logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć PS2 do monitora VGA z Sync-On-Green? Nie działa połączenie

quadro13 20 Kwi 2009 18:32 5303 8
REKLAMA
  • #1 6437251
    quadro13
    Poziom 10  
    Mam monitor z Sync on Green(obsługuje synchro na zielonym)
    Podłączyłem tak:
    Jak podłączyć PS2 do monitora VGA z Sync-On-Green? Nie działa połączenie
    ale nie bangla... ktoś może pomóc, co jest nie tak?

1,2,3-r, g, b po stronie vga
    12,11, 9 - g, r, b po stronie playstation multi av
    8 ps2 i 678 vga- video gnd(masa)
  • REKLAMA
  • #2 6438145
    chinek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Skąd wziąłeś taki schemat :?:
    Czy wymusiłeś ProgressiveScan w jakiejś grze ?
    Proponuję poczytać TEN wątek, w którym to dowiesz się co nieco. Poczytaj również TO
  • #3 6440444
    quadro13
    Poziom 10  
    wątki czytałem, zawsze najpierw szukam, potem-jeśli nie znajdę-piszę posta.
    Jest masa różnych tematów dotyczących podłączania ps2 do monitora BEZ SoG. Skąd wziąłem schemat? Strony drugi raz nie znalazłem, jest to tabelka z opisem złącz ps2 i vga(nry pinów) i które połączyć z którymi, a które zostawić niepodłączone. Progressive scan (480p) tekkenie pal jest-sprawdzałem na liście z tamtych tematów. W soul calibur III nie wiem-na jednym jest że tylko wersja ntsc ma 60hz i 480p, ale u mnie wybiera się między pal 50hz i ntsc 60hz przed załadowaniem gry. Próbowałem też trójkąt + X. Spodziewałem się, że albo zadziała, albo dostanę komunikat o złej częstotliwości itp., a tu nic.

PS:nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale:
    kabelki dolutowałem do złącza starej karty agp, leżącej ot tak. dzięki temu nie mam komunikatu o niepodłączonym kablu
    PS2->krótkie izolowane kabelki->agp ->kabel vga-vga->monitor
    próbowałem też z kuń-densatorami 220uF na liniach RGB z + do konsoli
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6600641
    w@mpir
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Potrzebujesz odpowiedniej płyty botującej przez która odpala się gry w trybie VGA.

Obraz płyty w załączniku.
    Załączniki:
    • PS2 Blaze VGA Adapter CD.rar (691.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 6605623
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witaj
    Jeśli masz modchipa modbo to ustaw sobie tam opcję VGA w jego menu.
    Może ten Twój monitor nie do końca jest SoG i lutowanie do gniazda na starej kartcie VGA też jest złym pomysłem... Ale jeśli to nie zadziała to polecam temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1273333.html
    i warto dorobić standardowy separator synchronizacji.
    Z doświadczenia wiem , że nie wszystkie gry pracują poprawnie z VGA np w God of WAR 2 na moim LCD obraz potrafi drgać w pionie...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6612454
    quadro13
    Poziom 10  
    wampir, wydaje się to logiczne, ale wątpię żeby moje nie zmodchipowane ps2 odpaliło płytę nagraną w zwykłej nagrywarce... ale spróbuję.

damik-j.w., moje ps2 jest nieprzerabiane. LM1881n do rozdzielenia synchro zastanawiałem się, ale skoro monitor ma SoG(tak twierdzi instrukcja i jakaś strona z listą monitorów obsługiwanych przez PS2 Linux Kit) to dałem sobie spokój z tym układem.

PS: Dzięki za odpowiedź, myślałem, że mój temat został porzucony :P
  • #7 6612718
    damik
    Poziom 16  
    Płytka z "Xploder HDTV Player'em" (ten loader umożliwia włączenie trybu VGA jednak kompatybilność z grami jest dość słaba) była robiona w oryginale podobnie jak SwapMagic i działa na niemodowanej konsoli (bez przerabiania) jednak zdobycie jej w polsce może być kłopotliwe , zerknij na zagranicznych aukcjah internetowych jeśli masz tam kogoś znajomego to kup....

lub

Może to czas popełnić modchipa np Modbo, bo to daje Ci możliwość normalnej pracy z monitorem VGA (w odpowiedniej konfiguracji chipa to naprawdę fajny bajer) bez przełączania pomiędzy monitorem i TV. Jednak wczesniej nim przekonfigurujesz chipa sprawdz działanie z płytki nagraną wersją loaderaHDTV czy ci zatrybia VGA by potem nie było niespodzianki z cofaniem opcji na ślepo ;)

pozdrawiam
  • #8 6633503
    w@mpir
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Na nie przerobionej konsoli możesz odpalić aplikacje przy użyciu programu zainstalowanego na karcie pamięci, wystarczy, że ściągniesz program "Free McBoot"
    http://www.cdrinfo.pl/download/8193200401
    i u jakiegoś znajomego z przerobioną konsolą zainstalujesz ten program na swojej karcie pamięci.
    Jest wiele instrukcji w necie jak to zrobić.
    http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Sposób nie działa na najnowszych wersjach konsoli, ale na większości działa.
  • #9 6633536
    damik
    Poziom 16  
    w(małpa)mpir napisał:
    Na nie przerobionej konsoli możesz odpalić aplikacje przy użyciu programu zainstalowanego na karcie pamięci, wystarczy, że ściągniesz program "Free McBoot"
    http://www.cdrinfo.pl/download/8193200401
    i u jakiegoś znajomego z przerobioną konsolą zainstalujesz ten program na swojej karcie pamięci.
    Jest wiele instrukcji w necie jak to zrobić.
    http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Sposób nie działa na najnowszych wersjach konsoli, ale na większości działa.

Zastanawiam się , co ten opis ma do tematu VGA...
    W sumie dzięki temu tryb VGA da się odpalić spachowanym programem HDTVloader, jednak jego przydatność jest dość mizerna... no chyba , że do testów monitora...

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje podłączyć konsolę PlayStation 2 do monitora VGA obsługującego Sync-On-Green (SoG) za pomocą samodzielnie wykonanego kabla. Połączenie nie działa, mimo próby wymuszenia trybu 480p w grach. W dyskusji zaproponowano sprawdzenie źródła schematu połączeń, potwierdzenie wsparcia SoG przez monitor oraz zastosowanie metod aktywacji trybu VGA w konsoli. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie specjalnej płyty bootującej (np. Xploder HDTV Player) do uruchomienia gier w trybie VGA na nieprzerobionej konsoli, instalację Modchipa (np. Modbo) oferującego opcję VGA, lub użycie programu Free McBoot zainstalowanego na karcie pamięci do uruchamiania łatek takich jak HDTVloader. Wspomniano o potencjalnych problemach z kompatybilnością gier w trybie VGA oraz możliwości zastosowania zewnętrznego separatora synchronizacji (układ LM1881n), choć użytkownik uważa, że monitor nie wymaga takiego rozwiązania ze względu na obsługę SoG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA