logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wykrycia karty Realtek RTL8139 na Windows XP po instalacji systemu

Wellek 23 Kwi 2009 20:26 11081 9
REKLAMA
  • #1 6449125
    Wellek
    Poziom 10  
    Mam 2 komputery i na nich internet (WLAN) ... na 1 instalowalem wlasnie windowsa po zainstalowaniu wykrywa mi w polaczeniach tylko "karta sieciowa 1394" a do tego powinno byc jeszce Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC tak jak na 2 komputerze ... ale jej nie ma co mam robic?
  • REKLAMA
  • #2 6449150
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Zainstaluj sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 6449157
    Wellek
    Poziom 10  
    Instalowałem ... i nic...
  • REKLAMA
  • #4 6449191
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Karta jest zintegrowana czy zewnętrzna?
  • #5 6449241
    Wellek
    Poziom 10  
    Zewnętrzna...
  • #6 6449512
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Odłącz i podłącz na nowo. Być może się coś poluzowało na slocie.
  • REKLAMA
  • #7 6450121
    Wellek
    Poziom 10  
    nic nie jest poluzowane wszystko na miejscu
  • #8 6450751
    pr0_gress
    Poziom 2  
    Spróbuj odłączyć kartę sieciową i podłączyć do nowego portu PCI, być może ten do którego jest podłączona jest uszkodzony. Po ponownym uruchomieniu komputera zobacz czy Winda coś wykryła.

Jeżeli Windows nic nie wykrył, zobacz czy na karcie świeci się jakaś kontrolka - pomarańczowa albo zielona. Jeżeli nie pali się żadna kontrolka być może karta jest spalona.

Możesz sprawdzić jeszcze w Menedżerze urządzeń czy są jakieś nierozpoznane urządzenia jeżeli jest coś na liście to być może zainstalowałeś zły sterownik.
  • #9 6450758
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Spróbuj założyć drugą karte sieciową. Jeśli komp ją wykryje, to znaczy że poprzednia jest walnięta.
  • #10 6464063
    piotrwanglii
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    No właśnie, jesli karta działała wczesniej to może walnięta, jesli zadne diodki nie migają, nic sie nie dzieje.

Proponuję założyć kartę do innego laptopa (u znajomego), kiedyś spotkałem się tez , jak nie zainstalowałem Service Packa nie wykrywało....

Sieci komputerowe, serwery, komputery, naprawa serwis, pomoc,wsparcie komputerowe - Warszawa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wykrywaniem zewnętrznej karty sieciowej Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC po instalacji systemu Windows XP. W Menedżerze urządzeń widoczna jest jedynie "Karta sieciowa 1394". Pomimo próby instalacji sterowników, karta nie jest rozpoznawana. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie fizycznego połączenia karty, przetestowanie jej w innym porcie PCI lub na innym komputerze, weryfikację wskaźników LED na karcie oraz sprawdzenie Menedżera urządzeń pod kątem nierozpoznanych urządzeń. Potencjalne przyczyny problemu to uszkodzenie karty lub portu PCI, niewłaściwy sterownik lub brak zainstalowanego dodatku Service Pack dla systemu Windows.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA