logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozmieścić elementy na płytce PCB według schematu?

gutek1777 21 Kwi 2009 00:18 1599 7
REKLAMA
  • #1 6438988
    gutek1777
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam :)
    mam taki problem bo mam shemat z ktorym nie moge sobie poradzic mianowicie nie wiem jak rozmiescic elementy na płytce PCB :( czy ktos mogł by mi pomóc?

https://obrazki.elektroda.pl/57_1239910958.gif
  • REKLAMA
  • #2 6439010
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Polecam program CIRCUIT MAKER..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6439381
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Skoro znalazłeś schemat w formacie "Eagle", to wstawiaj go w oryginale a nie zrzut ekranu, gdyż zaoszczędzi sie czasu na ponowne rysowanie schematu. Masz gotowy projekt płytki wykonany w "Eagle 4.16". Aby ukazała sie "cała" masa należy przed wydrukiem uruchomić funkcję "Tools > Ratsnest".
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • qutek1777.zip (60.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 6442111
    gutek1777
    Poziom 11  
    oo super :D bardzi Ci dziekuje za pomoc, a tak apropo to jest taka mozliwosc w tym programie ze ja narysuje taki schemat jak CI podalem i program sam mi wygeneruje płytke PCB ? tak jak TY mi to zrobiles?

aha i jeszcze jedno..
    te kondensatorki C3,C4,C5,C6,C7, to jakie to maja byc bo na schemacie nie ma zadnego opisu :(

i jeszcze pytanie jak uzyskac taki efekt aby odrazu wydrukować schemat płytki
  • REKLAMA
  • #5 6442897
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Program może wygenerować automatycznie ścieżki, ale ja automatu nie używam ( dlaczego - zobacz wypowiedzi w innych działach forum). Kondensatory według noty katalogowej powinny mieć pojemność 1uF i takie wstawiłem (takie wartości są na schemacie, przyjrzyj się uważnie).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6443045
    gutek1777
    Poziom 11  
    a gdzie to sie ustawia w programie aby uzyc tego "automatu" :)?
  • #7 6443909
    Bonkot
    Poziom 39  
    gutek1777 napisał:
    a gdzie to sie ustawia w programie aby uzyc tego "automatu" :)?

Witam
    Aby się dowiedzieć wszystkiego (teraz pytasz o "autorouter" a za chwile o coś innego), polecam stosowną literaturę. W internecie jest nawet sporo zamieszczonych kursów dla początkujących. Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
    Pozdrawiam.
  • #8 6445044
    gutek1777
    Poziom 11  
    ok dziekuje :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o pomoc w rozmieszczeniu elementów na płytce PCB na podstawie posiadanego schematu. Okazało się, że schemat pochodzi z programu Eagle w wersji 4.16. Program ten umożliwia generowanie projektu płytki PCB ze schematu, a także automatyczne prowadzenie ścieżek (autorouter), choć manualne rozmieszczanie i routowanie jest zazwyczaj rekomendowane. Wskazano na funkcję Ratsnest w Eagle do wizualizacji masy. Udzielono informacji o wartości kondensatorów C3-C7 (1uF) na podstawie schematu i noty katalogowej. Zasugerowano poszukanie tutoriali online dotyczących obsługi programu Eagle, w tym funkcji autoroutera i przygotowania do wydruku. Wspomniano również o programie CIRCUIT MAKER jako alternatywie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA