Licząc to zadanie dostałem taki sam układ równań jak Ty na załączonej fotografii. Prądy na tej podstawie obliczone zupełnie nie zgadzały się z "odpowiedziami". Wrzuciłem schemat do Microcap'a i symulacja potwierdziła moje 'ręczne' obliczenia.
Nie wiem skąd oni (podaj tytuł i autorów tego zbiorku) wytrzasnęli te odpowiedzi, ale zwróć uwagę na to oczko:
Jego równanie ma postać:
-E1+R1*I1+R3*I3=0
Według danych i odpowiedzi:
dostajemy:
R1*I1=20*0.1=2 [V]
R3*I3=50*0.2=10 [V]
Zatem:
-8+2+10=0 !!!
Inne oczka i węzły zdają się poprawnie zachowywać Prawa Kirchhoff'a ale to stanowi jawną sprzeczność.
Zbiór zadań z Teorii Obwodów Stanisława Bolkowskiego, wydanie z roku 2003, strona 111, zad. 2.14
Dzięki pomocy innych znalazłem błąd, E1 powinno mieć wartość 12V.
BTW, co to jest ten Microcap? Rozumiem że coś pokroju PSPICE? Jeżeli darmowe, to proszę o namiary skąd można pobrać.
Tak myślałem, jedno z dwojga: albo odpowiedzi złe albo dane nieprawidłowe. Bolkowski to "porządna firma" więc był to zapewne drukarski chochlik. Rzeczywiście, jeśli E1=12V, to V1=-10V, V2=-6V a prądy się zgadzają z tymi w odpowiedziach.
Microcap jest do pobrania (po rejestracji) ze stron Spectrum Software. Nieodpłatnie dostępna jest wersja ewaluacyjna - z ograniczeniami na liczbę węzłów, wzmacniaczy operacyjnych itp. ale z reguły da się większość układów zasymulować. Program jest wygodny w obsłudze i z doświadczenia wiem, że daje bardzo miarodajne wyniki.