logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deawoo DTX-21U7K Ch.CP-520V - wyłącza się po 5 sek., przetwornica gaśnie

rzeziu 21 Kwi 2009 20:38 3375 7
REKLAMA
  • #1 6441655
    rzeziu
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam całe grono użytkowników. Mam pytanie , ponieważ chciałym poznać Wasze zdania na ten temat. Owy telewizor jest od znajomego, wypalony był bezpiecznik, po włożeniu nowego nadal wybijał. Poczytałem elke i wymieniłem pozystor. Telewizor ruszył przetwornica zaskoczyła. Po włączeniu telewizora, uruchamia się wysokie napięcie, pokazuje się obraz na 5sek. i telewizor całkowicie gaśnie. przetwornica również. Kondenensator 180uF/400v nie rozładowuje się... co może być ową usterka?:)

*Hot sprawdzony, jest w porządku.
    *Zamiast bezpiecznika wlutowałem żarówke, w momencie wyłączenia żarówka nie daje żadnej reakcji.
    *STR jest chwilowo odkręcony od radiatora, czy może się przegrzewać i wyłączać?
    *zimne luty poprawione..

Dziękuje za wskazówki, każda rada się przyda. Dziękuje.
    Damian.
  • REKLAMA
  • #2 6460237
    rzeziu
    Poziom 17  
    Witam. Odlutowałem tranzystor hot (1803DFH) i wpiąłem żarówke C - E, nie zaświeciła się, odkrecająć ja i mierząc napięcia mam 120V. Napięcia wychodzące z przetwornicy są nie zgodne z opisem, np: zamiast 10,8V jest 16V ,tam gdzie mam mieć 45 jest 30V, odłączyłem katody diód od 45V i b+ 122V, ale przetwornica się nie załączy, mrugnie tylko dioda.. koledzy ,gdzie szukać usterki? wtórna czy pierwotna strona? Czy ta przetwornica ruszy bez obciążenia? Dziękuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #3 6460347
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Jeśli powodem przepalania się bezpiecznika był uszkodzony pozystor, to raczej nic innego się nie powinno uszkodzić chyba, że jest to uszkodzenie spowodowane przy próbie naprawy. Może popatrz pod tym kątem, czy ktoś coś w nim robił, a może Tobie przytrafił się jakiś błąd?
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze podpowiedź: jest to chassis CP520. Schemat masz?
  • #4 6460368
    rzeziu
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedz. Nik wcześniej do niego nie zaglądał. Przy naprawie nic się nie stało, jedynie wylutowalem STR'a i poprawiłem zimne luty.. dziś wyciągłem tego hota. Jest to Ch. CP - 520V niesttey schemat z CP-520A-F nie pasuje... u mnie przetwornica zrobiona na STRW6754.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6476543
    rzeziu
    Poziom 17  
    Wymieniłem dziś STRW6754, ale efekt taki sam jakbył, czyli ten stary był dobry..czy ktoś ma jakąś sugestie?? Prosiłbym o schemat do tego modelu.

Jak odlacze cewki,to telewizor sie zalacza,a na kineskopie mam biale koleczko na srodku. Po podlaczeniu znow siada..
    Damian
  • REKLAMA
  • #7 6478221
    rzeziu
    Poziom 17  
    Dzięki za info, schemat pasuje tylko do przetwornicy, reszta jest inna, w czasie gdy telewizor sie zalacza sa wszystkie napięcia zgodne z opisem na płytcce 10,8V 6,8v, 47v, 122V napięcia 5V i 3,3v są prawidłowe. Odłączyłem układ od odchyalnia pinowego, przedłużyło to prace telewizora do 2sek, pokazuje sie biały poziomy pasek i nadal sie wyłącza. Sprawdziłem rezystory, diody, sa dobre. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo KV-E2931D z chassis CP-520V wyłącza się po około 5 sekundach od włączenia, a przetwornica zanika. Początkowa usterka to przepalony bezpiecznik, który wybijał po wymianie; problem ten rozwiązano wymianą pozystora. Po tej naprawie TV uruchamia się, pojawia się wysokie napięcie i obraz, po czym następuje wyłączenie. Kondensator 180uF/400V pozostaje naładowany. Pomiar napięcia na tranzystorze HOT (1803DFH) po wylutowaniu i włączeniu żarówki w miejsce bezpiecznika wskazuje 120V, ale żarówka nie świeci. Napięcia wyjściowe z przetwornicy są niezgodne z opisem (np. 16V zamiast 10.8V, 30V zamiast 45V), ale w momencie pracy TV napięcia (10.8V, 6.8V, 47V, 122V, 5V, 3.3V) są prawidłowe. Wylutowanie diod z linii 45V i B+ (122V) powoduje, że przetwornica nie startuje, jedynie mruga dioda LED. Podejrzewa się problem po stronie wtórnej lub pierwotnej przetwornicy, która może wymagać obciążenia do poprawnego startu. Schemat dla chassis CP-520A-F nie pasuje, ale część schematu przetwornicy z Panasonic CP521 (na STRW6753) jest podobna (na płycie jest STRW6754, wymieniony bez poprawy). Odłączenie cewek odchylania skutkuje włączeniem TV z białym kółkiem na środku i ponownym wyłączeniem. Odłączenie układu odchylania pionowego (poprzez odłączenie cewek odchylania) przedłuża pracę do 2 sekund, wyświetlając poziomy biały pasek, po czym TV nadal się wyłącza. Sprawdzono rezystory i diody. Wymiana pamięci z nowym wsadem nie rozwiązała problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA