logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zatankować gazu....

JeepAss 20 Kwi 2009 13:17 60933 8
REKLAMA
  • #1 6436151
    JeepAss
    Poziom 11  
    Ocena: 83
    Sprawdzanie na dwóch stacjach , nie mogę w ogole zatankować gazu, pistolet odrazu odbija tak jakby butla była pełna a napewno nie jest pełna , myśle że mam z 5 litrów gazu w butli jeszcze.wskazówka pokazuje że jest full gazu a tak nie jest.Sprawdzałem miedziane rurki żadna z nich nie jest zgięta.Jak bede w domu to moge zrobic zdjecie tego wielozaworu.

Czy to może być spowodowane jakimś uszkodzeniem wielozaworu ?
    praktycznie stalo to sie z dnia na dzień.

Jak sie zabrać do rozbierania wielozaworu ?

Mam instalacje Landi Renzo 2 generacja z wielozaworem przykreconym do butli gazowej.

pomożecie ? ;)
  • REKLAMA
  • #2 6436604
    MAX52
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Wielozawór jest zablokowany w pozycji MAX.Aby wykręcić wielozawór należy 1-opróżnić zbiornik-najlepiej wyjeżdzić gaz do końca(najbezpieczniejsza opcja)2-wykręcić wielozawór i ocenić przyczynę niesprawności np.pod ciśnieniem sprężonego powietrza.Jeżeli nie Masz doświadczenia w temacie-NIE RYZYKUJ-zleć pracę serwisowi LPG.Potrzebna będzie nowa uszczelka wielozaworu.Powodzenia Maciek.
  • REKLAMA
  • #3 6438090
    jacekszczesny
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam właśnie rozbierałem kilka razy wielozawór , z twoim problemem zrobił bym tak
    1. wykręcił wielozawór przy pustej butli najlepiej, jęśli nie to powoli poluzuj śruby aż usłyszysz wypływ gazu, oczywiście na zewnątrz poodtwieraj wszystkie drzwi samochodu klape bagażnika i dla bezpieczeństwa klapę silnika
    2. po spuszczeniu gazu wykręć wielozawór gazu i wyjmij go na zewnątrz , poruszaj pływakiem który oczywiście jest przycięty i przedmuchaj wszystko sprężonym powietrzem.
    3. wszystko zmontuj pamiętając tylko dokręcaj śruby na krzyż powinno być wporządku . Po zatankowaniu gazu sprawdz szczelność wszystkich połączeń jak niemasz czym to wodą z płynem do naczyn jub mydłem .POWODZENIA szczelność najważniejsza acha nie rozbieraj wielozaworu więcej niż opisałem bo możesz miec problem
  • #4 6438755
    JeepAss
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi.

Mam już resztki gazu wiec myśle , że jutro albo pojutrze się skończy i biore się do roboty !

jak tylko zrobie zdam relacje na forum jak mi poszło :)

ps. nie uśmiecha mi sie płacic 150 zł za naprawe tego a tyle krzykneli w Łodzi.Wole wziaść sprawy w swoje rece :)
  • REKLAMA
  • #5 6438889
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Dokładnie sprawdź zaworek zwrotny ,czy nie ma oporu bo jeśli będzie będziesz go musiał wypolerować aby luźno chodził reszta jak koledzy opisali.
  • REKLAMA
  • #6 6439116
    MateuszWejman
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    MAX52 napisał:
    NIE RYZYKUJ-zleć pracę serwisowi LPG.Potrzebna będzie nowa uszczelka wielozaworu.Powodzenia Maciek.

na co zaraz do serwisu? jak jesteś na tyle rozsądny, to nie jedz do zadnego serwisu, bo to lichwa w bialy dzien. nie rozumiem jak tak mozna, wszystkich koziolkow, ktorzy kasuja za sama diagnostyke tyle kasy, a niektorzy musza w blache napieprzac pol dnia zeby miec taka stawke godzinowa co te nieroby od diagnostyki. jesli nie chcesz dac sie okrasc za pol godziny roboty to jedz do pobliskiego mechanika z jakims alkoholem, pokaz o co chodzi, pogadaj, zrobcie wielozawor w dwoch daj 50zl i masz serwis u znajomego od pn do pt przynajmniej.
  • #7 6442867
    JeepAss
    Poziom 11  
    tak samo jak kolega wyzej uwazam ze niektore uslugi mechanikow to lichwa w bialy dzien ! tylko dwa razy auto oddalem do mechanika , jak juz sam nie dalem rady i wiem ze robie to tylko w ostatecznosci bo ceny lub bajki jakie oni wymyslają chcąc wkręcić "młodego" bo myślą że sie nie zna są nieporozumieniem.

Co do naprawy odziwo pomogło kilka uderzeń gumowym młotkiem w wielozawór i w częśc koła nad nim i wskazówka przesuneła sie z max na prawie zero.podjechalem na stacje i normalnie zatankowalem.Jak jeszcze raz sie to zdarzy to rozbiore i sproboje naprawic ;)

dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Bartek
  • #8 6445138
    jacekszczesny
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam mam jeszcze taką małą podpowiedz a może masz uszkodzony wlew gazu częsta przyczyna . Tam w środku jest sprężyna jeśli jest brudna to się zatrzymuje oczywiście jeśli nikt tam się nie dobierał i nie wmontował jakiejś innej , jest i kulka stalowa ktura ma być czysta ale twój problem napewno nie dotyczy twojego przypadku.POZDRO

Dodano po 6 [minuty]:

Tak jak koledzy piszą prubuj sam , jeśli się nie da to wtedy do jakiegoś serwiu "ostateczność " , byłem raz w ASO fiata i tak mnie skasowali że więcej tam nie pojadę .
  • #9 6460027
    mariuszkro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    moze zatkany przeód tankowania

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niemożności zatankowania gazu w instalacji LPG Landi Renzo 2. generacji, gdzie pistolet dystrybutora natychmiast odbija, symulując pełny zbiornik, podczas gdy faktycznie gazu jest mało, a wskaźnik poziomu paliwa pokazuje maksimum. Główną podejrzewaną przyczyną jest zablokowanie wielozaworu w pozycji wskazującej pełny zbiornik lub problem z pływakiem. Inne możliwe usterki to uszkodzony lub zatkany zaworek zwrotny w wielozaworze lub zatkany przewód tankowania. Tymczasowym rozwiązaniem okazało się uderzenie gumowym młotkiem w wielozawór i obszar nad nim, co spowodowało opadnięcie wskazówki i umożliwiło zatankowanie. Zaleca się bezpieczne opróżnienie zbiornika, a następnie demontaż, inspekcję i ewentualne czyszczenie wielozaworu i zaworka zwrotnego, z uwzględnieniem konieczności wymiany uszczelki. Ze względu na ryzyko związane z gazem, w przypadku braku doświadczenia sugerowane jest zlecenie naprawy specjalistycznemu serwisowi LPG, choć zwraca się uwagę na wysokie koszty takich usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA