logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Queens MP56 nie działa przełaczanie FM/CD/USB

dopestar 20 Kwi 2009 19:03 2689 7
REKLAMA
  • #1 6437399
    dopestar
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Poprzednio zgłaszałem problem z tym radiem polegający na szumie w głośnikach przy włączonym CD lub USB (pojawiało się to kiedy radio było zimne)
    Teraz radio nie można już przełączyć z trybu FM. Nie chce nawet oddać Płyty CD. Winda jedzie w dół, ale nic poza tym (płyta jest na 100% w środku)
    W menu mogę aktywować wejścia AUX - przycisk wyboru działa
    Jakieś podpowiedzi? może ma ktoś do niego schemat?
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6446660
    Nico7
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Złe działania odtwarzacza CD i USB przy niskich temperaturach powoduje brak rezystora na płycie głównej radioodtwarzacza - trzeba wstawić rezystor, z tego co pamiętam 10k Ohm, pomiędzy masą radia a "nogą" nr 6 układu D7621 na płycie głównej;
    A brak reakcji na otwieranie windy sugeruje że dodatkowo mechanizm CD masz padnięty...
  • REKLAMA
  • #3 6485483
    dopestar
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Niestety nic nie pomogło. Oddałem znajomemu co prowadzi bardzo konkretny serwis rtv i agd. Po kilku dniach telefon... polegli. Doszli do tego ze jest to wina procesora i jedynie serwis w warszawie coś poradzi(lub ktoś kto ma dostęp do ich softu/wsadów), ale to możne okazać się opłacalne.
  • #4 7052061
    marszx
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    udało się komuś rozwiązać ten problem żeby rano działał poprawnie CD albo USB?
  • REKLAMA
  • #5 7176253
    PIETREK86
    Poziom 8  
    Też mam ten sam problem a mianowicie po włączeniu radia po nocy lub gdy są niższe temperatury np. na usb czy mp3 słychać dosłowne trzaski w głośnikach po wyłączeniu i ponownym włączeniu radia tego nie ma, na tunerze tego problemu nie ma. Co mam robić ?? radio zakupiłem w maju
  • #6 7184720
    Nico7
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Pisałem już kiedyś że trzaski w trybie CD/USB kiedy są niskie temperatury powoduje brak rezystora na płycie głównej radioodtwarzacza...
  • REKLAMA
  • #7 7184975
    PIETREK86
    Poziom 8  
    Radio oddałem do serwisu gwarancyjnego Blaupunkta w warszawie może coś wymyśla ;)
  • #8 7187165
    PIETREK86
    Poziom 8  
    W serwisie został wymieniony rezystor

690 wym rezystora 10Kohm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z radioodtwarzaczem samochodowym Blaupunkt Queens MP56. Początkowo występowały szumy i trzaski w głośnikach w trybach CD i USB, nasilające się przy niskich temperaturach. Sugerowanym rozwiązaniem, potwierdzonym przez serwis gwarancyjny, jest wymiana lub dodanie rezystora 10 kOhm (oznaczenie 690) na płycie głównej, łączącego masę radia z pinem 6 układu D7621. Dodatkowo pojawił się problem z brakiem możliwości przełączania trybów pracy (radio pozostaje w trybie FM) oraz niemożność wysunięcia płyty CD (mechanizm windy działa, ale płyta nie jest wysuwana). Choć sugerowano uszkodzenie procesora, rozwiązanie problemu z trzaskami poprzez wymianę rezystora zostało potwierdzone, co może wskazywać na inną przyczynę problemów z przełączaniem i mechanizmem CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA