logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Linux obok Windows XP na jednym komputerze – dual boot krok po kroku

piotrekb31 20 Kwi 2008 09:16 2917 2
REKLAMA
  • #1 5056069
    piotrekb31
    Poziom 10  
    dzień dobry potrzebuje pomocy. Chcę zainstalować dwa systemy operacyjne na jednym PC ale nie wiem jak to zrobić możecie pomóc?
    Obecnie mam zainstalowany windows XP i chciałbym zainstalować np linuxa jako 2 system jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5056110
    PAblo241
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Tak samo jak instalowałeś pierwszy, ale na innym dysku (czytaj innej partycji).
  • #3 5056253
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Generalnie nie ma z tym najmniejszego problemu. Jest jednak taka zasada, tycząca się systemów Wicrosoftu że instaluje się systemu od najstarszego do najnowszego. Jeżeli teraz chciałbyś np. zainstalować Windows 98. To musiałbyś stworzyć osobną partycję FAT32 (przypominam że systemy oparte na DOSie nie obsługują NTFS), zainstalować tenże system, a następnie przywrócić oryginalny boot Windowsa XP korzystając z konsoli odzyskiwania, a na koniec dodać stosowną opcję do menu startowego...

Co się tyczy linuxa to nie ma najmniejszego problemu. Musisz tylko pamiętać że linux wymaga conajmniej 2 partycji. Jednej w systemie plików ex2/3 lub ReiserFS (polecam ext3) która będzie zamontowana w katalogu / systemu plików, a drugiej sformatowanej jako SWAP. CO do partycjonowania do 99% dzisiejszych dystrybucji posiada program, dzięki któremu można bezproblemu zmieniać już istniejący podział nie tracąc danych...
REKLAMA