schematem serwisowym i zregenerować ścieżki, lecz z doświedzenia wiem, że częstą przyczyną braky komunikacji jest walnięty max 232.
  • #7 5785629
    ericsson8
    Poziom 12  
    a własnie jesli chodzi o oprogramowanie czy jest moze cos takiego zeby mi automatycnzie nie ściągało nowszego? tak abym wgrał jakies oprogramowanie i zeby tak pozostało bez mojej kablowej ingerencji? Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

qrcze większośc linków już nie działa czy jest ktoś kto jeszcze się bawi z dvb 6010??

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Philips 6010 ma uszkodzone ścieżki od układów MAX232 SMD, co uniemożliwia komunikację przez RS232 i wgranie nowego oprogramowania tą drogą. Alternatywną metodą jest pobranie oryginalnego softu i listy kanałów bezpośrednio z satelity, ustawiając w tunerze parametry kanału podstawowego na 10892. Oprogramowanie C+ w wersji 5.02 jest dwu systemowe (crypto i seca), co oznacza, że działa tylko z oryginalną kartą C+, a nie z kartą Fan. Jeśli wcześniej wgrany soft miał blokadę, z satelity można pobrać jedynie listę kanałów, nie zaś pełny soft. W przypadku uszkodzonych ścieżek zaleca się regenerację połączeń lub przylutowanie układów MAX232 na przewodach bezpośrednio do odpowiednich punktów na płytce. Częstą przyczyną braku komunikacji jest uszkodzony układ MAX232, który można wymienić, a do poprawnej pracy tunera wystarczy jeden sprawny układ. Pojawiły się także pytania o możliwość zablokowania automatycznej aktualizacji oprogramowania, jednak brak jest szczegółowych rozwiązań w tym zakresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA