logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda Potencjałów Węzłowych - błędne wyniki równania macierzowego, co poprawić?

Toshib 20 Kwi 2009 14:04 2721 3
REKLAMA
  • #1 6436288
    Toshib
    Poziom 15  
    Oto zadanie:
    Metoda Potencjałów Węzłowych - błędne wyniki równania macierzowego, co poprawić?

Moje równanie macierzowe:

I z tego wychodzą jakieś zupełnie odbiegające od odpowiedzi wyniki. Co robię źle? Za węzeł 1 przyjąłem węzeł powyżej I3, węzeł 2 - powyżej I4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6441838
    cavendish
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam,

Jeśli wartości potencjałów wyszły Ci:

V1=-8.156 [V]
    V2=-4.865 [V]

- to zadanie rozwiązałeś poprawnie.

Licząc to zadanie dostałem taki sam układ równań jak Ty na załączonej fotografii. Prądy na tej podstawie obliczone zupełnie nie zgadzały się z "odpowiedziami". Wrzuciłem schemat do Microcap'a i symulacja potwierdziła moje 'ręczne' obliczenia.

Nie wiem skąd oni (podaj tytuł i autorów tego zbiorku) wytrzasnęli te odpowiedzi, ale zwróć uwagę na to oczko:

Jego równanie ma postać:

-E1+R1*I1+R3*I3=0

Według danych i odpowiedzi:
    dostajemy:
    R1*I1=20*0.1=2 [V]
    R3*I3=50*0.2=10 [V]

Zatem:
    -8+2+10=0 !!!

Inne oczka i węzły zdają się poprawnie zachowywać Prawa Kirchhoff'a ale to stanowi jawną sprzeczność.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6442159
    Toshib
    Poziom 15  
    Zbiór zadań z Teorii Obwodów Stanisława Bolkowskiego, wydanie z roku 2003, strona 111, zad. 2.14
    Dzięki pomocy innych znalazłem błąd, E1 powinno mieć wartość 12V.
    BTW, co to jest ten Microcap? Rozumiem że coś pokroju PSPICE? Jeżeli darmowe, to proszę o namiary skąd można pobrać. :)
  • Pomocny post
    #4 6442532
    cavendish
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam ponownie.

Tak myślałem, jedno z dwojga: albo odpowiedzi złe albo dane nieprawidłowe. Bolkowski to "porządna firma" więc był to zapewne drukarski chochlik. Rzeczywiście, jeśli E1=12V, to V1=-10V, V2=-6V a prądy się zgadzają z tymi w odpowiedziach.

Microcap jest do pobrania (po rejestracji) ze stron Spectrum Software. Nieodpłatnie dostępna jest wersja ewaluacyjna - z ograniczeniami na liczbę węzłów, wzmacniaczy operacyjnych itp. ale z reguły da się większość układów zasymulować. Program jest wygodny w obsłudze i z doświadczenia wiem, że daje bardzo miarodajne wyniki.
REKLAMA