logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto instalować Linux obok Windows XP na komputerze z Pentium III?

Dragas 24 Kwi 2009 21:20 849 4
REKLAMA
  • #1 6453136
    Dragas
    Poziom 26  
    Ocena: 197
    Witam.
    Mam komputer, który ma około 8-9 lat.
    Procesor 803 MHz; Pentium III; 512 MB RAM; Dysk 2x13,9 GB.
    Mam na razie zainstalowanego oryginalnego Windowsa XP Home.
    Komputer nie był formatowany od 4,5 lat. W najbliższym czasie postanawiam postawić na nim nowy Windowsa XP Home, ale myślałem, aby równocześnie zainstalować na nim Linux'a.
    I tutaj jest moje pytanie: czy watro to robić, czy komputer utrzyma 2 systemy, czy ewentualnie jeśli chciałbym odinstalować Linux'a, czy nie będę zmuszony formatować całego dysku, łącznie z Windowsem XP Home?

Liczę na waszą pomoc!
    Poprawiłem. (gsm_virus)
  • REKLAMA
  • #2 6453164
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Nie, po usunięciu Linuxa nie musisz formatować całego dysku. "czy komputer utrzyma 2 systemy" - przecież nie będziesz pracował na obu naraz. A może jeszcze przekonasz się do Linuxa, jak zainstalujesz odpowiednią do sprzętu dystrybucję to będzie dużo szybszy od XP. Aby uprzedzić pytanie jakiego Linuxa zainstalować przeczytaj na www.jakilinux.org . Najpierw zainstaluj XP a potem Linuxa.
  • REKLAMA
  • #3 6453265
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Ja tylko wskażę jedną sprawę. Usuwając nie daj boże Linuksa trzeba mieć na uwadze żeby GRUB`a nie uszkodzić lub po usunięciu Linuksa z płytki WindowsXP, w konsoli wklepać fixmbr.
  • REKLAMA
  • #4 6453979
    Peter__
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja mam Durona 1.2 i zainstalowane dwa systemy - XP oraz Suse 11.1. Wszystko jest OK, oraz widać różnicę pracy tych systemów. XP mam zainstalowanego już kilka ładnych lat, natomiast z Linuxem robię co chcę instalując nowe wersje lub dystrybucje na partycji linuxowej. Pozdrawiam :)
  • #5 6455432
    limakoko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    myślę że warto używać linuxa ;] stabilniejszy i szybszy.
    ja na jednym dysku mam XP (z tego dysku MOŻE się uruchamiać komp ,pomijając GRUB)
    a na drugim Ubuntu. (z tego dysku się uruchamia komputer i GRUB).

myślę że to wygodne rozwiązanie.
REKLAMA