logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokontrolery dla początkujących - od czego zacząć naukę?

bfd 30 Kwi 2004 17:33 1689 16
REKLAMA
  • #1 620319
    bfd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałbym się zainteresować tematyka Mikrokontrolerów i tu oczywiscie zapytanie do Was, gdzie moge znalesc informacje dla poczatkujacych

Czy np. najpierw zacząć czytać archiwum EDW od
    Mikrokontrolery - to takie proste czy moze od Mikroprocesorowa Ośla łączka?

I gdzie moge znaleść opis najprostrzych zastosowan Mikrokontrolerów

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 620330
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    od edw, ale to dopiero jak poklikasz sobie po forum i zdecydujesz się na konkretny procesor , dobre są też książki , przycisk szukaj oraz tematy przyklejone
  • #4 622955
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja zaproponuje Mikroprocesory - to takie proste z dzialu Pomoce na elektrodzie, napisane bardzo przystepnym jezykiem.
    Dla mnie uzupelnieniem byla ksiazka "ikrokontrolery 8051 w praktyce" Tomasza Stareckiego.
  • REKLAMA
  • #5 622974
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    zawsze jestem w niebiosach jak dla poczatkującego w uP (czyli dla mnie) podajecie linki co dużo przeczytać nie moge ja nie spik po englisch hehe
    Ale dzięki.
    Pozdrówko DEMkO
    PS Podziękowania dla Aculi który chętnie wprowadza mnie w tajniki tej sztuki :D
  • #6 622993
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Nie zdradzaj tajemnic bo będą inni chętni i zabraknie czasu :D
  • #7 623969
    muwie
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli jesteś początkującym to radzę ci radzę kupić elektronikę plus w avt.
    Jest tam płyta z bascomem, a w czasopiśmie bascom college+ płytka testowa i kilka projektów. Polecam
  • #8 624035
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    najlepiej zainwestować w programator taki jak był w EdW opisywany(atmeli)
    ściągnąć sobie bascom college i na początek wystarczy
    samemu można dojść do czegoś (może nie dużo ale zawsze na początek wystarczy)

a przy okazji może wie ktoś gdzie można znaleść coś na temat assemblera? (najlepiej tak łopatologicznie)
  • REKLAMA
  • #9 628385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 628695
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    lukasb9 napisał:

a przy okazji może wie ktoś gdzie można znaleść coś na temat assemblera? (najlepiej tak łopatologicznie)

Łopatologicznie ????? NO to myśle że przydałby Ci się zakup książki braci GAŁKÓW - POdstawy programowania mikrokontrolera 8051.

programy możesz testować np na symulatorze jagoda.

wszystkie rozkazy są wyjaśniane, listingi programów również. i nie potrzebujesz od razu procka kupować.

No ale ja na początek kupiłem kit i pare archiwalnych Edw z oślejłączki która jest obecnie dalej prowadzona na procesorku '2313 no i programowanie go w bascomie przy znajomości podstaw j. angielskiego jest na prawde proste.
  • #11 636192
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Hmmmm
    warto nad tym pomyśleć
    a co do bascoma - to sobie radze
    chodzi mi o czysty assembler
    jakieś początki chociaż
    a własnie - w bascomie da sie pisac w assemblerze?
    prawda?
    może ktoś by mi pomógł?
    jak się do tego wziąść ?
    bardzo bym był wdzięczny:)
    proszę się kierować na gg
    pozdrawiam
  • #12 638847
    adderek
    Poziom 12  
    maxi128 napisał:
    czesc
    a ja proponuje avr'y atmela , na przyklad AT90s2313, bo latwiej jest je programowac przez ISP (5 zylowy kabel do LPT),
    a no i sa szybsze
    przyda się bascom avr (darmowe demo ma ogranniczenie do 2kB)

Ja mam do tego tylko taką drobną uwagę: czy aby AT90S2323 nie jest lepszy na początek? Chodzi mi o to że w odróżnieniu od AT90S2313 ma już zintergowany kwarc jeśli się nie mylę....
  • REKLAMA
  • #14 638996
    adderek
    Poziom 12  
    OK. Mój błąd. Wobec tego kupujący układ AT90S2313 powinni zwracać tylko uwagę na to czy kupowany przez nich model zawiera taki kwarc, czy nie.

Pozdrawiam
  • #15 639306
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    niee

z dokumentacji które podałem 2313 są takie same i kwarc jest do nich potrzebny,
    dla 2313 też kwarc jest potrzebny
    kwarcu nie potrzebuje natomiast 2343, lecz ma on jeden pin oznaczony jak CLOCK.
  • #16 640230
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Chciałbym pewną kwestie formalną wyjaśnić że oscylator to nie musi być kwarc i te procesory wcale nie posiadają wbudowanego kwarcu. Jest tam oscylator RC, który nie jest tak dokładny jak oscylator kwarcowy. To coś co się dumnie nazywa oscylatorem RC składa się z 2 elementów rezystora i kondensatora.
  • #17 684703
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    bfd napisał:
    Witam
    Chciałbym się zainteresować tematyka Mikrokontrolerów i tu oczywiscie zapytanie do Was, gdzie moge znalesc informacje dla poczatkujacych
    (...)

Jak dla początkujących to patrz tu: http://www.elektronika.qs.pl/mikroprocesory.html sam też jestem początkujący w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoczęcia nauki mikrokontrolerów dla początkujących. Zalecane jest korzystanie z archiwów EDW, zwłaszcza działu „Mikrokontrolery - to takie proste” oraz „Mikroprocesorowa Ośla łączka”. Polecane są także książki, np. „Mikrokontrolery 8051 w praktyce” Tomasza Stareckiego oraz „Podstawy programowania mikrokontrolera 8051” autorstwa braci Gałków. Dla praktyki sugeruje się zakup zestawu z czasopisma Elektronika Plus zawierającego płytkę testową i Bascom (język programowania wysokiego poziomu dla mikrokontrolerów). Wskazano na popularność mikrokontrolerów Atmel AVR, szczególnie modeli AT90S2313 i AT90S2343, które są łatwe do programowania przez ISP (programowanie in-system) za pomocą 5-żyłowego kabla do portu LPT. Omówiono różnice między modelami AT90S2313 i AT90S2343, zwracając uwagę na obecność oscylatora RC zamiast kwarcu wbudowanego w układ. Polecano także symulator Jagoda do testowania programów bez konieczności posiadania fizycznego mikrokontrolera. Poruszono temat nauki asemblera, z sugestią poszukiwania materiałów „łopatologicznych” oraz pytania o możliwość pisania asemblera w Bascomie. Udostępniono linki do materiałów online dotyczących MCS-51 oraz AVR. Podsumowując, nauka powinna zaczynać się od przeglądu dostępnych materiałów edukacyjnych, książek i praktycznych zestawów z Bascomem, a następnie przejść do programowania i eksperymentów z popularnymi mikrokontrolerami Atmel AVR.
REKLAMA