Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio Blaupunkt Queens MP56 nagły brak dźwięku

rafski 23 Lut 2015 10:20 1935 10
  • #1 23 Lut 2015 10:20
    rafski
    Poziom 9  

    Witam.
    Jestem początkujący.

    Radio Blaupunkt Queens MP56 nagły brak dźwięku

    Mam radio Blaupunkt Queens MP56 podłączone pod wzmacniacz.
    Niedawno mam ciszę w głośnikach, radio załączy wzmacniacz.
    Jak wymontowałem radio i podłączyłem miernik pod wyjścia (B) na głośniki to miernik pokazywał różne napięcie na każdym wyjściu, nawet bywało tak, że pokazywał zero. Jak podłączyłem głośnik pod każde z tych wyjść to grał.
    Na wyjściu (C1), czyli wyjścia RCA do wzmacniacza, tam po podłączeniu miernika np: pin 1 z pinem 3(masą) zawsze miernik pokazuje 0v.

    Mam pytanie.
    Dlaczego nie mam napięcia na wyjściach RCA do wzmacniacza?
    Czy za napięcie na wyjściach RCA także jest odpowiedzialna końcówka mocy w radiu?

    0 10
  • #2 23 Lut 2015 11:45
    ziomus90210
    Poziom 35  

    Jak mierzyłeś napięcie na pinach głośnika? Pomiędzy dwoma tj. +/- głośnika czy pomiędzy masą? Na wyjściu RCA nie powinno być żadnego napięcia poza sygnałem o amplitudzie max. ok. 1V.

    0
  • #3 23 Lut 2015 12:44
    rafski
    Poziom 9  

    Wyjścia głośnikowe mierzyłem +/-. Czyli jak ze schematu wyżej (B) 1z2 3z4 ... .
    To radio wydaje się być ok, spalił się wzmacniacz?

    Czy można zrobić tak dla testu?
    Radio włączone i podłączone złącze C1 czyli wyjścia RCA z radia. Można do tego podłączyć wzmacniacz domowy, oczywiście głośność w radiu minimalna, dźwięk powinienem usłyszeć?
    Nic nie stanie się wzmacniaczowi domowemu.

    Nie wiem, co mam zrobić, jak sprawdzić, czy padło radio, czy może wzmacniacz?

    0
  • #4 23 Lut 2015 12:55
    ziomus90210
    Poziom 35  

    Możesz podłączyć radio pod wzmacniacz domowy tylko zaczynaj od minimalnej głośności na obydwu urządzeniach. Czy w radiu nie masz opcji od wejścia LINE. Czy taka kombinacja działała wcześniej? Zaś wzmacniacz po włączeniu (+ na remonte) możesz podłączyć np. pod telefon do gniazda słuchawek stosując odpowiednią przejściówkę.

    0
  • #5 23 Lut 2015 13:19
    rafski
    Poziom 9  

    Radio blaupunkt queens 56 nie ma opcji LINE
    Tak, wszystko przez lata działało. Nic nie grzebane było w zestawie. Przez kilka dni był zdjęty panel z radia, gdy założyłem panel i włączyłem radio mam ciszę w głośnikach.

    Mój wzmacniacz to u-dimension u-jr. 4-300

    A jeszcze jedno pytanko.
    Czy gdy radio załączy wzmacniacz (wtedy zapala się niebieska dioda we wzmacniaczu) mogę podłączyć do cinch we wzmacniaczu odtwarzacz CD domowy, powinien być dźwięk ze wzmacniacza?
    Próbowałem tak robić, ale była cisza, bawiłem się też gain we wzmacniaczu i nic.

    0
  • #6 23 Lut 2015 13:43
    ziomus90210
    Poziom 35  

    rafski napisał:


    A jeszcze jedno pytanko.
    Czy gdy radio załączy wzmacniacz (wtedy zapala się niebieska dioda we wzmacniaczu) mogę podłączyć do cinch we wzmacniaczu odtwarzacz CD domowy, powinien być dźwięk ze wzmacniacza?
    Próbowałem tak robić, ale była cisza, bawiłem się też gain we wzmacniaczu i nic.

    Jeśli wszystko dobrze podłączyłeś powinno grać.

    0
  • #7 23 Lut 2015 13:55
    rafski
    Poziom 9  

    No właśnie.
    Podłączałem do wyjść rca radia wzmacniacz domowy.
    Podłączałem do załączonego wzmacniacza samochodowego odtwarzacz cd domowy?
    W obu przypadkach zero dżwięku, oczywiście głośniki sprawne.

    Aż mało prwadopodobne by jednocześnie się spaliło radio i wzmacniacz.

    0
  • #8 25 Lut 2015 09:28
    rafski
    Poziom 9  

    Witam.
    Dziś radio samochodowe podłączyłem w domu. Gdy załączyłem wewnętrzny wzmacniacz radia, czyli wyjścia na głośniki, to mam dźwięk na każdym kanale.
    Jednak, gdy podłączyłem wyjście liniowe (C1) preamp do wzmacniacza domowego, to mam tylko buczenie w głośnikach, brak jakiegokolwiek dźwięku.
    Czy za taki stan rzeczy odpowiada uwalona końcówka mocy w radiu?
    Wyczytałem że siedzi tam końcówka TDA7454.
    Czy to coś zupełnie innego?

    0
  • #9 25 Lut 2015 12:20
    ziomus90210
    Poziom 35  

    Skoro masz dźwięk na głośnikach to końcówka jest sprawna.

    Pokaż kostkę którą wpinasz do radia pod wyjście, czy masz tam dodatkowy kabelek bodajże różowy?

    0
  • #10 25 Lut 2015 15:20
    rafski
    Poziom 9  

    Kostkę iso C1 podłączałem sam do kabla RCA 5m który kupiłem. I latami było ok.
    Zapewne chodzi Tobie o kabelek remonte - jest on podłączony i załącza wzmacniacz (to ten niebieski).
    Radio Blaupunkt Queens MP56 nagły brak dźwięku


    Ma może Ktoś serwisówkę, do blaupunkt queens mp56 lub skąd pobrać ?

    0
  • #11 19 Mar 2015 12:37
    rafski
    Poziom 9  

    Witam.
    Doszedłem do tego, że moje radio blaupunkt Queens 56 ma uwaloną masę na wyjściu RCA. Gdy podłączę kabelek do obudowy radia i masę w wyjściu rca to pojawia się dźwięk bez zakłuceń.

    Jak jest w tych radiach rozwiązane zabezpieczenie masy rca?
    Jak się naprawia taką usterkę?
    Chyba nie można pociągnąć kabelek z C1 pin 3 do masy radia? A zabezpieczenie?

    0
  Szukaj w 5mln produktów