logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z uruchomieniem programu "świetlik"

grizzwolda 21 Kwi 2009 01:09 2478 4
REKLAMA
  • #1 6439075
    grizzwolda
    Poziom 2  
    Cześć! Nie mogę sobie poradzić z programem "świetlik" - DOS. Wszystkim się otwiera poprawnie, a nie tylko czarna plama jak na moim ekranie
    ;( Powinny wyświetlać się światła, czerwone, zielone, białe kółka.
    Bardzo jest mi potrzebny świetlik do egzaminu ;(
    Użytkuję XP Prof, przeczytałam temat na forum Dos w XP (mowa o system 32 i wpisach) i wszystko jest poprawnie. Hmmm nie mam, tak dużej wiedzy, żeby coś więcej wymyśleć. Help!!!
    W załączniku plik.
    Załączniki:
    • Świetlik.rar (58.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6439095
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Witam.

Po pierwsze to zmień nazwę katalogu na" swietlik "oraz nazwe pliku na "swietlik.exe" bez polskich liter. Katalog z programem skopiuj bezpośrednio do głównego katalogu na dysku np do c:\

Następnie uruchom z menu start i uruchom komendę cmd

Potem przejdź do katalogu z programem swietlik wpisując za migającym znakiem zachęty:

c:

a potem,

cd swietlik

znajdziesz się w katalogu tego programu, gdzie wystarczy wpisać tylko swietlik i uruchomisz program.

Działa - sprawdzałem

Drugi plik tak samo, zmień nazwę bo zdaje się oba zawierają coś innego.
  • REKLAMA
  • #3 6439768
    grizzwolda
    Poziom 2  
    Zrobiłam wszystko jak napisałeś, zmieniłam nazwę, przeniosłam na główny c:, uruchomiłam przez komendę cmd i jest ten sam rezultat czarny ekran bez kółek ;(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6440040
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Czyli jakieś inne przyczyny braku poprawnej pracy emulacji dos - program DOS odwołuje się do jakiś portów urzadzeń lub przerwań albo przedziałów pamięci --zarezerwowanych wyłącznie dla Win XP.

U Ciebie widocznie są zarezerwowane a u innych te akurat nie i tak jest u mnie. Może by pomogły inne ustawienia w Bios.

Czy próbowałaś może windows xp wskazać na ten program już ze zmienioną nazwą (pozbawioną polskich liter) i wybrać prawym przyciskiem myszy - ustawienia pliku. Po uruchomieniu się okna masz możliwość zdefiniowania własności - uruchom zgodnie z wcześniejszymi wersjami systemu m.in win 98. I to bym wybrał i przynajmniej spróbował czy się uruchomi (powinien się system sam zrestartować).

Wracając do zmian nazwy folderu i programu - plików *.exe .
    Możesz spokojnie skasować plik SWIETL~1.pif - ten z ikoną MSDOS - mam nadzieję , że to nie jemu zmieniłaś nazwę !! - jeśli tak to wróć do pierwszego postu - plik z ikoną MSDOS - nie jest programem startującym a jedynie zbiorem skryptów pomocnych w uruchom.

Obecnie proponuje szybkie i skuteczne rozwiązanie, przy okazji korzystając z tego co już zrobiłaś:

Restart systemu i podczas ładowania systemu przed ekranem Windows XP wciśnij klawisz F8 - wybierz z menu >> tryb awaryjny z linią poleceń.

Po ukazaniu się czarnego ekranu wpisz w znak zachęty cd\

przejdziesz do głównego katalogu c:\ a teraz wpisz nazwę katalogu, który utworzyłaś (swietlik), a następnie nazwę programu swietlik. - to takie doraźne rozwiązanie.

Można również jeśli masz jeszcze stację dyskietek - sformatować dyskietkę z opcją kopiuj pliki systemowe i z takiej dyskietki uruchomić komputer (ale w biosie musisz mieć ustawiony boot systemu - start - ze wskazaniem aby 1 kolejności była stacja dyskietek )
    komputer uruchomi się wówczas ze stacji dyskietek z linią poleceń a tam powtórzysz wszystkie operacje , które pisałem.

A najlepiej uruchomić (boot z napędu usb jeśli taką opcje masz w bios'ie) system z pendrive, a na niego wcześniej skopiować katalog z programem swietlik i za pomocą komend DOS odpalić program.

pozdrawiam
  • #5 6444018
    grizzwolda
    Poziom 2  
    próbowałam uruchomić za pomocą ustawień: zgodnie z Win 95, 98 Me 2000 itd, ale to też nie skutkuje. Efekt jest ten sam co przy zwykłym kliknięciu w ikonę z programem. Tak samo jest gdy wejdę w tryb awaryjny z wierszem poleceń i wpiszę ścieżkę. Otwiera się okno Dos ale nie widzę tych świateł.No nic będę musiała znaleźć inne wyjście z sytyacji, na innym komputerze poćwiczę. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam
REKLAMA