logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TV i SAT w domu jednorodzinnym, 3 tunery?

Arek_D 21 Kwi 2009 21:11 7441 5
REKLAMA
  • #1 6441859
    Arek_D
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.
    Nadszedł czas na wykonanie instalacji TV SAT w domu jednorodzinnym. Założenie jest takie, że będzie jedna antena TV + jedna antena SAT z konwerterem na 4 wyjścia (QUAD).
    Będę miał 3 gniazda (dla trzech telewizorów) i do każdego będzie podłączony też tuner cyfrowy, aby można było na każdym TV oglądać i telewizję naziemną i niezależny – oddzielny program z tunera cyfrowego.
    Wymyśliłem sobie, że od anten – do każdej puszki (gniazda TV, SAT) poprowadzę oddzielny przewód, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie i nie mogę znaleźć gniazd, do których mogę podłączyć jeden przewód od anteny naziemnej, a drugi od anteny SAT – znalazłem tylko gniazda – przelotowe i końcowe, które mają TV, SAT i Radio, ale jak się domyślam to przelotowe mogę zastosować tylko do instalacji anteny naziemnej TV i Radio, a nie do SAT gdyż do każdego tunera musi być oddzielny przewód aby były niezależne.
    Przeglądałem stronę firmy DIPOL, ale niestety nie bardzo wiem, który schemat dopasować do siebie.
    A może najlepiej będzie zastosować dwie puszki i dwa gniazda – jedno do SAT a drugie do TV.
    Proszę o pomoc i sugestie – mile widziany jakiś schemat.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6442423
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    W skrócie: do tego typu zespolonych instalacjaki stosuje sie miltiswiche. OD multiswiche do spacjalnego potrójnego gniazda kładzie się jeden kabel i na końcu mozna podłaczyć radio, TV naziemna i tuner satelitarny. Gniazdo satelitarne zachowuje sie tak jakby do jego końca był podłaczony konwerter LNB a nioe jakis tam multiswich.
    Instalacja nie jest skomplikowana, jak się wie co podlączmy i dlaczego jest tak a nie inaczej.
  • REKLAMA
  • #4 6445770
    Arek_D
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Przygotowałem na szybko taki schemat:

Instalacja TV i SAT w domu jednorodzinnym, 3 tunery?

Czy będzie działał prawidłowo? A może trzeba zastosować jeszcze wzmacniacz sygnału z anteny TV?
    Ewentualnie w podobnych kosztach byłyby takie switche:
    1. http://www.allegro.pl/item _multiswitch_viper_5_4_nowy_gwar_paragon_s_142.html
    2. http://www.allegro.pl/item _multiswitch_blue_line_5_4_nowy_sh54a_viper.html

Wtedy jak rozumiem do jednego switcha podpinam sygnał z konwertera quad i anteny TV naziemnej, a z wyjść rozprowadzam sygnał jednym przewodem do każdego gniazdka końcowego i cieszę się sygnałem SAT w każdym gniazdku? Będę wtedy – po podłączeniu tunerów – oglądać różne programy – czy będę miał tylko jeden i ten sam program SAT? Czy każdy tuner cyfrowy będzie prawidłowo działał po podłączeniu do switcha – czy będę musiał kupić tuner o specjalnych parametrach? (obecnie posiadam Golden Interstar 7700 i mam zamiar dokupić drugi taki sam).

Moderowany przez c2h5oh:

Jesteś na elektrodzie od 2003 roku i nie znalazłeś czasu na przeczytanie regulaminu?
    Na podstawie punktu 10.11 linki do aukcji zablokowałem.

• REKLAMA
  • #5 6445845
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Myslenie jak najbardziej prawidłowe.
    ale:
    1. Nie kupuje się takigo sprzetu na alledrogo z założenia, to nie garść nakrętek.
    2. Układ z multiswichem pozwala na oglądanie niezaleznie od siebie dowolnych programów na każdym z dekoderów. To miltiswich w zalezności od sygnalów podawanych przez dekodery podaje sygnały jednego z czterech wyść konwertera - poziomego i pionowego dolnego pasma lub pionowego i poziomego górnego pasma.
    Rodzaj podłączonego dekodera nie ma znaczenia.
  • #6 6448999
    rafsp319032
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Podczas planowania instalacji z tunerem telewizji cyfrowej proszę zwrócić uwagę że może być problem z podłączeniem tunera(ów) do zwykłego multiswitcha, radze już teraz pomyśleć jaki to będzie tuner itd. W sieci są szczegółowe informacje a także gotowe schematy.

Popraw. Nie kasować tego wpisu! /c2h5oh/
REKLAMA